Το γεωθερμικό πεδίο Σιδηροκάστρου που θα εξοικονομούσε ενέργεια που υπολόγιζαν ότι θα φθάσει τους 2.500 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το χρόνο

Πίσω στο 1989 ένα γεωθερμικό πεδίο πού εντοπίστηκε στό Σιδηρόκαστρο, οε μικρό βάθος (περίπου 50 μέτρα) σε μια έκταση 600 στρεμμάτων με καλής ποιότητας γεωθερμικό νερό. θερμοκρασίας 40-50 βαθμών Κέλσιου, θα εξοικονομούσε ενέργεια που υπολόγιζαν ότι θα φθάσει τους 2.500 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το χρόνο, σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, είχε συσταθέι επιχείρηση τού Δήμου Σιδηροκάστρου για την εκμετάλλευση των  θερμοκηπίων.
Από τότε  τελικά, μέχρι το 2021 δεν καταφέραμε ως Δήμος να εκμεταλλευτούμε το γεωθερμικό πεδίο.
Η πρώτη ερευνητική  γεώτρηση  μεγάλης διαμέτρου (Sd-18P) έφτασε μέχρι το βάθος των 198m και συνάντησε γεωθερμικά ρευστά θερμοκρασίας 75oC σε βάθος 160m. Οι γεωτρητικές εργασίες είχαν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2021 με την κατασκευή της πρώτης γεώτρησης και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στα τέλη Οκτωβρίου 2021.
Η δεύτερη γεώτρηση έγινε στα μέσα του 2022. Η ανόρυξη της δεύτερης γεώτρησης ήταν σε βάθος περίπου 160m, ενώ ο γεωθερμικός ταμιευτήρας στα 100-160m με ρευστά θερμοκρασίας της τάξεως των 75oC.
Οι διατρητικές εργασίες στην περιοχή Χαρωπού Σιδηροκάστρου Σερρών εκτελούνταν με ιδία τεχνικά μέσα (γεωτρύπανο SOILMEC), από το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της ΕΑΓΜΕ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε υλοποιειθει από την ΕΑΓΜΕ στο πλαίσιο της Ενέργειας 1 «Έρευνα για την επέκταση βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων περιοχών α) Σιδηροκάστρου και β) Ερατεινού και Ερασμίου» του Υποέργου «Δράσεις για την ορθολογική και αειφόρο αξιοποίηση της γεωθερμίας – GEOTHERM» ενταγμένου στο Έργο «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας – ΟΠΥΓΕΚ», που χρηματοδοτούνταν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), ενός από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 -2020.

ΣΕΡΡΕΣ
Γεωθερμικό πεδίο πού εντοπίστηκε στό Σιδηρόκαστρο Ν. Σερρών, βρίσκεται οέ μικρό βάθος (περίπου 50 μέτρα) σε μιά έκταση 600 στρεμμάτων με καλής ποιότητας γεωθερμικό νερό. θερμοκρασίας 40-50 βαθμών Κέλσιου Η εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται ότι θά φθάσει τους 2.500 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου τό χρόνο. Γιά τήν αξιοποίηση τού γεωθερμικού δυναμικοΰ έχει συσταθεί επιχείρηση τού Δήμου Σιδηροκάστρου πού θά αναπτύξει εκμεταλλευθείς θερμοκηπίων. 

Εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ 29 Μαρτίου 1989
σελ. 10 
Εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ 29 Μαρτίου 1989

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος