Τα Χριστούγεννα στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Χριστουγέννων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, με τη συμμετοχή των Ιερέων της πόλεως και των Διακόνων του.
Ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από τον Εφημέριο του Ναού π. Δημήτριο Χασάπη και τους  Διακόνους του.

Παρέστη ο Βουλευτής Σερρών κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας.

Οι πιστοί προσήλθαν αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα για την Χριστιανοσύνη και μάλιστα «ὄρθρου βαθέος» για να προσευχηθούν, να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων και να βιώσουν την μοναδικότητα και την μαγεία της νύχτας που γεννιέται ο Χριστός και στην ταπεινή φάτνη, αλλά και στην ψυχή των ανθρώπων που τον αναζητούν και τον περιμένουν.

Στην ποιμαντορική του Εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος τόνισε την σπουδαιότητα της εορτής της Ενανθρωπήσεως του Χριστού χαρακτηρίζοντάς την ως την εκπλήρωση όλων των προφητειών, ως το άνθος, την καρδιά και τον καρπό της Καινής Διαθήκης.

«Η ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού είναι τα φτερά των Αποστόλων, είναι ο στηριγμός των μαρτύρων της πίστεως, το συστηματικό θεολογικό εντρύφημα των Οικουμενικών Συνόδων, η χαρά και η δόξα της Εκκλησίας, το καινούργιο χτίσιμο του κόσμου, η αναγέννηση των ανθρώπων, η αισιοδοξία για τον βίο και η ελπίδα για τη ζωή», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.
Ευχήθηκε, τέλος, «ο Σαρκωθείς Χριστός να χαρίζει την ουράνια ειρήνη, τη χαρά και τον θείο φωτισμό στις ψυχές όλων των ανθρώπων που βιώνουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας και, όπως ανατέλλει ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, έτσι να ανατείλει και ο ήλιος της Ελπίδας και της αισιοδοξίας».
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου εδώ και χρόνια τελείται δεύτερη θεία Λειτουργία για τους νεότερους και τα παιδιά που θέλουν να μεταλάβουν.
Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε μια ολιγόλεπτη εκδήλωση στο προαύλιο και μπροστά στην Φάτνη που βρίσκεται στον ελαιώνα της Εκκλησίας, μια φάτνη που έχει στολιστεί εδώ και μέρες από τους εθελοντές του Ναού με την πρωτοβουλία του Εφημερίου του Ναού π. Παύλου Παπαδόπουλου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλα τα παιδιά δώρα και γλυκά και στο τέλος τραγούδησαν όλα τα παιδιά τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου για να ακούσει από τις Μοναχές τα Κάλαντα, σε ένα κλίμα οικογενειακό και εορταστικό, με αρκετούς μάλιστα προσκυνητές, που συρρέουν κατά την ημέρα αυτή για να ευφρανθούν και γεμίσουν τις πνευματικές μπαταρίες τους από την ομορφιά, την ησυχία και την κατάνυξη που αναδύει μια μοναχική αδελφότητα.
Η κατά πάντα πρόσχαρη και φιλόξενη Γερόντισσα της Μονής Ιακώβη και οι αδελφές ευχήθηκαν χρόνια πολλά και ευλογημένα στον Σεβασμιώτατο, αλλά και στον Πνευματικό Καθοδηγητή τους Γέροντα Αλέξιο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, και στον Γέροντα Γαβριήλ, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, που βρίσκονται αυτές τις γιορτινές μέρες στο Μοναστήρι.

Στη σύντομη προσλαλιά τους, τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και ο Γέροντας Αλέξιος, εξέφρασσαν τα αμοιβαία αισθήματα της αγάπης τους για την αδελφότητα, που χρόνια τώρα συνιστά φάρο πνευματικού αναβαπτισμού των ευλαβών προσκυνητών, αλλά και την χαρά και την ικανοποίησή τους για την πολυετή συμπόρευση και συνεργασία τους, που στόχο έχει την πρόοδο και την προκοπή της τοπικής Εκκλησίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος