Βυζαντινό κάστρο σε κίνδυνο

Εδώ και δεκαετίες η ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Σιδηροκάστρου είναι η συντήρηση η προστασία του κάστρου μας καθώς και η ανάπλαση της περιοχής. Θα σας πάμε αρκετά πίσω, στο έτος 1999, τότε που το θέμα του κάστρου μας έφτασε στην βουλή. Άσχετα με το πιο κόμμα το έφερε στην βουλή και ούτε μας απασχολεί, το θέμα έφτασε στην βουλή, έγινε γνωστό το πρόβλημα και η σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον. του κόσμου και της Δημοτικής Αρχής. έγινε γνωστό στην κυβέρνηση η οποία ήταν και πάλι η ΝΔ πως το θέμα του κάστρου είναι ένα "Πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής, των άλλων μαζικών φορέων του Σιδηροκάστρου". 
Παρόλα αυτά κανένα ενδιαφέρον, κανέναν κονδύλιο προς την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών για την ανάπλαση και την ανάδηξει της περιοχής του κάστρου και την συντήρηση του ίδιου του κάστρου. 
Μέχρι σήμερα είναι απολύτως κατανοητό πως η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί και ούτε θα μπορέσει ποτέ να κάνει κάτι για το Κάστρο, καθώς επίσης κανένας άλλος φορέας.
Ο μόνος που μπορεί να κάνει είναι η κυβέρνηση 
Επι αυτού είχε αναφερθεί και η εφημερίδα του ΚΚΕ Ριζοσπάστης την Παρασκευή 25 Ιούνη του1999.

Βυζαντινό κάστρο σε κίνδυνο
Στο Βυζαντινό Κάστρο Σιδηροκάστρου αναφέρονται με Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι "το μνημείο κινδυνεύει λόγω της αδιαφορίας - και της σημερινής κυβέρνησης - για τη συντήρηση και προστασία του.Το κάστρο χτίστηκε το 718-775 επί αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Ε και όταν διοικητής του θέματος της Θεσσαλονίκης και Δεσπότης των Σερρών ήταν ο Βασίλειος Καντακουζηνός. Είναι κτισμένο στη ΝΔ πλευρά του γρανιτώδη και επιβλητικού βράχου, του γνωστού ως "Ισάρι",που δεσπόζει στην πεδιάδα των Σερρών. Μαζί με τον πύργο του Ανδρόνικου στην απέναντι όχθη του ποταμού Κρουσοβίτη, ελέγχουν το πέρασμα προς την ομώνυμη κοιλάδα. Με τους πύργους που ορθώνονταν σε απόσταση 20μ. μεταξύ τους, στο βορειοανατολικό του τμήμα, προστάτευε την πόλη και τους κατοίκους της από τους επιδρομείς. Στο εσωτερικό του κάστρου είναι ορατά τα θεμέλια κτιρίων, όπως διοίκησης και στρατωνισμού, καθώς και ενός βυζαντινού ναού.Επίσης, δίπλα στο κάστρο σώζονται ερείπια προϊστορικού οικισμού παλαιολιθικής εποχής, με οικίες λαξευμένες στο γρανιτώδη βράχο".

"Σε αυτό το αξιόλογο βυζαντινό μνημείο δεν υπάρχει περίφραξη και έχει μετατραπεί σε βοσκότοπο. Αν δε ληφθούν μέτρα για τη συντήρηση και αξιοποίησή του, με το πέρασμα του χρόνου θα καταστραφεί και δε θα μείνει τίποτα που να θυμίζει ότι κάποτε, σύμφωνα με τον Ιωάννη Καντακουζηνό, ήταν "το των τοιχών ευπαγές και λίαν οχυρόν"".

"Πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής, των άλλων μαζικών φορέων του Σιδηροκάστρου , αλλά και των κατοίκων αποτελεί η λήψη μέτρων για τη συντήρησή του, την περίφραξη και ανάπλαση του χώρου και συνολικά την αξιοποίησή του.Επίσης, επιβάλλεται η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου,απόστασης 500 μ. στο ΒΔ τμήμα του, καθώς και η διαμόρφωση του χώρου για τη στάθμευση αυτοκινήτων. Ακόμη χρειάζεται η κατασκευή πεζόδρομου,απόστασης 300 μέτρων στο ΝΔ τμήμα του, για την πρόσβαση των επισκεπτών".

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού: "Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προστατευτεί το βυζαντινό κάστρο από την καταστροφή που καθημερινά υπόκειται και στη συνέχεια με την ανάπλαση του χώρου και την αξιοποίησή του;".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος