Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ζιώγας Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης Ζιώγας γεννήθηκε στα Άνω Πορρόϊα Σερρών, από πατέρα ντόπιο και μητέρα προσφυγοπούλα, την Όλγα Ιω. Αβράτογλου. Σπούδασε Φιλολογία και Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.
Έλαβε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τους Νεότερους Χρόνους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκαμε Μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης Αθηνών και, μετά από υποτροφία του ΙΚΥ, ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος καθηγητής, ως γυμνασιάρχης και, έχοντας ήδη λάβει το βαθμό του λυκειάρχη, υπηρέτησε επί δεκαεπτά χρόνια ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στους νομούς Έβρου, Καβάλας και Θεσσαλονίκης. Ως Σχολικός Σύμβουλος Καβάλας χρημάτισε επί τρία χρόνια διευθυντής της Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΛΜΕ) Καβάλας.

Έλαβε μέρος δύο φορές στην Ιταλία σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανώτερα στελέχη της Εκπαίδευσης.
Το ερευνητικό του έργο κάλυψε κυρίως θέματα Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικής, ενώ μεγάλο τμήμα της ερευνάς του αφορά τη λαϊκή επιμόρφωση (ελληνική και ξένη), για την οποία και εκπόνησε ειδικό μελέτημα για το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.


Σημαντικότερα δημοσιεύματα του είναι:

1.Η διατριβή του "Προβλήματα παιδείας του Ελληνισμού κατά τον πρώτον αιώνα της Τουρκοκρατίας".

2.Η διπλωματική του εργασία "Μια κίνηση πνευματικής αναγεννήσεως του υπόδουλου Ελληνισμού κατά τον 16ο αίωνα".

3.Τα "Παραδοσιακά κτίρια της νεότερης Καβάλας" (μεταφρασμένα και στην αγγλική).

4.?νω Πορρόϊα - Γενεαλογίες και εικόνες

Πολλά άρθρα και μελέτες του δημοσιεύτηκαν σε εκπαιδευτικά περιοδικά και σε αφιερωματικούς τόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου