Ο καλντερόδρομος στα Πλατανάκια

Καλδέρα ή Καλντέρα (Ισπανικά caldera: «καζάνι») ονομάζεται εδαφική κοιλότητα που σχηματίζεται όταν υποχωρεί το τμήμα ενός ηφαιστειακού κώνου ή όταν διαβρώνονται βαθμιαία τα εσωτερικά τοιχώματά του.

Χαρακτηριστική καλδέρα στην Ελλάδα είναι αυτή της Σαντορίνης που σχηματίσθηκε περίπου το 1613 π.Χ. με την Μινωική έκρηξη. Το περίγραμμα της καλδέρας της Σαντορίνης σχηματιζεται από τα νησιά Σαντορίνη, Ασπρονήσι και Θηρασία.
Ο καλντερόδρομος στα Πλατανάκια, του συγγραφέα Παναγιώτη Παπαδόπουλου.
Ο καλντερόδρομος ξεκινάει από τα δυτικά του χωριού από το σπίτι του Βαρυτιμίδη Μιχάλη, ήταν ο  μοναδικός δρόμος  γιά τα διπλανά χωριά και γιά τις πόλεις του Κιλκίς και της Θεσσαλονικής οδικώς στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, περνάει από τα "λιβάδια", το πρωτο ρέμα, το παρεκκλήσι Αποκεφάλισης Τιμίου Προδρόμου, τη διακλάδωση γιά το τρίγωνο, το δεύτερο ρέμα και το αεροδρόμιο. 
Ο δρόμος έγινε με καταναγκασμό από τους Γερμανούς (τους βόλευε το πλακόστρωτο έδαφος γιά τα οχήματα τους)  στους κατοίκους του χωριού από την ηλικία των 12 ετών και μετά, τους υποχρέωναν να μαζεύονται στην πλατεία και από εκεί να ξεκινάνε όλοι μαζί γιά το πλακόστρωμα του δρόμου -άλλοι να κουβαλάνε πέτρες-άλλοι να σπάνε-άλλοι  να χτίζουν ,ότι αναλογούσε στον καθένα βάση των δυνάμεων του. Πολλές φορές οι κάτοικοι προφασιζόντουσαν τους άρρωστους, κρυβόντουσαν να μην πάνε, αλλά αυτό δεν μπορούσαν να το κάνουν συνέχεια, γιατί τους προειδοποιούσαν γιά την επόμενη απουσία τους ότι δεν θα την ανεχτούν και θα τους κουβαλήσουν βιαίως.  Ο δρόμος ακόμη και σήμερα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξυπηρετεί αγρότες, υλοτόμους,κυνηγούς και περιπατητές.     - Παναγιώτης Παπαδόπουλος.     

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος