Καπνόφυτο

ΟικισμοίΚαπνόφυτο
Ιστορικά | Φωτογραφίες | Βίντεο | Πρόσωπα | Καταστήματα/Υπηρεσίες | Αναρτήσεις |

Το Καπνόφυτο είναι ημιορεινό χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με υψόμετρο 440 μέτρα. Απέχει 17 χλμ. ΒΑ. από το Σιδηρόκαστρο και 19 χλμ. Δ.-ΒΔ. (χωματόδρομος) από το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά. 

Κοντά στο Καπνόφυτο, στη θέση «Παππούς» έχουν έρθει στο φως ίχνη λιθόκτιστων κτιρίων και νεκροταφείο με κιβωτιόσχημους τάφους των Ρωμαϊκών Χρόνων. Επίσης, έχει βρεθεί τροχήλατος ψευδόστομος αμφορίσκος μυκηναϊκού τύπου που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.

Στον οθωμανικό γενικευμένο φορολογικό κατάλογο του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της επαρχίας Τιμούρ Χισάρ από το 1616-1617, το χωριό αναφέρεται με το όνομα Τσερβίστα με 205 τζιζιέ χανέτες (νοικοκυριά), ανθρακωρύχων. Σύμφωνα με έγγραφο του 1625, το Τσερβίστα έχει 197 χανέτες .

Στην Εθνογραφία των Επαρχιών Αδριανούπολης, Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1878 και αντικατοπτρίζει τις στατιστικές του ανδρικού πληθυσμού από το 1873, το χωριό αναφέρεται ως χωριό με 110 νοικοκυριά, με 110 χριστιανούς και 140 Μουσουλμάνους.


Σύμφωνα με τον Stefan Verkovic, το 1889 υπήρχαν 63 χριστιανικά και 40 τουρκικά σπίτια στο στο χωριό.

Το 1891 ο Γκεόργκι Στρέζοφ έγραψε:

«Τσερβίστα». 3 ώρες από  Βαλοβίστα στους πρόποδες του Lyalyata. Οι χωρικοί ζουν πλουσιοπάροχα. Πολύ καλό σιτάρι παράγεται. Στην εκκλησία και στο σχολείο διαβάζουν μικτά. υπάρχουν 10 μαθητές. Υπάρχουν 100 σπίτια  "

Μέχρι το 1900, σύμφωνα με τις στατιστικές του Vasil Kanchov, ο πληθυσμός του Καπνοφύτου αριθμούσε 350 χριστιανούς, 240 μουσουλμάνους και 50 Βλάχους και 30 Τσιγγάνους.

Το 1905 στο χωριό υπήρχαν 440 εξαρχικοί, 40 πατριαρχικοί και 90 Βλάχοι. Στο χωριό λειτουργεί 1 δημοτικό σχολείο με 1 δάσκαλο και 57 μαθητές  .

Το χωριό κάηκε από την Έβδομη Μεραρχία Ρίλα τον Οκτώβριο του 1912 κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου. Το 1913, απελευθερώθηκε από την από τον ελληνικό στρατό.

Το 1924 το χωριό έφτασαν πρόσφυγες από την Τουρκία. Το χωριό το 1924 είχε  220 κατοίκους. 

Μέχρι το 1929 το χωριό ονομάζονταν Τσερβίστα.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Καπνόφυτο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Καπνοφύτου, της πρώην Κοινότητας ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ του Νομού ΣΕΡΡΩΝ.

Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, αποτελεί την τοπική κοινότητα Καπνοφύτου που ανήκει στη δημοτική ενότητα Αχλαδοχωρίου του Δήμου Σιντικής και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 181 κατοίκους.


Βάραθρο Ολούκ Ντερέ

Η ονομασία του βαράθρου σημαίνει χαράδρα λουκιών. Χαράδρα εξαιτίας της τοποθεσίας του σπηλαίου και λούκια λόγω της παρουσίας σωλήνων. Είναι συνολικού μήκους 50 μέτρων που σπάνε σε τρεις καταβάσεις. Η είσοδος είναι σχετικά στενή, αμέσως μετά όμως το σπήλαιο ανοίγει με αρκετό διάκοσμο στα τοιχώματά του. 
Διανοίγεται σε μάρμαρο και ανήκει στη γεωτεκτονική μάζα της Ροδόπης. Μέσα στο σπήλαιο βρέθηκε εργατικό κράνος και άδεια μπουκάλια νερού.
Η κατάβαση έγινε από μέλη του Πρωτέα, του Θησέα και ανεξάρτητων σπηλαιολόγων κατά τη διάρκεια της 17ης πανελλήνιας σπηλαιολογικής συνάντησης.

Καταρράκτης Καπνόφυτου



Η λίμνη στο Καπνόφυτο


Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου



Ξωκκλήσι





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος