Η περιφορά των Επιταφίων στο Σιδηρόκαστρο, 14 Απριλίου 2023

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αλλά πιο πολύ η Μ. Εβδομάδα περικλείουν μέσα τους όλα αυτά τα ωραία στοιχεία σχέσης Θεού και ανθρώπου. Παιδιού με τον Πατέρα του.

Στο Σιδηρόκαστρο με την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου αλλά και την πολύ καλή και σκληρή δουλειά των Ιερέων όλα αυτά γίνονται προσπάθεια να υλοποιούνται κυρίως στις μεγάλες μας γιορτές.

Μια τέτοια ωραία ευκαιρία είναι και η Μ. Εβδομάδα και κυρίως το ξενύχτι της Μ. Πέμπτης και ο στολισμός των Επιταφίων. Τέσσερεις Επιτάφιοι στολίζονται στην πόλη.

Ο πρώτος του Μητροπολιτικού Ναού. Δεύτερον της μεγάλης ενορίας της Ευαγγελιστρίας, τρίτον του ωραίου Ναού της Αγ. Παρασκευής και τέλος του Αγ. Νεκταρίου όπου και τα Ιδρύματα μας.

Είναι αλήθεια ότι η βραδιά αυτή είναι μοναδική. Κανείς δεν κοιμάται. Νέοι, γέροι και παιδιά. Οι δρόμοι μετά τα μεσάνυχτα σφίζουν από παιδιά κυρίως που περιφέρονται από γειτονιά σε γειτονιά θέλοντας να δουν να βοηθήσουν να στολίσουν. Και όλοι μετά χαράς γίνονται ευπρόσδεκτοι.

Οι προετοιμασίες γίνονται μήνες πριν. Σχέδια,χρώματα,λουλούδια παραγγελίες. Συγκέντρωση χρημάτων.

Ο συναγωνισμός μεγάλος και το αποτέλεσμα όλη μέρα την Μ. Παρασκευή να υπάρχουν ουρές των προσκυνητών θαυμαστών οι οποίοι με κατάνυξη το βράδυ θα συνοδεύσουν ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΟΥΣ στην κεντρική πλατεία οπου το θέαμα χρωμάτων, αρωμάτων, κεριών και χιλιάδων ψυχών επικοινωνούν με τον Δεσπότη, τους Ιερείς τους, μεταξύ τους.

Με τον Δεσπότη Χριστό πάνω απ’ όλα.

Δεν είναι όμορφο αυτό το ωραίο παιχνίδι του Χριστού μας με τα πλάσματα Του; Εκείνος ξέρει καλά τη δουλειά του.

Την πλέον κατανυκτική και πανηγυρική Ακολουθία των Εγκωμίων και του Επιταφίου Θρήνου του Κυρίου το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου έψαλλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

Από πολύ νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να συμπροσευχηθεί και να συμμετέχει στην ιδιαίτερη ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο Σεβασμιώτατος με τους Διακόνους του έψαλλαν τα Εγκώμια ενώπιον του στολισμένου κουβουκλίου του Επιταφίου Θρήνου και μετά την Δοξολογία προεξήρχε της Λιτάνευσης του Επιταφίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Στην πλατεία του Σιδηροκάστρου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση όλων των Επιταφίων της πόλης και των ευσεβών Χριστιανών, του Αγίου Γεωργίου, της Ευαγγελιστρίας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νεκταρίου, η καθιερωμένη δέηση και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου.

Τέλος, η φιλαρμονική του Δήμου, υπό τη διεύθυνση του Σάββα Κωφίδη, παιάνισε τα Εγκώμια και επέστρεψε η πομπή στον Ιερό Ναό για την ολοκλήρωση της Ακολουθίας.
















Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος