Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Η περιοχή μας στον Χάρτη του Πόιτινγκερ

Η περιοχή μας στον Χάρτη του ΠόιτινγκερΟ χάρτης του Πόιτινγκερ σε έκδοση του Κόνραντ Μίλερ το 1887 .Δείτε τον σε μεγάλη ανάλυση ΕΔΩ

Πευτιγγεριανός Πίνακας

Ο χάρτης του Πόιτινγκερ, ή Πευτιγγεριανός Πίνακας, (λατινικά: Tabula Peutingeriana) - είναι αντίγραφο του 12ου-13ου αιώνα ενός αρχαίου χάρτη του οδικού δικτύου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έχει ενταχθεί στο αρχείο του προγράμματος "Μνήμη του Κόσμου" της UNESCO. Δείχνει τους δρόμους που διέσχιζαν την επικράτεια ξεκινώντας από τα νησιά της Μεγάλης Βρετανίας δια μέσου των μεσογειακών χωρών και της Μικράς Ασίας και φτάνοντας μέχρι την Ινδία και τον ποταμό Γάγγη, τη Σρι Λάνκα, τον Ινδικό Ωκεανό, και την αυτοκρατορία της Κίνας.

Ο χάρτης ονομάστηκε έτσι από τον Γερμανό ουμανιστή και συλλέκτη Κόνραντ Πόιτινγκερ (1465–1547) και φυλάσσεται στη Βιέννη. Λόγω της εύθραυστης κατάστασής του, δεν είναι προσβάσιμος στο ευρύ κοινό. Βρίσκεται στην Österreichische Nationalbibliothek (Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας) στο Hofburg, με αριθμό καταλόγου 324.

Ο χάρτης έχει κατασκευαστεί από 11 τμήματα περγαμηνής. Συμβατικά έχει χωριστεί σε 14 μέρη τα οποία έχουν ονομαστεί ως εξής:

Pars I: Ισπανία, Βρετανία (τμήμα 1)
Pars II: Λούγδουνο (τμήματα 1 και 2)
Pars III: Κολωνία, Τρεβήροι, Αργεντοράτη(τμήματα 2 και 3)
Pars IV: Μεδιόλανο (τμήματα 3 και 4)
Pars V: Ακυληία, Κάστρα Ρεγκίνα, Λαυριακόν (τμήματα 4 και 5)
Pars VI: Ρώμη (τμήματα 5 και 6)
Pars VII: Σιγγιδών (τμήμα 6)
Pars VIII: Πάτρα (τμήματα 7 και 8)
Pars IX: Αθήνα (τμήμα 8)
Pars X: Κωνσταντινούπολη (τμήματα 9 και 9)
Pars XI: Καισάρεια, Τραπεζούντα (τμήματα 9 και 10)
Pars XII: Αντιόχεια (τμήματα 10 και 11)
Pars XIII: Έδεσσα (Ούρφα) (τμήματα 11 και 12)
Pars XIV: Ινδία (τμήμα 12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου