Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή μας

Πρώτες ημέρες της κήρυξης του πολέμου στα Σέρρας. Σερραίοι στρατευμένοι και συγγενείς στο στρατόπεδο των πυροβολικών λίγο πριν την αναχώρησή τους για το μέτωπο.
Αρχείο Β. Τζανακάρη

Tο καλοκαίρι του 1940 οι εύποροι Σερραίοι βρίσκονταν ακόμη σε διακοπές στους ορεινούς όγκους της Βροντούς και του Λαϊλιά.

Στις 15 Αυγούστου η Τήνος τραντάχτηκε από τη βύθιση της «Έλλης». Το γεγονός τάραξε την κοινωνία των Σερρών. Όλο το φθινόπωρο πέρασε με ειδήσεις που έτρεχαν και με κομμένη ανάσα οι κάτοικοι παρακολουθούσαν το παγκόσμιο μακελειό που συνεχώς πλησίαζε.

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν από τους ήχους της σειρήνας και οι αγρότες στα χωράφια από το χτύπημα της καμπάνας του χωριού. Σε λίγες ώρες ο σταθμός των Σερρών γέμισε με επιστρατευμένους και απλούς ανθρώπους καθώς και παιδιά με γαλανόλευκες στα χέρια που αποχαιρετούσαν τους δικούς τους ανθρώπους οι οποίοι έφευγαν για το μέτωπο.

Μαζί τους παρουσιάστηκε σε μονάδα του Σιδηροκάστρου ο Σερραίος δικηγόρος Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετέπειτα Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τις επόμενες μέρες τα σχολεία δε λειτούργησαν και με ανακοινώσεις της «παθητικής αεράμυνας» κλήθηκαν όλοι να ετοιμαστούν για καταστάσεις πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου