Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

ΝΑΙ στην παραμονή των Ειρηνοδικείων Σιντικής και Ροδολίβους

Από το 2012 είχε γίνει  θέμα το κατά πόσο θα πρέπει να παραμείνουν εν λειτουργία  κάποια από τα Ειρηνοδικεία της χωρας. Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, συγχωνεύονται 150 Ειρηνοδικεία από τα 301 των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας. Βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αποφέρει εξοικονόμηση δαπάνης σε ετήσια βάση περί το ένα εκατ. ευρώ, αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων. Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβλημένη, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, καθώς εκδίδουν ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας όμως έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.

Πάραυτα κάποια από τα Ειρηνοδικεία κρίνονται απαραίτητα και δεν θα πρέπει να κλείσουν

Ένα από από αυτά είναι και το Ειρηνοδικείο Σιντικής, το οποίο έρχεται στο προσκήνιο εκ νέου.

Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε η βουλευτής Ν. Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

Φωτεινή Αραμπατζή : ΝΑΙ στην παραμονή των Ειρηνοδικείων Σιντικής & Ροδολίβους από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης-Επανεξετάζεται η Βισαλτία

·Η γεωγραφική έκταση του Νομού Σερρών ( 2ος στην Μακεδονία)
·Ο μεγάλος αριθμός των υποθέσεων αγροτών και κτηνοτρόφων που εκδικάζονται από τα Ειρηνοδικεία
·Η συνταγματικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη 
· Τα ιδιόκτητα κτήρια του Ειρηνιδικείου Σιντικής και Ροδολίβους
· Η πληθυσμιακή συρρίκνωση της ΠΕ Σερρών στην τελευταία απογραφή ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ
Την Διατήρηση των Ειρηνοδικείων Σιντικής, Ροδολίβους και Βισαλτίας στο νέο δικαστικό χάρτη της χώρας.
Ευχαριστώ τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης @ioannis.bougas για την αποδοχή της πρότασης διατήρησης των Ειρηνοδικείων Σιντικής κ Ροδολίβους καθώς και την δέσμευση επανεξέτασης της διατήρησης και αυτού της Βισαλτίας.

 Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν λίγες μέρες και ο βουλευτής Ν. Σερρών της ΝΔ Τασος Χατζηβασιλείου .
Τασος Χατζηβασιλείου : Σήμερα, στη σύσκεψη υπό τον φίλο Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, συζητήσαμε για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, μια εμβληματική μεταρρύθμιση που θα αναβαθμίσει τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στη χώρα. 

Για τις Σέρρες, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων ως περιφερειακών εδρών του Πρωτοδικείου, σε Σιδηρόκαστρο και Ροδολίβος. Ζήτησα και τη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας, το οποίο καλύπτει ολόκληρη τη Βισαλτία. 

Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την άρτια προετοιμασία της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου