Όταν ο εθελοντισμός καταντάει μαζοχισμός

Ο εθελοντισμός είναι κάτι διαχρονικό και συναντάτε στις περισσότερες χώρες του κόσμου σε διάφορα "μεγέθη". Πολλές φορές είναι αναγκαίος και ιστορικά έχει υπάρξει καταλύτης σε πολύ σημαντικά θέματα.

Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για εθελοντές που με αυταπάρνηση προσφέρουν στο συνολικό καλό ενός Δήμου, μια χώρας, ακόμη και της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο εθελοντισμός δεν έχει όρια, μπορεί να απαιτηθεί ανά πάσα στιγμή και η συμβολή του να σώσει ακόμη και πολλές ζωές. 

Αυτό μας κάνει να είμαστε εθελοντές, να στηρίζουμε εθελοντικές δράσεις και να υποστηρίζουμε εθελοντικές δράσεις.

Ο εθελοντισμός πρέπει να  υλοποιείται σε μια έκτακτη κατάσταση, σε μια κατάσταση ανθρώπινη που δεν μπορεί να επέμβει το κράτος, ή έστω σε μια δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Αλλά άλλο πράγμα είναι ο εθελοντισμός, άλλο η εκμετάλλευση του εθελοντισμού.

Το "κεφάλαιο" αυτή που το κατέχουν δηλαδή, σε μια μόνιμη προσπάθεια προσπαθούν να μην χάσουν μετατρέποντας τους ανθρώπους σε δούλους. Πολλές φορές με την πινακίδα του εθελοντισμού, για εργασίες που όφειλαν να κάνουν με χρηματικό κόστος, εκμεταλλεύονται τους εθελοντές.

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν από το κράτος και τους Δήμους από το καθάρισμα μιας λίμνης, εως την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, πρέπει να γίνουν από το ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ γιαυτό τον λόγο είναι παχουλοί οι μισθοί των πολιτικών. για να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο.

Η χρήση εθελοντών σε θέματα που έχουν υποχρεώσεις το Κράτος και οι Δήμοι, αφήνει χωρίς δουλειές τον κόσμο, ο οποίος καλείται να κάνει δωρεάν την εκάστοτε εργασία. 

Το κεφάλαιο για ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με τον εθελοντισμό δεν θα δώσει ευρώ και θα αφήσει το πρόβλημα χωρίς λύση, ή έστω θα καθυστερήσει όσο μπορεί με την δράση των εθελοντών.

Το άλλο κακό που συναντάμε είναι πως στην τελική, τους εθελοντές, δεν τους μνημονεύει κανένας, δεν τους ξέρει κανένας και δεν τους το αναγνωρίζει κανένας. Ανταυτού με την σκληρή δουλειά άλλων κάποιος επικεφαλής καρπώνεται την δόξα και τα εύσημα. 

Θα μπορούσε κάποιος να πει για την κατάσταση της χώρας και την έλλειψη χρημάτων. Όσο υπάρχουν χρήματα για τραπεζώματα, δεξιώσεις και παχουλοί μισθοί για τους πολιτικούς κάθε είδους δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πάνω από όλα οι περισσότεροι που μιλάν για εθελοντισμό δεν έχουν καθαρίσει ένα δρομάκι με τα χεράκια τους.

Δεν είδαμε ποτέ σύσσωμη την βουλή ούτε τα δημοτικά συμβούλια να κατεβαίνουν σύσσωμα να μαζέψουν σκουπίδια. ούτε να οργανώνουν δωρεάν το οτιδήποτε όλοι μαζί για το καλό του τόπου.

Όταν ο εθελοντισμός καταντάει μαζοχισμός τότε αποτελεί το καλύτερο εργαλείο της δουλοποίησης.

- Νίκος Παπαδόπουλος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος