Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Ανακαλύφθηκε γυναίκα που ακολουθούσε το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τάφος με ανθρώπινα υπολείμματα που ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ και είχαν ταφεί με έναν 2.300 ετών χάλκινο καθρέφτη, πιθανώς ανήκει σε μία αρχαία Ελληνίδα εταίρα, που συνόδευε το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Έας τάφος που ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ, μπορεί να κρατά την τέφρα μιας αρχαίας Ελληνίδας εταίρας, που συνόδευε τους στρατούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις εκστρατείες τους.

Η γυναίκα, η οποία έχει θαφτεί με έναν λαμπρό χάλκινο καθρέφτη, τοποθετήθηκε στον τάφο πριν από 2.300 χρόνια στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ, μακριά από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να ήταν μια επαγγελματίας συνοδός, που ταξίδευε με στρατιωτικούς – η πρώτη ανακάλυψη του είδους της, όπως ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε ανακοίνωση στο Live Science.

“Πιθανότατα είναι ο τάφος μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ένα υψηλόβαθμο μέλος του ελληνικού στρατού“, ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με ερευνητές που μίλησαν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η γυναίκα ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών όταν πέθανε και αποτεφρώθηκε πριν θαφτεί δίπλα σε ένα “πολύτιμο” χάλκινο καθρέπτη και τέσσερα σιδερένια “καρφιά”.
Ο καθρέφτης ήταν κλεισμένος σε μια αναδιπλούμενη θήκη που προηγουμένως βρέθηκε σε τάφους της ελληνιστικής περιόδου, υποδηλώνοντας την ελληνική καταγωγή της γυναίκας. Ενώ αυτά τα αξεσουάρ συχνά παρουσιάζουν χαραγμένα σύμβολα και θεότητες, το νεοανακαλυφθέν αντικείμενο είναι διακοσμημένο στο εξωτερικό με ένα απλούστερο μοτίβο ομόκεντρων κύκλων.

Ο χάλκινος καθρέφτης, πιθανόν ήταν δώρο από κάποιο ανώτερο μέλος.

Επίσης, οι γυναίκες αποκτούσαν τέτοιους χάλκινους καθρέφτες ως μέρος της προίκας τους – αλλά οι παντρεμένες γυναίκες της εποχής σπάνια έβγαιναν από τα σπίτια τους στην Ελλάδα, πόσο μάλλον να συντροφεύουν τους άνδρες τους σε στρατιωτικές εκστρατείες, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Οι ιστορικές καταγραφές επιβεβαιώνουν ότι οι εταίρες παρευρίσκονταν κατά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην εφημερίδα Haaretz. Προσέφεραν σεξουαλικές υπηρεσίες, αλλά παρείχαν επίσης στους πελάτες τους διασκέδαση με ποίηση, χορό και θεατρικές εκτελέσεις.

Ο συγγραφέας πρόσθεσε ότι τα σιδερένια καρφιά που βρέθηκαν στον τάφο αναγνωρίζονταν πιθανότατα ως “μαγικά αντικείμενα“, που αποτρέπουν το μάτι του κακού και εμποδίζουν τον νεκρό από το να επανεμφανιστεί. Τα καρφιά συχνά βρίσκονται σε αρχαίους ελληνικούς και ρωμαϊκούς τάφους, καθώς και σε εβραϊκούς τάφους της εποχής.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια πιο λεπτομερής ανάλυση του χάλκινου καθρέφτη θα αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με το υπόβαθρο της γυναίκας, καθώς και για τον άνδρα που τη συνόδευε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου