Πανηγύρι Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Γεωργίου Βαμβακοφύτου, 2023

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεκάδες πιστοί συνέρρευσαν στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαμβακόφυτο, προκειμένου να προσευχηθούν και να ζητήσουν τη χάρη της Παναγίας μας.

Το σημείο αυτό πιστοί από το χωριό αλλά και από όλο το Δήμο της Σιντικής έρχονται κάθε χρόνο αφού αποτελεί ξεχωριστή τιμή για όλους να προσευχηθούν στο ξωκκλήσι που είναι αφιερωμένο στη Θεομήτορα Παναγία ως Ζωηφόρος και Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός.


Χαρακτηριστικό επίσης της ημέρας είναι ο αγιασμός που πίνουν οι προσκυνητές από την πηγή που αναβλύζει από βράχο 200 μέτρα βόρεια, καθώς επίσης και η επίθεση λάσπης σε σχήμα σταυρού στο μέτωπο για να έχουν υγεία οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Ο Νικηφόρος Κάλλιστος, λόγιος και κληρικός του 14ου αιώνα, μας λέει, ότι γύρω στα 450 μ.Χ. ένας στρατιωτικός του Βυζαντίου με το όνομα Λέων, συνάντησε περνώντας από το δάσος έξω από την Κωνσταντινούπολη, έναν τυφλό που του ζητούσε λίγο νερό για να σβήσει τη δίψα του. Ο Λέοντας έψαξε, για να βρει νερό αλλά μάταια. Τότε άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει:
«Δεν χρειάζεται Λέων να αγωνιάς και να στεναχωριέσαι, το νερό είναι δίπλα σου……..Λέων βασιλιά, πάρε από το νερό της πηγής και δώσε να πιει ο τυφλός και άλειψε με αυτό τα μάτια του και αμέσως θα καταλάβεις ποια είμαι εγώ, που σου μιλώ…».
Πράγματι ο Λέοντας είδε ξαφνικά μια πηγή δίπλα του, έκανε όπως του είπε η φωνή και ο τυφλός ανέβλεψε. Αμέσως μετά κατάλαβε ο Λέων ότι η φωνή ήταν της Παναγίας, που έκανε και το θαύμα. Και θαύμα επίσης ήταν και η επαλήθευση της προσφώνησης από την Παναγία του Λέοντα , ως βασιλιά. Διότι ο Λέων, το 486 μ.Χ, ενώ ήταν ένας απλός αλλά έμπιστος και γενναίος αξιωματικός και χριστιανός Ορθόδοξος με το βαθμό του Χιλίαρχου, έγινε αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Μαρκιανού, ο οποίος δεν είχε ορίσει διάδοχο.
Ο Λέων λοιπόν ο Α΄ , ως αυτοκράτορας κτίζει πάνω στη θαυματουργή πηγή, ένα ναό αφιερωμένο στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή.
Το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, οι Τούρκοι το γκρέμισαν, για να φτιάξουν με τα υλικά του το τέμενος του Σουλτάνου Βαγιαζήτ. Οι χριστιανοί το 1835 στη θέση αυτή έχτισαν ένα παρεκκλήσι και αργότερα ένα πιο μεγάλο ναό. Ο ναός αυτός σήμερα είναι το αγίασμα του «Μπαλουκλί», όπου και η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, της Κωνσταντινουπόλεως, την οποία επισκέφτηκαν το περασμένο Μάρτιο και συγχωριανοί μας με την εκδρομή που διοργάνωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος (δες και «Τύπος Σιντικής & Ηράκλειας, φύλλο 147/11.04.2013)
«balik» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοσή λέει, πως εκεί δίπλα στο αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής στις 23 Μαΐου 1453 (ημέρα αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως) ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε τη δυσάρεστη είδηση της αλώσεως της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους. Ο καλόγερος δεν το πίστεψε και απάντησε, πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν από το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε η άλωση. Πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα-λένε-, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής διατηρούν επτά ψάρια και φαίνονται πιο σκούρα από τη μια πλευρά, σαν μισοτηγανισμένα.
Η Παναγία ως Ζωοδόχος Πηγή γιορτάζει κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου και γίνεται θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι. Πολλοί κάτοικοι φέρνουν από το χωριό τρόφιμα και μάλιστα υπάρχει και το έθιμο να φέρνουν(ελάχιστοι πια) αυτήν τη μέρα το μπομπόκ (παστωμένο χοιρινό κρέας) και να γευματίζουν κάτω από τα πεύκα γύρω από το ξωκκλήσι και να χορεύουν με ζουρνάδες και νταούλι παραδοσιακούς χορούς.
Σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου υπήρχε εδώ πολύ παλιά μια γυναικεία Μονή. Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι ο αγιασμός των επισκεπτών –προσκυνητών, πίνοντας αγιασμό από την πηγή που αναβλύζει από βράχο 200 μέτρα βόρεια, καθώς επίσης και η επίθεση λάσπης σε σχήμα σταυρού στο μέτωπο.
Κατά την Παράδοση και όπως διηγούνται οι ηλικιωμένοι, επί οθωμανικής κατοχής, κυνηγούσαν οι άπιστοι την Παναγία που κρύφτηκε στο μέρος όπου αναβλύζει ο αγιασμός. Φοβισμένη η Παναγιά τραβούσε τα μαλλιά της και αμέσως φύτρωσε χόρτο που μοιάζει με μαλλιά. Οι γυναίκες ξερίζωναν αυτό το χόρτο και το φύτευαν σε γλάστρες στα σπίτια, θεωρώντας το θαυματουργό.

Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα του πανηγυριού

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος