Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Παρασκευή και 13

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, το ρόλο αυτό έχει η "Τρίτη και 13". Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία).

Στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα "Παρασκευή και 13" (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Η άτυχη φύση του αριθμού "13" προήλθε από έναν σκανδιναβικό μύθο σχετικά με 12 θεούς που έκαναν δείπνο στη Valhalla. Ο απατεώνας θεός Loki, ο οποίος δεν ήταν προσκεκλημένος, έφτασε ως ο 13ος καλεσμένος και κανόνισε ο Höðr να πυροβολήσει τον Balder με ένα βέλος με γκι. 
"Ο Balder πέθανε και ολόκληρη η Γη σκοτείνιασε. Όλη η Γη θρήνησε. Ήταν μια κακή, άτυχη μέρα." Αυτό το σημαντικό γεγονός στη σκανδιναβική μυθολογία έκανε τον αριθμό 13 να θεωρηθεί άτυχος.
Φυσικά, όπως σχεδόν σε όλα ο Χριστιανισμός αντέγραψε και αυτο, ενστερνίζοντας την άποψη οτι πρόκειτε για άτυχο αριθμό και μεταφέροντας την δεισιδαιμονία αυτήν σε δικές του εκδοχές, όπως στον  Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.
Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = "κακό" και malum = "μήλο").
Μετέπειτα ενισχύθηκε η άποψη οτι η μέρα αυτήν είναι γρουσούζικη μετά την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου του 1307, κατα την οποία συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Παρόλα αυτά δεν είχε πολύ μεγάλη απήχηση πως η μέρα αυτήν ήταν γρουσούζικη όσο άρχισε να αποκτά στις αρχές του 19ου αιώνα στις στις αγγλόφωνες χώρες και μετέπειτα το πέρασμα σε όλο τον κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου