Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ FACEBOOK ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Το Facebook σχεδιάζει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που φιλτράρεται από τους πολύπλοκους αλγόριθμούς του η παρουσίαση των ειδήσεων (news feed), δίνοντας πλέον έμφαση ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΈΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ και υποβαθμίζοντας τις δημόσιες από τις επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι αλλαγές, που θα ισχύσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται ότι θα περιορίσουν γενικότερα τη δημοφιλία των ειδήσεων, των βίντεο και των φωτογραφιών από εταιρείες και μέσα ενημέρωσης, ενώ θα ΑΥΞΉΣΟΥΝ τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων (fake news) και της παραπληροφόρησης -μέσω τον ΠΛΗΡΩΜΈΝΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ.

Όλα αυτα καμουφλαρισμένα με ένα πέπλο και καλά ενδιαφέρον για τους χρήστες.

Πρακτικά, αυτό π.χ. σημαίνει ότι σύντομα οι χρήστες θα είναι πιθανότερο να δουν στο news feed κάτι και καλά προσωπικό που ανάρτησε ένας φίλος και πολλές αναρτήσεις ΠΛΗΡΩΜΈΝΕΣ, παρά ένα "viral" βίντεο. Όπως παραδέχθηκε ο Ζάκερμπεργκ, αυτό επίσης σημαίνει ότι οι κάθε είδους εταιρείες και οργανισμοί θα δουν το δικό τους περιεχόμενο να μειώνεται σε δημοφιλία, για να παραμείνει θα πρέπει να ΠΛΗΡΩΣΕΙ, κάτι τέτοιο φυσικά θα μπορεί να το κάνει μόνο αυτός που έχει το κεφάλαιο, οπότε η προπαγάνδα για δικό του κέρδος δεν θα έχει αντίλογο.

«Πρόκειται ασφαλώς για μια σημαντική αλλαγή. Θα επηρεάσει πολύ τους εκδοτικούς οργανισμούς, καθώς θα βλέπουμε πλέον πολύ λιγότερες ειδήσεις τους να ξεπηδούν στο news feed μας», δήλωσε η Λάουρα Χάζαρντ Όουεν του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας Νίμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε τι είδους συζητήσεις θα δίνουν προτεραιότητα στο μέλλον οι τροποποιημένοι αλγόριθμοι του Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου