Συμέτσος Νικόλαος

 Πρόσωπα | Επιλογή ανά θέμα | Τελευταίες αναρτήσεις

«Του τάφου την φλίανπατών ως βλέπεις, δεν ωχρίασε  διότι εις τον ουρανόν ω ξένε εθυσαύρισε» 
 (Του τάφου την πόρτα πατώντας όπως βλέπεις δεν τρόμαξε, διότι ει τον ουρανό ω ξένε εθησαύρισε).

Ο Συμέτσος Νικόλαος γεννήθηκε στο Μελένικο το 1834. Παρακολούθησε τα βασικά μαθήματα στο Ελληνικό σχολείο και μετά στην Αστική σχολή Μελενίκου. Μετοίκησε στο Σιδηρόκαστρο σε ηλικία 26 ετών όπου εργάστηκε ως ταμίας της κοινότητας. Το 1888 ανακηρύχτηκε «Μεγάλος Ευεργέτης» από την Φιλοπρόοδη Αδελφότητα Δεμίρ Ισσάρ, μέλος του Δ.Σ. της οποίας είχε εκλεγεί μερικά χρόνια πριν. Με τα χρήματα της δωρεάς που είχε κάνει (όπως και άλλοι δωρητές φυσικά)  η Φιλοπρόοδη Αδελφότητα συντηρούσε άπορους μαθητές, υπότροφους, προστάτευε ορφανά καθώς και φτωχούς, ενίσχυε τα σχολεία με βιβλία, ενώ σχεδίαζε για τους μαθητές από τα χωριά που σπούδαζαν στο Σιδηρόκαστρο και λειτουργία οικοτροφείου.

«Ο υπέροχος Έλληνας ο ανιδιοτελής άνθρωπος, που έμπρακτα έδειξε την αγάπη του στον συνάνθρωπό του και κυρίως στην σπουδάζουσα νεολαία άφησε τον μάταιο κόσμο μας στις 15 Μαΐου 1901 κληροδοτώντας «100 λίρπόλεωςΜελενίκουας υπέρ των Ελληνικών σχολών της θετής του πατρίδος(Σιδηρόκαστρον) την δε μεγαλοπρεπήνοικίαν του εκληροδότησεν εις την Κοινότητα όπως χρησιμεύσει ως Ιερά Μητρόπολις. Πλην τούτου κατέλιπε 350 λίρας υπέρ των εκπαιδευτηρίων της γενέτειράς του πόλεως Μελενίκου.

Στις Αρχές του 20ου αιώνα όταν τα σχολεία του Δεμίρ Ισσάρ αντιμετώπισαν στεγαστικό πρόβλημα με ενέργειες του Μητροπολίτη Μελενίκου και ΔεμίρΙσσάρ Ειρηναίου το Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο στεγάστηκαν στο σπίτι του μακαρίτη Συμέτσου»   

Πληροφορίες από το εκτενέστατο σε λεπτομέρειες βιβλίο «Οι Μελενικιώτες στο Σιδηρόκαστρο 1913-2011 (σελ 248-249) του ζεύγους Γεωργίου Φουρτούνα και της Ευδοκίας Καλαφατοπούλου Φουρτούνα.
Η προτομή του είχε στηθεί στο ύψωμα που υπήρχε αριστερά από το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου  (φωτο 1,). Κατά την ανάπλαση του προαύλιου χώρου του Αγίου Γεωργίου το 2011  ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κκ Μακάριος τοποθέτησε την προτομή του Νικολάου Συμέτσου στην αυλή του κτηρίου των υπηρεσιών της Μητρόπολης (αυλή του παλιού Α’ Δημοτικού Σχολείου.      

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος