Ο Δήμος Κρουσσών ήταν δήμος του νομού Κιλκίς που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Κιλκίς. Αλλά υπάρχει και το δικό μας Αχλαδοχώρι αλλά και το Σιδηρόκαστρο. Φυσικά έχουμε και τον ποταμό Κρουσοβίτη.
Με τη συνθήκη του Νεϊγύ, το 1919 οι τελευταίοι Βούλγαροι αποχώρησαν και λίγο αργότερα το Κρόυσοβο μετονομάστηκε σε Αχλαδοχώρι.
Στα Οθωμανικά φορολογικά μητρώα της επαρχίας Timur Hisara του 1616, αναφέρεται ο οικισμός με την ονομασία Kurshova, ο οποίος την εποχή έχει 469 νοικοκυριά.
Κατά τον 10ο αιώνα συναντάμε την ονομασία Κρούσσα και Κρουσσοβίτης (για οικισμό και όχι τον ποταμό).
Το Κρόυσοβο και ο Κρουσοβίτη ίσως να μοιάζουν με ξένες λέξεις, οπότε και η ονομασίες να μοιάζουν να είναι ξένες.
Μην θέλοντας να σας μπερδέψουμε με την Ομηρική εποχή και τον Ηρόδοτο, μια και υπάρχει διαφωνία ως προς το τι σημαίνει η λέξη κρούσσα, θα δούμε την σημασία της σε μετέπειτα αναφορές.
Κρούσσα είναι η βρύση ή η πηγή, αλλά είναι και ονομασία πολλών χωριών και περιοχών στην Ελλάδα.)
Οι πολλές πηγές έδωσαν το όνομα στο χωριό Κρόυσοβο (σήμερα Αχλαδοχώρι) και η λέξη είναι Ελληνικότατη, εκ αρχαίων χρόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου