Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Γουλιανοί 500 κιλών ζουν σχεδόν κολλημένοι στον βυθό της λίμνης Πολυφύτου

Γουλιανοί 500 κιλών ζουν σχεδόν κολλημένοι στον βυθό, το μήκος τους φτάνει τα 5 μέτρα, κινούνται ελάχιστα και τρέφονται, ανοιγοκλείνοντας τα στόματά τους, με ό,τι έχει το νερό.

Γουλιανοί «γίγαντες» ζουν στον βυθό της λίμνης Πολυφύτου στην Κοζάνη και κάθε φορά που ένας από αυτούς αλιεύεται από κάποιον ψαρά, δίνουν και παίρνουν μεταξύ πραγματικότητας και μύθων οι συζητήσεις και τα λεγόμενα.
Κάτι παρόμοιο δεν έχει ακουστεί για την δική μας λίμνη την Κερκίνη.

Πριν από λίγες μέρες, ο 56χρονος Ιορδάνης Χρυσοστομίδης ψάρεψε έναν γουλιανό βάρους 220 κιλών, που είχε μήκος 2,4 μέτρα.

Ομως αυτός ήταν τελικά μικρότερος από εκείνον που είχε ψαρέψει τον περασμένο Ιούλιο και είχε βάρος 250 κιλά και μήκος 2,5 μέτρα.
Αρκετές φορές παλιότερα αλλά και το τελευταίο διάστημα έχει ψαρέψει πολλούς γουλιανούς, από 50 μέχρι 100 κιλά, αλλά αυτό που στροβιλίζει συνεχώς το μυαλό του είναι πώς θα πιάσει έναν από τους γουλιανούς-γίγαντες, που ζουν στον βυθό σε βάθος κοντά στα 98 μέτρα, έτσι όπως τους περιέγραψαν οι δύτες που βούτηξαν στη λίμνη μετά τον μεγάλο σεισμό του 1995.

Οι δύτες κατέβηκαν μέχρι τον βυθό για να ελέγξουν τη στατικότητα της μεγάλης γέφυρας Πολυφύτου-Σερβίων, που ενώνει τη βόρεια με την νότια όχθη και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους αντίκρισαν γουλιανούς σχεδόν τέρατα, που το μήκος τους φτάνει τα 4-5 μέτρα και το βάρος τα 400-500 κιλά, όπως υπολόγιζαν.
Πραγματικά κήτη, που είναι τόσο μεγάλα, ώστε ζουν σχεδόν κολλημένα στον βυθό, κινούμενα ελάχιστα, μόνο ανοιγοκλείνοντας τα στόματά τους για να καταπίνουν και τα τρέφονται με οτιδήποτε υπάρχει στο νερό.

Την ύπαρξη γουλιανών μέχρι και 5 μέτρα σε μήκος και με βάρος πάνω από 400 κιλά επιβεβαιώνουν και επιστήμονες που έχουν κάνει μελέτες για τον πληθυσμό και τα είδη των ψαριών της λίμνης και με ειδικές συσκευές έχουν εντοπίσει και αυτοί τους τεράστιους γουλιανούς, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος Αλιείας Κοζάνης Αστέριο Πάπιστα.

Η λίμνη Πολυφύτου είναι τεχνητή. Δημιουργήθηκε το 1973 και εκεί στον βυθό σκεπάστηκαν από τα νερά του Αλιάκμονα δύο ολόκληρα χωριά, η Νεράιδα με περίπου 200 σπίτια και το Πολύφυτο με άλλα 50. Από τότε μπορεί να πέρασαν μόνο 35 χρόνια αλλά ήταν αρκετά για να φτιαχτούν μύθοι ακόμη και θρύλοι.
Αν διαβάσει μάλιστα κανείς και όσα γράφονται σε σελίδες στο Διαδίκτυο, κάποιοι έχουν φτιάξει ακόμη και το τέρας του…Λόχνες της λίμνης Πολυφύτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου