Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Το μακελειό του 1991 στο Σιδηρόκαστρο

Η ομαδική δολοφονία των πέντε κυνηγών στο Αγρίνιο, πριν από μία εβδομάδα (25/11) ξύπνησε τις μνήμες στο Σιδηρόκαστρο, για το μακελειό του 1991, που και τότε είχε συνταράξει το πανελλήνιο, με τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες, και εδώ για ασήμαντη αφορμή.

Ήταν Τρίτη 11 Ιουνίου 1991, 11.15 το βράδυ στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, πίσω από το διοικητήριο. Η νυχτερινή διασκέδαση σε ένα από τα πολυσύχναστα μέρη της πόλης, μετατρέπεται σε κόλαση. Δράστης υπήρξε ο 28χρονος, τότε, Ιωάννης Καραγκιοζίδης από το Σχιστόλιθο, που μόλις είχε επιστρέψει από την Δυτική Γερμανία, όπου εργαζόταν.

Το κακό έγινε, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Ο δράστης μέσα από το επιβατικό που οδηγούσε, σταμάτησε μπροστά από το (τότε) σνακ μπαρ «Σοπερίτο» και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αποτέλεσμα να σκοτώσει δύο νέους που καθόντουσαν στα έξω τραπέζια. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το (τότε) club «Φόρουμ», όπου συνέχισε να βάλλει με την κυνηγετική καραμπίνα, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός ακόμη ένας νέος και να τραυματιστούν συνολικά οκτώ άτομα.


Αλλά αίμα δεν χύθηκε μόνο στην Εκάλη. Ψυχοπαθής κατά τα φαινόμενα, ο 28χρονος
Γιάννης Καραγκιοζίδης, μετανάστης από τη Γερμανία, γύρισε και σκόρπισε το θάνατο
πυροβολώντας μέσα από το εν κινήσει αυτοκίνητό του ανύποπτους διαβάτες, στο κέντρο
του Σιδηροκάστρου, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τρία νεαρά άτομα και να τραυματίσει
άλλα οκτώ.

«ΑΓΡΙΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ»(«ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΘΑΡΡΟΣ»), «ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΟΚΤΩ – 28ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΕΣΠΕΙΡΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ» («ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ),«ΠΑΡΑΦΡΩΝ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΕ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ»(«ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ») ήταν οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι τοπικών εφημερίδων, την επόμενη ημέρα του μακελειού.
Ο 28χρονος δράστης συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στην Θεσσαλονίκη, για να παραδεχτεί αμέσως τις πράξεις του, με τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, να προκαλούν αίσθηση. «Ήθελα να εκδικηθώ τους Σιδηροκστρινούς που μικρό με κορόιδευαν, με αποτέλεσμα να διαταραχθώ ψυχικά και να μη μπορέσω να περάσω στο πανεπιστήμιο. Αυτοί με ανάγκασαν να μεταναστεύσω στη Γερμανία. Τους μισώ και δε μετανιώνω» είπε τότε στους δημοσιογράφους, έξω από το γραφείο του Εισαγγελέα Σερρών.
Ένα από τα θύματα του Καραγκιοζίδη, ήταν και η 38χρονη σήμερα Αθηνά Πετρίδου (φωτό), που τραυματίστηκε σοβαρά στον 6οθωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί από τότε σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.
Το άγριο φονικό του Αγρινίου, γύρισε το χρόνο πίσω για την ίδια και ο εφιάλτης ξαναζωντάνεψε. «Ταράχθηκα πάρα πολύ γιατί ήταν ίδιο περιστατικό με το δικό μας. Ξαφνικά έγιναν όλα. Ούτε πρόλαβα να δω ποιος πυροβολούσε. Ήρθε ένας παρανοϊκός από την Γερμανία, νοίκιασε κάποιες καραμπίνες και έκανε μάλιστα και δοκιμές στο χωριό του. Το βράδυ εκείνο ήρθε έξω από την καφετερία και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, πολλοί τραυματίστηκαν και τρία παλικάρια χάθηκαν. Άρχισε να πυροβολεί, αμέσως έπεσα πάνω στο γιο μου, για να τον προστατεύσω» λέει βουρκωμένη στο infoserres.gr, για να συνεχίσει : «Όταν τον ρώτησα στο δικαστήριο «Γιατί το έκανες», μου απάντησε ψυχρά «Εγώ ήθελα να σκοτώσω δέκα άτομα». Όπως είπε πήγαινε μικρός εδώ στο Οικοτροφείο και κάποιοι τον κορόιδευαν και έτσι θέλησε να μας εκδικηθεί» κατέληξε.

Αποζημίωση σε οικογένεια δολοφονηθέντος στο μακελειό του Σιδ/στρου

Την αποζημίωση οικογένειας 23χρονου στρατιώτη, ο οποίος δολοφονήθηκε από ψυχοπαθή στο μακελειό του Σιδηροκάστρου Σερρών το καλοκαίρι του 1991, αποφάσισε το Πολιτικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο θεώρησε υπεύθυνο τον πατέρα του ψυχοπαθή, με το αιτιολογικό ότι δεν του χορηγούσε όπως έπρεπε τα φάρμακά του.

Το μακελειό είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όταν ο 34χρονος τότε Ιωάννης Καραγκιόζης πέρασε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο έξω από μπαρ του Σιδηροκάστρου που ήταν γεμάτο νεαρούς θαμώνες και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με δύο κυνηγετικά όπλα.Από τις σφαίρες έχασαν τη ζωή τους τρία άτομακαι άλλα οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά.
Οπως αποκαλύφτηκε μετά τη σύλληψή του στη Θεσσαλονίκη, ήθελε να πάρει εκδίκηση τους κατοίκους του Σιδηροκάστρου και επικαλέστηκε πως από μικρό παιδί, όταν ζούσε εκεί, του δημιούργησαν προβλήματα.Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ποινές τρις ισόβιας κάθειρξης και 10 ετών κάθειρξης για κάθε τραυματισμό.Ωστόσο στο Εφετείο απαλλάχτηκε ως ψυχοπαθής και διατάχθηκε ο εγκλεισμός του.
Η οικογένεια ενός 23χρονου, προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δραχμών το 1998 και ύστερα από δικαστικές διαδικασίες δέκα χρόνων πρόσφατα με απόφασή του το Πολιτικό Εφετείο δικαίωσε την οικογένεια.Η οικογένεια επικαλέστηκε έγγραφο Γερμανού ψυχίατρου στο οποίο επιβεβαιώνονται τα ψυχιατρικά προβλήματα που είχε ο δολοφόνος, ο οποίος παρ' ότι έμενε με τους μετανάστες γονείς του στο εξωτερικό ήρθε κρυφά στην Ελλάδα, μόνο για να υλοποιήσει τον στόχο του.
<< Ο πατέρας του είχε υποχρέωση να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προς άσκηση της προσήκουσας εποπτείας σ' αυτόν και ειδικότερα έπρεπε να επιτηρεί και να φροντίζει ώστε να βρίσκεται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση και αδιάκοπη φαρμακευτική αγωγή>>, επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης με αριθμό 554/08. Χαρακτηριστικό είναι πως πρωτόδικα η αγωγή αποζημίωσης είχε απορριφθεί και έγινε δεκτή ύστερα από έφεση της οικογένειας.Οι συγγενείς του ψυχοπαθή δεν εμφανίστηκαν σε κανένα δικαστήριο.

πηγή: Εφημερίδα Ακριτική Φωνή        Λ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου