Αγριόλευκα (Ουμπαγιά)

ΟικισμοίΑγριόλευκα (Ουμπαγιά) εγκαταλείφθηκε
Ιστορικά | Φωτογραφίες Βίντεο | Πρόσωπα | Καταστήματα/Υπηρεσίες | Αναρτήσεις |

Η Αγριόλευκα, έως το 1927 γνωστή ως Ουμπαγιά, είναι εγκαταλελειμμένος οικισμός που βρίσκεται στον σημερινό Δήμο Σιντικής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Αγριόλευκα, ένας οικισμός (ντόπιων κατοίκων γνωστοί ως Ουμπαηλήδες, αλλά προστέθηκαν προσφυγες και το χωριό έγινε μικτόβρισκόταν την παλιά κοίτη του Στρυμώνα , 2,5-3χιλ. νότια του Ν.Πετριτσίου απο το κέντρο του χωριού. Στο χωριό προστέθηκαν  45 οικογένειες προσφύγων, 201 άτομα και έγινε μικτό.
Αγριόλευκα Συντεταγμένες
Γεωγραφικό Πλάτος: 41.250100000000
Γεωγραφικό Μήκος: 23.288350000000

Την ημέρα του Αγ. Γεωργίου γινόταν πανηγύρι και όπως προκύπτει απο τις μαρτυρίες των μεγαλύτερων αλλά και απο φωτό όλοι οι Πετριτσιώτες διασκέδαζαν σ΄αυτό. 

Οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στο κυρίως στο Ν.Πετρίτσι λόγω των πλημμυρών του ποταμού Στρυμόνα και εγκαταστάθηκαν λίγο πριν τις μεγάλες πλημμύρες του 1953 οι περισσότεροι στην ΝΔ μεριά του χωριού. Σήμερα υπάρχει το επίθετο Ουμπαηλής στο Χορτερό. 

Απο τον οικισμό σήμερα σώζεται μόνο το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγ.Γεωργίου και είναι ευδιάκρτιο απο την δυτική μεριά του χωριού μας. 
3-5-1937 Νικόλαος Βουκάντσης (Τσίτσες) στη μέση με τον Μήτσο Βουκάντση στην Ουμπαγιά, Πάσχα στο πανηγύρι του Αη Γιώργη.
Φωτό αρχείου Κυριακή Βακούφη.

Η Αγριόλευκα απο τις διηγήσεις των παλαιοτέρων αναφέρεται σαν ένα πολύ όμορφο χωριό, πνιγμένο μέσα στο πράσινο και με χαρακτηριστικό τις μεγάλες αιωνόβιες αγρολεύκες που είχε στην τότε πλατεία του.
1950 στην Αγριόλευκα (Ουμπαγιά) οι Νικόλαος και Στεργιάνα Κυριακού, Θωμάς Καρίκης και Κούλα Ξανθοπούλου.
Φωτό αρχείου Φωτεινή Καρίκη

Τα σχολεία των γύρω χωριών πχ Βυρώνεια ,Γόνιμο,Μεγαλοχώρι κλπ έκαναν τις εκδρομές τους στην Αγριόλευκα. Στα μάτια των μαθητών η εκδρομή στην Ουμπαγιά έμοιαζε κάτι σαν εκδρομή 
σε μακρινά εξωτικά μέρη.
Για την ιστορία σύμφωνα με τον κ.Δημήτριο Αλεξίου προπολεμικά από την Ουμπαγιά πέρασαν Θράκες πρόσφυγες (Γκαγκαβούζηδες), η μόνη οικογένεια εξ αυτών που έμεινε στο Πετρίτσι είναι αυτή των Δόμπα.
Τα τελευταία χρόνια,κάποιο παλιοί Ουμπαγιώτες προσπαθούν να αναστηλώσουν τον Ιερό Ναό Του Αγίου Γεωργίου που αυτός μόνο πλέον έμεινε να θυμίζει τον παλιό συνοικισμό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος