"Το Λιβάδι που Δακρύζει" προβολή στην πλατεία της Ροδόπολης, Τετάρτη 13 Ιουλίου

"Το Λιβάδι που Δακρύζει"📽🎞 Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 

Μετά την αναβολή της προβολής λόγω βροχής η μεγάλη ταινία του αειμνήστου Θόδωρου Αγγελόπουλου στη μνήμη του, που γυρίστηκε στην Λίμνη Κερκίνη, θα προβληθεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου και ώρα 9:00 μμ στη κεντρική πλατεία της Ροδοπολης, δωρεάν για το κοινό.📽🎞

"ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ"

Αυτήν την Τετάρτη 13 Ιουλίου & ώρα 9:00 μμ στη Ροδόπολη.

ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ...

της Αγγελικής Τριαρίδου 

🎬 Ένας φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο για τα 10 χρόνια από την απώλεια του. Έναν Έλληνα που τίμησε την χώρα και ανέδειξε τον τόπο μας.

Με την πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Κώστα Εφραιμίδη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδόπολης και της Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. θα προβληθεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου ΔΩΡΕΑΝ στην πλατεία της Ροδόπολης της δημοτικής ενότητας Κερκίνης, το πρώτο μέρος  της τριλογίας « Το λιβάδι που δακρύζει» που γυρίστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκηνικά του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, στη λίμνη της Κερκίνης.

🎬 Το Λιβάδι που Δακρύζει" είναι η πρώτη ταινία της "Τριλογίας" του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η "Τριλογία", όπως είναι ο γενικός τίτλος των τριών ταινιών, μέσα από αναφορές στον Θηβαϊκό Κύκλο, παρακολουθεί την μοίρα του Ελληνισμού όπως αυτή καταγράφεται στη σχέση δύο ανθρώπων που πρωτοσυναντιούνται παιδιά το 1919, κατά την φυγή των Ελλήνων από την Οδησσό, για να χαθούν και να ξαναβρεθούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους σε διάφορα σημεία του κόσμου βιώνοντας τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου. "Το Λιβάδι που Δακρύζει" εκτυλίσσεται ολόκληρο στην Ελλάδα και χρονολογικά εξελίσσεται μεταξύ 1919 και 1945. Αρχίζει με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στην Οδησσό και τη φυγή της εκεί Ελληνικής παροικίας και τελειώνει το 1949, με το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

🎬 Τουλάχιστον από το 1984 ο Αγγελόπουλος μίλησε για εκείνους που θα ζήσουν κουβαλώντας πάνω τους τα σύνορά τους – για αυτούς που θα έρθουν στη Δύση ξεριζωμένοι, πεινασμένοι κι εξόριστοι έχοντας για πατρίδα την απελπισία τους. Έρχεται ο αιώνας των μεταναστών – και ο αιώνας των σταυροφόρων της κλειστής κοινωνίας. Ο Αγγελόπουλος διάλεξε πρώτος με ποιους θα είναι. Πόσα σύνορα θα περάσουμε για να πάμε σπίτι μας; Αν κάνω ένα βήμα, θα είμαι αλλού.

🎬 Το «Αγγελοχώρι» ήταν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό ντεκόρ, που έχει στηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σχεδιάστηκε από τον αείμνηστο σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα (1944-2018) και κατασκευάστηκε με κάθε λεπτομέρεια από την εταιρεία παραγωγής CL Productions. Κάτω από την στενή επίβλεψη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και των συνεργατών του, κατασκευάστηκαν συνολικά 92 σπίτια, η εκκλησία, το κοινοτικό κατάστημα και το διώροφο καφενείο του «χωριού», όλα μεταφερόμενα και χωρίς θεμέλια.

🎬 Την εποχή των γυρισμάτων της ταινίας, και το διάστημα που ακολούθησε μετά την προβολή της στους κινηματογράφους το 2004, δεκάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες έφταναν στο ανατολικό ανάχωμα της Κερκίνης, προκειμένου να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν το «Αγγελοχώρι» που η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Έως σήμερα επαγγελματίες του τουρισμού στο βόρειο άκρο των Σερρών, μιλούν για το πόσο σημαντικά συνέβαλλε στην προβολή της Κερκίνης το «Λιβάδι που δακρύζει» και το κινηματογραφικό «χωριό» που στήθηκε πριν από 20 χρόνια, αυξάνοντάς σημαντικά εκείνη την εποχή την επισκεψιμότητα στην περιοχή, έως την καταστροφή του εντυπωσιακού σκηνικού, τόσο από τα νερά της λίμνης και των στοιχείων της φύσης όσο και από το πλιάτσικο επιτήδειων, που το αποψίλωσαν από οτιδήποτε χρήσιμο.

(Πολλές ευχαριστίες στην οικογένεια Αγγελοπούλου για τηνκ παραχώρηση του δικαιώματος προβολής της ταινίας στην εκδήλωση αυτή)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος