Κρασοχώρι

ΟικισμοίΚρασοχώρι
Ιστορικά | Φωτογραφίες | Βίντεο | Πρόσωπα | Καταστήματα/Υπηρεσίες | Αναρτήσεις |
Το Κρασοχώρι, έως το 1927 γνωστό ως Λέχοβον, είναι εγκαταλελειμμένος οικισμός που βρίσκεται στον σημερινό Δήμο Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε πολύ μικρή απόσταση από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το χωριό δεν έχει σχέση με το Νέο Λέχοβο στην Βουλγαρία. Αρκετές φορές οι Βούλγαροι προσπαθούν να δείξουν ότι το χωριό ήταν Βουλγάρικο παρουσιάζοντας εικόνες και πληροφορίες από το Νέο Λέχοβο.

Λέχοβον (Σερρών)
Ο οικισμός προσαρτάται στην κοινότητα Τσιγγέλη
Ο οικισμός μετονομάζεται σε Κρασοχώρι
Κρασοχώρι (Σερρών)
Ο οικισμός προήλθε από τη μετονομασία του οικισμού Λέχοβον

Γεωγραφία
Βρισκόταν σε υψόμετρο 510 μέτρων στους δυτικούς πρόποδες του Ορβήλου όρους, σε απόσταση 1.2 χλμ. νότια από το σημερινό χωριό Λέχοβο της Βουλγαρίας και 5 χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Άγκιστρο Σερρών
Ιστορία
Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανήκε διοικητικά στον Καζά του Ντεμίρ Ισσάρ του Σαντζακίου των Σερρών του Βιλαετίου της Θεσσαλονίκης.

Με τις ονομασίες Λέχοβο και Λέφεβο, το χωριό αναφέρεται στα οθωμανικά φορολογικά βιβλία από το 1611 - 1617 και το 1623-1625, αντίστοιχα με 186 και 167 χριστιανικά νοικοκυριά.
Στην δημογραφική μελέτη «Εθνογραφία των Βιλαετίων Αδριανούπολης, Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης» που εκδόθηκε το 1878 στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμάται ότι το 1873 ο οικισμός αποτελούνταν από 220 σπίτια και 780  κατοίκου, ενώ η στατιστική μελέτη του Βούλγαρου Βασίλ Κάντσωφ, «Μακεδονία, Εθνογραφία και Στατιστική», εκτιμά ότι το 1900 το Λέχοβον είχε 1.250 κατοίκους. Σύμφωνα με την «Εθνολογική Στατιστική των Βιλαετίων Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου» του Αθανάσιου Χαλκιόπουλου που εκδόθηκε το 1910 στην Αθήνα, ο οικισμός είχε 1.120 εξαρχικούς κατοίκους
3rd Military Mapping Survey of Austria-Hungary (στα Ουγγρικά). 1910. σελ. Sheet 41-42

Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και τον προσδιορισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου, ο οικισμός περιήλθε στην ελληνική επικράτεια. Οι Έλληνες κάτοικοί παρέμεναν στο χωριό ενώ οι Βούλγαροι τον εγκατέλειψαν και ίδρυσαν νέο οικισμό με το ίδιο όνομα, περίπου 1 χιλιόμετρο βορειότερα, σε βουλγαρικό έδαφος.
Ο οικισμός προσαρτήθηκε το 1920 στην νεοσυσταθείσα κοινότητα Τσιγγέλι (Άγκιστρο), μαζί με τα χωριά Χόντζιοβον (Άνω Καρυδιά), Βράνκοβον (Κάτω Καρυδιά) και Τρίνκα (Δαμάσκηνο), ενώ το 1927 μετονομάστηκε σε Κρασοχώρι. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, στο Κρασοχώρι εγκαταστάθηκαν την δεκαετία του 1920 τουλάχιστον 20 οικογένειες προσφύγων.
Greece 1:100k Topographic Maps - Serrai (στα Αγγλικά). London: Great Britain. War Office. General Staff. Geographical Section. 1944

Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 ο οικισμός εκκενώθηκε, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της επικείμενης γερμανικής εισβολής. 
Πολιτικός χάρτης του νομού Σερρών (1950)

Τα μεταπολεμικά χρόνια, ο οικισμός παρέμεινε απομονωμένος από τον υπόλοιπο νομό Σερρών, λόγω χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής ως στρατιωτικής απαγορευμένης ζώνης έως το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Τα ερείπια του οικισμού λιθολογήθηκαν και οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν σε νεότερες κατασκευές στα γύρω χωριά. Παρ' όλα αυτά, εντοπίζονται εύκολα έως και σήμερα τα χαλάσματα του σχολείου, της εκκλησίας, καθώς και ολόκληρο το καμπαναριό.

Πληθυσμός

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος