Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Στα δύο τα Σκόπια -Δύο διαφορετικές θέσεις από την ΠΓΔΜ για το όνομα


Διαφωνίες καταγράφηκαν στο εσωτερικών των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.
Μετά τις επαφές στη Νέα Υόρκη η ΠΓΔ φαίνεται πως δεν έχει μία ενιαία γραμμή, αλλά δύο διαφορετικές. Από τη μία πλευρά είναι η σκληρή γραμμή που τηρεί ο διαπραγματευτής της ΠΓΔ Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος όμως είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι, και από την άλλη είναι η ήπια, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες αργότερα η σκοπιανή κυβέρνηση.

Η σκληρή γραμμή

Διατυπώνοντας μία αρκετά σκληρή γραμμή, ο εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας στη Νέα Υόρκη Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε ότι οι προτάσεις του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση», προσθέτοντας ότι ουδείς δύναται να επιβάλει νέο όνομα στην ΠΓΔ.

«Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας», είπε ο κ. Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Sitel. Υποστήριξε, επίσης, ότι πλέον «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας.

Η ήπια ανακοίνωση

Πιο ήπια ήταν όμως η ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες αργότερα η σκοπιανή κυβέρνηση, η οποία τόνισε πως «στον ΟΗΕ δημιουργούνται οι συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός».

«Η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές», προσέθεσε η κυβέρνηση της ΠΓΔ, ουσιαστικά αποφεύγοντας να στηρίξει την πιο σκληρή τοποθέτηση Ναουμόφσκι.

 matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου