Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην Αγία Ζώνη Σιδηροκάστρου

Το Σιδηρόκαστρο λαμπροφορεί και η ακριτική Ιερά Μητρόπολη της Μακεδονίας μεγαλύνεται επί τη εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Κυρίας Θεοτόκου.

Εκατοντάδες προσκυνητές προσήλθαν ευλαβικά στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα, στην ακρόπολη του Σιδηροκάστρου, για να καταθέσουν την αγάπη τους στην Υπεραγία Θεοτόκο και να προσκυνήσουν την ιστορική Ιερά Της Εικόνα.

Την θαυματουργή Ιερή Εικόνα μετέφεραν πρόσφυγες από το Μελένικο - όπου ήταν η παλαιά έδρα της Μητροπόλεως - το 1913 στο Σιδηρόκαστρο, και την οποία τοποθέτησαν στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Σιδηροκάστρου. Ακολούθως μεταφέρθηκε στον σπηλαιώδες, παλαιό Μακεδονικό τάφο, Ναύδριο λαξευμένο στο βράχο και ανακαινισμένο εξ΄ ολοκλήρου το 2003 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, ο οποίος ανέδειξε έτι δε περισσότερο το Προσκύνημα και την εορτή!

Το εσπέρας της Τετάρτης 30 μηνός Αυγούστου 2023, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Περιστερίου κ. Γρηγορίου, Δράμας κ. Δωροθέου, προσκληθέντων με αισθήματα αγάπης και τιμής για την εορτασμό της Προστάτιδος του Σιδηροκάστρου και Εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεως από τον Σεβ. Ποιμενάρχη της κ. Μακάριο.



Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Κληρικοί και Διάκονοι της τοπικής Μητροπόλεως, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη λαμπρή εορτή του Σιδηροκάστρου.

Εν συνεχεία ακολούθησε Ιερά Λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνος, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σιντικής και με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από το Ιερό Προσκύνημα στο κέντρο της πόλης, στην κεντρική Πλατεία της οποίας τελέστηκε Αρτοκλασία με τον θείο λόγο να κηρύττει μεστά και θεολογικά ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Αναφερόμενος στο Ιερό πρόσωπο της Πανγίας, τόνισε ότι έδειξε στον κόσμο τα ίχνη του Θεανθρώπου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού που οδηγούν από τη γη στον Ουρανό... οδηγούν στη θέωση του κάθε ανθρώπου και τελικά στη σωτηρία του.

"Η Παναγία μας διαπίστωσε ότι ο προφητικός λόγος επιβεβαιώθηκε στο πρόσωπό της, ένιωσε φόβο και δέος και έθρεψε τον Κύριο της Δόξης που έθρεψε τα σύμπαντα, πορεύτηκε με ελπίδα και προσευχή στη ζωή της.

Προσέφερε την τίμια ζώνη στην ανθρωπότητα για να δείξει ότι βρίσκεται δίπλα σε όλους, μια παρηγοριά, μια μεγάλη αγκαλιά, μια διαρκή δέηση στον Σωτήρα Χριστό!" είπε χαρακτηριστικά.

Ευχήθηκε η Έφορος του Σιδηροκάστρου Κυρία Θεοτόκος να σκέπει και να αγιάζει τα διαβήματα όλων και ευχαρίστησε θερμώς εκ μέρους όλων των Αρχιερέων τον κυριάρχη Επίσκοπο κ. Μακάριο για την ευγενή πρόσκλησή του να συνεορτάσουν μαζί με τον ευλογημένο λαό της Σιντικής την Υπεραγία Θεοτόκο.

Η λιτανεία κατέληξε και πάλι στο Ιερό Προσκύνημα, όπου την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος