Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ο Μητροπολίτης Μελένικου Γρηγόριος Β, 1706 - 1711

Ο Γρηγόριος Β '  ήταν Έλληνας κληρικός, Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το 1704 συγκέντρωσε βοήθεια από πολλές μητροπόλεις για την κατασκευή του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους.

Υπήρξε Μητροπολίτης Μελένικου το διάστημα 1706 - 1711.

Το 1719 ο Γρηγόριος τέθηκε επικεφαλής της Μονής Εσφιγμένων. 

Στα κείμενα της Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους βρίσκουμε αρκετές πληροφορίες:

Νέοι κτήτορες της Μονής είναι ο πρώην Μελενίκου Γρηγόριος ο οποίος συγκέντρωσε το 1704 ελέη από πολλές επαρχίες για την ανέγερση του Καθολικού της Μονής, και το 1719 διηύθυνε την παρηκμασμένη Μονή. 

Σε περγαμηνή του ΙΑ΄ αιώνος που περιέχει τον βίο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, διαβάζουμε σε χάρτινο φύλλο σημείωμα πού λέει ότι κατά την άλωση του Εσφιγμένου το 1533 από τους Τούρκους εφθάρη η περγαμηνή αυτή, «διό εις τους 1719 προεστεύοντος και κυβερνώντος συν Θεώ αγίω το παρόν Μοναστήριον του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου πρώην Μελενίκου κυρίου Γρηγορίου δια προσταγής του Πανοσιωτάτου κυρ Ησαΐου Δικαίου εσταχώθη υπό Γρηγορίου». 

Αυτός ο Μελενίκου Γρηγόριος είναι ο ίδιος που διατέλεσε Ηγούμενος στη Μονή της Θεοτόκου στη Χάλκη, ενώ πριν ζούσε σε Κελλί στην περιοχή της Μονής των Ιβήρων. Τούτου σώζεται και η από 11ης Ιουλίου 1728 διαθήκη, στην οποία αναφέρει ότι: «και άλλα πράγματα οσπητιακής ύλης ευρίσκονται εν τω κελλίω μου όπου είχον εις άγιον Όρος κατά τήν Μονήν των Ιβήρων δηλαδή ρουχικά, μπακηρικά, στρωσίματα, σκεπάσματα κλπ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου