Μειώθηκαν οι εισαγωγές Ρωσικού αερίου , αυξήθηκαν οι εισαγωγές LNG από το Σιδηρόκαστρο

Ξεκίνησε ήδη η απεξάρτηση της χώρας μας από το ρωσικό αέριο - Μειώθηκαν κατά 21,1% οι εισαγωγές από το Σιδηρόκαστρο στο πρώτο εξάμηνο του έτους

Σημαντική αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και αισθητή υποχώρηση των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο και οι εισαγωγές αερίου από το Σιδηρόκαστρο αντιπροσωπεύουν ποσοστό περί του 10% του συνολικού ισοζυγίου της χώρας. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εισαγωγές αερίου από το σταθμό του Σιδηροκάστρου, από όπου εισάγεται το ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream, έπεσαν στις 13,334TWh έναντι 16,901TWh το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η μείωση αυτή των 3,567TWh σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 21,1%. Ως ποσοστό επί των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, φέτος το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 34,25% όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα αντιστοιχούσε στο 46,1% του συνολικού μείγματος προμήθειας αερίου της χώρας μας. 

Την ίδια στιγμή καταγράφεται σημαντική αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από το σταθμό της  Αγίας Τριάδας (Ρεβυθούσα). Έτσι φέτος στους έξι πρώτους μήνες του έτους εισήχθησαν 17,325TWh LNG, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εισαχθεί μόλις 11,762TWh. Δηλαδή σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση της τάξης του 47,29%. Οι εισαγωγές LNG αντιστοιχούν στο 44,5% των συνολικών εισαγωγών αερίου στην Ελλάδα όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές LNG αντιστοιχούσαν στο 32% των συνολικών εισαγωγών. 

Ενθαρρυντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την ενίσχυση της διαφοροποίησης της προμήθειας ενέργειας είναι το γεγονός ότι παροσυιάζεται αύξηση 13,43% στις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP από το σταθμό της Νέας Μεσημβρίας. Συγκεκριμένα φέτος στο πρώτο εξάμηνο εισήχθησαν 7,474TWh έναντι 6,589TWh πέρυσι.

39 φορτία LNG

Ως προς τις εισαγωγές LNG αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά αφίχθηκαν στη Ρεβυθούσα 39 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες 9,79TWh προήλθαν από τις ΗΠΑ (αύξηση 139,07% σε σχέση με πέρυσι), ενώ ακολουθούν τα φορτία από την Αλγερία (2,47TWh με μείωση 28,36% σε σχέση με πέρυσι), τα φορτία από την Αίγυπτο (2,01TWh και αύξηση 116,39% σε σχέση με πέρυσι). Επίσης εισήχθησαν 1,2TWh LNG από τη Νιγηρία, 1,03 TWh από το Ομάν και 0,11TWh από την Ινδονησία.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος