Τα Γρεβενά εμπιστεύθηκε ο Δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος μαζί με συνεργάτες του, χθες 17 Οκτωβρίου 2023, ημέρα "Γεωθερμίας" και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γρεβενών Γεώργος Α. Δασταμάνης.
Σκοπός της επίσκεψης όπως ανέφερε ο κ. Τάτσιος, ήταν να ενημερωθεί, αυτός και μέλη του Δήμου Σιντικής σχετικά με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας για τις ενεργειακές ανάγκες δημοτικών κτιρίων (αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων και δημοτικών υπηρεσιών).
Ο κ. Τάτσιος ευχαριστεί δημόσια τον Δήμαρχο Γρεβενών την δωρεά τεχνογνωσίας για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στην Σιντική!
Γεώργιος Τάτσιος : 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ
ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ!
Αναζητώντας ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ που μπορούν να εφαρμοστούν στον Δήμο Σιντικής επισκεφθήκαμε τα Γρεβενά. Εκεί μας υποδέχθηκε εγκάρδια ο δήμαρχος κ.Δασταμάνης ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας για τις ενεργειακές ανάγκες δημοτικών κτιρίων (αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων και δημοτικών υπηρεσιών).
Λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στα Γρεβενά τον χειμώνα η εξοικονόμηση ενέργειας με την γεωθερμία ανέρχεται στο 70%. Με 2 γεωτρήσεις και χρήση αντλιών θερμότητας επιτυγχάνεται ΨΥΞΗ & ΘΕΡΜΑΝΣΗ στο κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο της πόλης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση του δικτύου και στα σχολικά κτίρια της πόλης των Γρεβενών.
Ο κ.Δασταμάνης μας δώρισε απλόχερα τεχνογνωσία για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στην Σιντική!
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Αλλά γιατί ο Δήμαρχος Σιντικής επέλεξε τα Γρεβενά; Tι σχέση έχουν τα Γρεβενά με την γεωθερμία;
Η απάντηση είναι εύκολη. Τα Γρεβενά πρωτοπορούν στη γεωθερμία.
Τα Γρεβενά δικαίως έχουν ανακηρυχθεί ως η «πόλη των μανιταριών» αφού διαθέτουν 2.500 από τα 7.000 είδη καταγεγραμμένων άγριων μανιταριών που έχει η Ελλάδα.
Eκτός όμως από πόλη των μανιταριών τα Γρεβενά, σήμερα διεκδικούν και μια επιπλέον πρωτιά, να είναι η "πράσινη" πόλη της γεωθερμίας, αφού σε μόλις πέντε χρόνια κατάφεραν όλα τα δημοτικά κτίρια της πόλης όπως το Κλειστό Γυμναστήριο, το Κολυμβητήριο, το Δημαρχείο, η Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικό Κέντρο και ορισμένα από τα σχολεία της πόλης να διαθέτουν – σε κάποια θα ξεκινήσουν οι εργασίες - σύστημα θέρμανσης και ψύξης μέσω της αβαθούς γεωθερμίας - Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας(ΓΑΘ).
Σήμερα η εγκατεστημένη γεωθερμική ισχύς είναι 0,5 MW και όταν ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες σε τέσσερα κτιριακά συγκροτήματα, το χαρτοφυλάκιο του Δήμου Γρεβενών θα ανέλθει στα 2 MW. Πριν από 20 ημέρες ολοκληρώθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Γρεβενών, με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.075.000 ευρώ, και γεωθερμικήςισχύος 350 kw. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Χρήστο Τριγώνη, είναι «το πρώτο κλειστό αθλητικό κέντρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με χρήση αβαθούς γεωθερμίας». Ο αντιδήμαρχος, πρόσθεσε, ότι θα προσφέρει στον προϋπολογισμό του δήμου «εξοικονόμηση πόρων έως 70%», αξιοποιώντας τα οφέλη που κρύβεται στο έδαφος και τόνισε ότι «για κάθε 4 kw αποδιδόμενης θερμικής ισχύος στο Κλειστό Γυμναστήριο τα 3 kw θα παρέχονται δωρεάν από την γη και μόλις 1 kw από την ηλεκτρική ενέργεια».
Το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 με τα γεωτρύπανα να εισέρχονται σε βάθος 150 μέτρων, στο σημείο όπου στην συνέχεια εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός και οι σωληνώσεις της γεωθερμίας, μεταφέροντας έτσι νερό σε σταθερή θερμοκρασία και με την βοήθεια του γεωθερμικού εναλλάκτη το γυμναστήριο, συνολικού εμβαδού 1720 τ.μ., θα μπορεί τον χειμώνα να θερμαίνεται και το καλοκαίρι να ψύχεται.
Το 2016 εν μέσω δημοσιονομικής προσαρμογής ο Δήμος Γρεβενών κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος στο κτιριακό σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ, εμβαδού 5.500 τ.μ. και ισχύος 160 kw.
Σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών στο Δημαρχείο και στο κτίριο του Δασαρχείου, στο Πολιτιστικό Κέντρο -Βιβλιοθήκη, σε τρία σχολικά συγκροτήματα και στο Κλειστό Κολυμβητήριο, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι γεωτρήσεις και οι εργασίες τοποθέτησης των γεωθερμικών συστημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου