Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Πέτρος Μόντζαλας

Ο Πέτρος Μόντζαλας του Εμμανουήλ γεννήθηκε στο Μελένικο το 1912. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ακολούθησε νομικές σπουδές και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, εκδίδοντας το 1931 την εφημερίδα Φωνή της Σιντικής έως το 1940, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως  ανταποκριτής της εφημερίδας Φως της Θεσσαλονίκης.
Το Ηρώο Σιδηροκάστρου. Διακρίνονται: Γ. Μόντζαλας, Γ. Μάνος, Π. Πέννας, Π. Μόντζαλας (ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Σερρών,Συλλογή Π. Μόντζαλα).

Ο Π. Μόντζαλας εντάχθηκε στο Λαϊκό Κόμμα στον Μεσοπόλεμο και συνέβαλε στην καταστολή του βενιζελικού κινήματος στο Σιδηρόκαστρο το 1935. Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την περίοδο της Κατοχής εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας.

Μεταπολεμικά, εργάστηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης το 1945 και το 1946 ανέλαβε συντάκτης στον Ελληνικό Βορρά. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου διετέλεσε πολεμικός ανταποκριτής, ενώ ασχολήθηκε και με το αστυνομικό ρεπορτάζ. Ο Π. Μόντζαλας πολιτεύθηκε στις εκλογές του 1950 ως μεμονωμένος υποψήφιος στην περιφέρεια Σερρών χωρίς να εκλεγεί. Εν όψει των εκλογών του 1951 προσχώρησε στον Ελληνικό Συναγερμό, με τον οποίο πολιτεύθηκε χωρίς επιτυχία και εξελέγη βουλευτής Σερρών με το ίδιο κόμμα στις εκλογές του 1952. 

Από το Συνέδριο Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Σερρών. Στην πρώτη σειρά ο Σεβασμιώτατος Σιδηροκάστρου...οι βουλευταί Σερρών κ. Μόντζαλας και Μηταφίδης / 14,15 και 16 Μαρτίου 1955"

Τον Ιανουάριο του 1956 προσχώρησε στη νεοϊδρυθείσα Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση, με την οποία πολιτεύθηκε και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου. Αποχώρησε από την ΕΡΕ στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν είχε τηρήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες της, και προσχώρησε στο Κόμμα των Προοδευτικών, το οποίο απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στις εκλογές του 1958, του 1961 και του 1963 πολιτεύθηκε με το Κόμμα των Προοδευτικών χωρίς να εκλεγεί. Παράλληλα την περίοδο 1960-1966 συνεργάστηκε με την εφημερίδα Έθνος και αναδείχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης την περίοδο 1978-1979. Ο Πέτρος Μόντζαλας απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη στις 27 Νοεμβρίου 1982.
Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Καλλίας κατά την επίσκεψίν του εις Εθνικόν Ορφανοτροφείον Σιδηροκάστρου", αριστερά από τον Υπουργό, ο βουλευτής Σερρών Πέτρος Μόντζαλας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΚΘΒΕ.ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ,ΤΑΚΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ,΄ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΝΤΖΑΛΑΣ. ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΝΔΥΛΑΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΓΗ.Ο ΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου