Το έθιμο στο Βαμβακόφυτο με την επίσκεψή στην Ι.Μ. Τιμίου Προδόμου Σερρών, 6 Φεβρουαρίου 2023

To Δημοτικό Σχολείο Βαμβακοφύτου συμμετείχε χθες, 6 Φεβρουαρίου 2023, μαζί με τον σύλλογο γονέων του Σχολείου και κατοίκων του χωριού στο έθιμο της επίσκεψης στην Ι.Μ. Τιμίου Προδόμου Σερρών.
Αλλά πρώτα ας δούμε τι έθιμο είναι αυτό.
Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών κτίστηκε στα 1270-1278 από το Μοναχό Ιωαννίκιο. Βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλεως των Σερρών και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων στο βάθος χαράδρας του Μενοικίου όρους.
Η επίσκεψη-προσκύνημα των Βαμβακοφυτιανών στη Μονή Τιμίου Προδρόμου είναι έθιμο που κρατάει τουλάχιστον 120 χρόνια και γίνεται τη Δευτέρα μετά την Κυριακή Τελώνου & Φαρισαίου.  Έχει σχέση με το κτίσιμο του καμπαναριού του χωριού μας. Και να πως έχει η ιστορία:
Το καμπαναριό μας ή κωδωνοστάσιο κτίστηκε το 1882. Όλοι οι χωριανοί συνεισέφεραν στα έξοδα του έργου. Μεγάλη όμως ήταν η οικονομική βοήθεια της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Ένα μέρος του ποσού ήταν δωρεά, ένα άλλο έναντι ακινήτων στο χωριό (είναι τα σημερινά οικόπεδα μετόου ( = μετόχια) , νοτιοανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και το υπόλοιπο χρέος σε μορφή δανείου, οι δόσεις του οποίου κάθε χρόνο πληρώνονταν σε είδος, όπως σιτάρι, κριθάρι, αλεύρι και άλλα τρόφιμα.
Πρόσφεραν όλοι οι κάτοικοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Η συγκέντρωση των παραπάνω αγαθών γινόταν στο νάρθηκα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και η εκκλησιαστική επιτροπή συνόδευε τη μεταφορά τους στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Μαζί πήγαιναν και άλλοι χωριανοί. Και κάθε χρόνο πήγαιναν   περισσότεροι. Το χρέος εξοφλήθη, αλλά οι επισκέψεις συνεχίστηκαν και έγιναν έθιμο.   Κάθε χρόνο, τη Δευτέρα μετά την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, ξεκινούσαν χαράματα από το χωριό με τα γαϊδουράκια  πολλοί κάτοικοι υπό τους ήχους κωδωνοκρουσιών και μετά από 5 περίπου ώρες έφθαναν στο μοναστήρι.
Εδώ διανυκτέρευαν Δευτέρα και Τρίτη. Την Τετάρτη μετά τη Θεία Λειτουργία αναχωρούσαν επιστρέφοντας στο χωριό. Έκοβαν δάφνες και άλλα κλαδιά, έπλεκαν στεφάνια και στόλιζαν τα γαϊδουράκια.  Στις Σέρρες σταματούσαν στην πλατεία Ελευθερίας χόρευαν τραγουδώντας παραδοσιακούς χορούς. Αγόραζαν και διάφορα ζαχαρωτά(γλυκύσματα, καραμέλες) και τα πρόσφεραν στα παιδιά του χωριού μας, που ξεκινούσαν το απόγευμα της Τετάρτης περπατώντας στον ασφαλτόδρομο για να προϋπαντήσουν τους προσκυνητές. Θυμάμαι μια χρονιά-ήμουν και εγώ στην παρέα των παιδιών- μέχρι τα όρια του Μελενικιτσίου είχαμε φθάσει. 
     Να σημειώσω επίσης, ότι μερικές μέρες πριν από την μετάβαση των προσκυνητών στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, επιτροπή-η ίδια για πολλά χρόνια- αποτελούμενη από τους Μπιλιούμπαση Κωνσταντίνο, Αλικότση Ιωάννη, (παππούς του ιερέα μας Ιωάννη), Κρότκα Δημήτριο και Σπαχή Κωνσταντίνο, πήγαιναν στο μοναστήρι και έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες. Έκοβαν ξύλα για τις σόμπες, καθάριζαν τους χώρους διαμονής, μαγείρευαν και ήσαν επίσης οι επίτροποι της εκκλησίας στους εσπερινούς και τις λειτουργίες.
Τα τελευταία χρόνια είχε σταματήσει το έθιμο, αλλά το αναβίωσε αμέσως μετά την ίδρυσή του- το 1982- ο Μορφωτικός Λαογραφικός όμιλος Βαμβακοφύτου. Όμως από το 1986 που εγκαταστάθηκε γυναικεία αδελφότητα, το προσκύνημα διαρκεί μία μέρα. Αναχωρούν τη Δευτέρα  από το χωριό με λεωφορείο και με Ι.Χ. οχήματα και επιστρέφουν το απόγευμα. 
Όταν φθάνουν στο χωριό χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και στην πλατεία αρχίζουν οι παραδοσιακοί χοροί με  ζουρνάδες  και νταούλι μέχρι το βράδυ.
Μετά την επίσκεψη των συγχωριανών μας στο Μοναστήρι, ακολουθεί η επίσκεψη στο χωριό μας αντιπροσωπείας μοναχών της Μονής Τιμίου Προδρόμου με το μεγάλο Σταυρό και τα Άγια λείψανα του ιδρυτού και κυρίου κτήτορα της Μονής οσίου Ιωάννου ( ο πριν Ιωακείμ), το πρώτο  Σάββατο της μεγάλης Σαρακοστής. Το έθιμο επιβάλλει να διανυκτερεύουν στη οικία των απογόνων του Αθανασίου Ζάντσιου.
Να σημειωθεί ακόμα ότι οι καμπάνες και το σήμαντρο του καμπαναριού  του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου του χωριού μας είναι δωρεά της Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών. 
Το σήμαντρο αυτό, δηλαδή το μακρόστενο ξύλινο κομμάτι, αντικαταστάθηκε πριν από 30-35 χρόνια από καινούργιο και το παλιό αποτελεί σήμερα αντικείμενο του Λαογραφικού Μουσείου του Μορφωτικού Λαογραφικού Ομίλου Βαμβακοφύτου.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.
 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σχολείο μας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών με την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών να χει φροντίσει ο πατήρ Ιωάννης. Ένα έθιμο που ‘χει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και μας πηγαίνει πίσω στο 1882... Το 1882 λοιπόν, η Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών χρηματοδότησε την κατασκευή του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βαμβακοφύτου. Ένα μέρος του κόστους ήταν δωρεά της Μονής, ένα άλλο μέρος έναντι δύο ακινήτων του χωριού (μετόχια) και το υπόλοιπο χρέος σε μορφή δανείου, οι δόσεις του οποίου κάθε χρόνο πληρώνονταν σε είδος, δηλαδή κριθάρι, σιτάρι, αλεύρι κτλ. Η συγκέντρωση των παραπάνω αγαθών γινόταν στην εκκλησία του χωριού και η εκκλησιαστική επιτροπή συνόδευε την μεταφορά τους στο Μοναστήρι. Μάλιστα υπήρχε επιτροπή που ασχολούνταν μόνο με θέματα σχέσεων του Μοναστηριού με το χωριό. Έτσι δημιουργήθηκε μια σχέση μεταξύ των κατοίκων του Βαμβακοφύτου και της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής. Την επίσκεψη των ενοριτών του χωριού ανταποδίδουν οι μοναχές της Ιεράς Μονής το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής. Τα ήθη τα έθιμα και οι παραδόσεις που αντέχουν και συντηρούνται στο πέρασμα του χρόνου είναι αυτά που δημιουργούν την ιστορία ενός τόπου γι’ αυτό κι εμείς φροντίζουμε τα παιδιά,  οι μαθητές μας από την νηπιακή τους ηλικία να επισκέπτονται το μοναστήρι και σιγά σιγά να μαθαίνουν το λόγο που πηγαίνουμε. Η φιλοξενία των μοναχών τις ώρες που βρισκόμαστε εκεί είναι αξιοθαύμαστη και όλοι φεύγουμε με όμορφες αναμνήσεις, χορτάτοι απ’ το γεύμα που μας προσφέρουν και με καρδιά γεμάτη γαλήνη όπως είναι και οι ίδιες!! Ούτε οι καιρικές συνθήκες ούτε η οποιαδήποτε κούραση δεν πρέπει να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα τήρησης του εθίμου. Να μας αξιώσει ο Θεός να το τηρήσουμε και του χρόνου με υγεία!Φωτογραφίες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Eξόρυξη χρυσού στις Σέρρες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος