Ο Ιερός Ναός Πέτρου και Παύλου της Βυρώνειας


Ο Ιερός Ναός Πέτρου και Παύλου της Βυρώνειας  χτίστηκε το 1954 και στη σημερινή του μορφή βρίσκεται από το 2002 όταν έγιναν οι τελευταίες επισκευές και ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του ναού.

Είναι μια όμορφη και περιποιημένη βασιλική με τρία κλίτη .Το μεσαίο κλίτος είναι υπερυψωμένο  αρκετά ώστε να δέχεται  το φως του ήλιου και να το σκορπά σε όλη την εκκλησία.


Το τέμπλο της είναι γύψινο και πάνω σ’ αυτό  υπάρχουν οι εξής εικόνες:

Δεξιά από την Ωραία Πύλη: της Παναγίας, των Πέτρου και Παύλου, του Αγίου Γεωργίου, των Τριών Ιεραρχών, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Δεξιά Πύλη) και του Προφήτη Ηλία.

Αριστερά της Ωραίας Πύλης: του Χριστού, του Ιωάννη του Πρόδρομου, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νικολάου, του Αρχαγγέλου Γαβριήλ (Αριστερή Πύλη) και του Αγίου  Αντωνίου.

Πάνω από το τέμπλο βρίσκεται η εικόνα του Μυστικού Δείπνου, ενώ στην κόγχη του ιερού εικονίζεται η Παναγία ως « Πλατυτέρα των ουρανών» να αγκαλιάζει όλους τους πιστούς .

Στο κέντρο της οροφής του μεσαίου κλίτους  δεσπόζει ο Παντοκράτορας Χριστός ,ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν περιστατικά από τη ζωή των Αποστόλων και άλλα γεγονότα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Στα άλλα δύο κλίτη υπάρχουν τοιχογραφίες με Αγίους και Αγίες από τη ζωή της Εκκλησίας.


Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε μας ότι μερικοί  Άγιοι και Αγίες εικονίζονται να κρατούν ή να έχουν δίπλα τους κάποια αντικείμενα ή σύμβολα. Αυτό μας έκανε να το ψάξουμε.

Έτσι ο Άγιος Στυλιανός  κρατάει στα χέρια του ένα βρέφος, αφού είναι ο προστάτης των παιδιών. Η Αγία Παρασκευή κρατά στο χέρι της ένα πιάτο με δυο μάτια ,αφού είναι η προστάτιδα των ματιών. Η Αγία Ελένη και ο Μ. Κωνσταντίνος παρουσιάζονται έχοντας ανάμεσά τους τον Τίμιο Σταυρό, αφού η Αγία Ελένη βρήκε στους Αγίους Τόπους τον Τίμιο Σταυρό.

Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος εικονίζονται μαζί κρατώντας μια εκκλησία .Θεωρούνται οι ιδρυτές της Εκκλησίας του Χριστού. Η Αγία Αικατερίνη αγγίζει έναν τροχό ,δηλώνοντας  έτσι τα φοβερά βασανιστήριά της. Ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται με στολή ,αφού ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Η Αγία Σκέπη (επώνυμο για την Παναγία) κρατά  τη μαντήλα της για να σκεπάζει και να προστατεύει τον κόσμο.

*Όλα τα παραπάνω αποτελούν ομαδική εργασία και γράφτηκαν μετά από την επίσκεψη των μαθητών της Ε’ τάξης στον Ιερό Ναό, όπου ο εφημέριος  πατήρ Αναστάσιος μας υποδέχτηκε εγκάρδια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος