Παιδικά παιχνίδια στην περιοχή των Σερρών τις δεκαετίες 1970-1990

Οι δεκαετίες του '70, του '80 και του '90 αντιπροσωπεύουν μια εποχή χρυσής αναβίωσης στον κόσμο των παιχνιδιών, και η περιοχή των Σερρών δεν ήταν εξαίρεση. Από τα απλά παιχνίδια της γειτονιάς έως τις αναπτύξεις στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι κάτοικοι των Σερρών βίωσαν μια εποχή δημιουργικότητας και διασκέδασης που αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της τεχνολογίας και των κοινωνικών συνθηκών.

Κατά τη δεκαετία του '70, τα παιχνίδια ήταν συχνά απλά και βασίζονταν σε παραδοσιακές δραστηριότητες. Οι παικταράδες του τότε απασχολούνταν με παιχνίδια όπως η καρτέλα, η κουνελοκυνήγι, οι κλασικές παιδικές κούτες και τα παραδοσιακά επιτραπέζια παιχνίδια. Στις Σέρρες, οι αυλές και οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με παιδιά που απόλαμβαναν τον κόσμο των απλών, αλλά χαρούμενων διασκεδαστικών στιγμών.

Κατά τη δεκαετία του '80, η τεχνολογία άρχισε να εισέρχεται δυναμικά στον κόσμο των παιχνιδιών. Οι αναλογικές κονσόλες παιχνιδιών όπως η Atari 2600 έγιναν δημοφιλείς, ενώ τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αρχίζουν να επαναπροσδιορίζουν το τοπίο του διασκεδαστικού ψυχαγωγίας. Οι κάτοικοι των Σερρών αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο του Pac-Man, του Super Mario και του Tetris, ενώ τα ηλεκτρονικά καταστήματα παιχνιδιών γίνονται σημεία συνάντησης για τους νεαρούς gamers.

Κατά τη δεκαετία του '90, η βιομηχανία των παιχνιδιών εξελίσσεται με γορίλες βήματα. Νέες κονσόλες όπως η Super Nintendo και η Sega Mega Drive κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ τα τρισδιάστατα γραφικά και οι εντυπωσιακοί ήχοι επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του παιχνιδιού. Τα παιδιά των Σερρών ανακαλύπτουν έναν νέο κόσμο φαντασίας μέσα από τα παιχνίδια ρόλων όπως το Final Fantasy και το The Legend of Zelda, ενώ οι αγώνες σε fighting games όπως το Mortal Kombat γίνονται αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του gaming.

Οι δεκαετίες του '70, του '80 και του '90 αντιπροσώπευαν μια εποχή εξέλιξης και διασκέδασης στον κόσμο των παιχννιδιών στην περιοχή των Σερρών. Από τα απλά παιχνίδια στους δρόμους μέχρι τις κονσόλες και τους υπολογιστές, οι κάτοικοι αυτής της περιοχής βίωσαν την εξέλιξη της τεχνολογίας και της διασκέδασης μέσα από ποικίλες εμπειρίες.

Τα παιχνίδια δεν ήταν απλώς μια διασκεδαστική δραστηριότητα, αλλά αποτέλεσαν και έναν τρόπο να συνδεθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Οι φίλοι συναντιόντουσαν σε αίθουσες παιχνιδιών και σε οικιακά πάρτι για να ανταγωνιστούν, να συνεργαστούν ή απλά να παρακολουθήσουν τους άλλους να παίζουν. Τα παιχνίδια ήταν μια πηγή κοινωνικής διασκέδασης και συνεύρεσης, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυαν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών και των εφήβων.

Επιπλέον, η εμφάνιση της τεχνολογίας στον κόσμο των παιχνιδιών άνοιξε νέους ορίζοντες για τους νέους. Η ανάπτυξη των πρώτων προσωπικών υπολογιστών και η δημιουργία παιχνιδομηχανών άνοιξαν νέους τρόπους διασκέδασης και μάθησης. Οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν εικονικούς κόσμους και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους ωφελούσαν και στην πραγματική ζωή.

Τέλος, η διασκέδαση μέσω των παιχνιδιών στις Σέρρες δεν ήταν μόνο για τα παιδιά. Οι ενήλικες επίσης απόλαμβαναν τη διασκέδαση μέσω παιχνιδιών όπως το τάβλι, το χαρτιά και αργότερα μέσω ηλεκτρονικών εκδοχών τους. Τα παιχνίδια έγιναν μια δραστηριότητα που ένωνε τις γενιές και διέσχιζε τα όρια του χρόνου.

Συνολικά, τα παιχνίδια των δεκαετιών του '70, του '80 και του '90 στις Σέρρες αποτελούσαν πολύ περισσότερο από απλά διασκεδαστικές δραστηριότητες. Ήταν ένας τρόπος έκφρασης, δημιουργίας δεσμών και εξερεύνησης νέων κόσμων, που επηρέασε θετικά την κοινωνία και την κουλτούρα των Σερρών.

Παρακάτω μερικά από τα παιχνίδια των παραπάνω δεκαετιών 

Αγωνία: Ένα παιχνίδι με χαρτιά, όπου οι παίκτες προσπαθούν να μαντέψουν τις κάρτες των αντιπάλων τους.

Ακροβατικά: Παιχνίδια που περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις ακροβατικών κινήσεων όπως χειροβομβολές, πάρτες και πατήματα.

Αμάδες: Παιχνίδι με πέτρες που τις τοποθετούν στη σειρά και προσπαθούν να τις ρίξουν με μία άλλη πέτρα.

Αμάδα με Σχοινάκι: Ένα είδος κυνηγητού όπου τα παιδιά τρέχουν και αποφεύγουν να πιαστούν, ενώ ένας παίκτης κρατάει ένα σχοινάκι.

Αμπάριζα: Ομαδικό παιχνίδι όπου τα παιδιά προσπαθούν να φτάσουν σε μια συγκεκριμένη θέση χωρίς να τα πιάσουν οι αντίπαλοι

Ανεμόμυλοι (Χάρτινοι): Τα παιδιά κατασκευάζουν ανεμόμυλους από χαρτί και τους αφήνουν να περιστρέφονται στον άνεμο.

Αντίστροφη Μέτρηση: Παιχνίδι που χρησιμοποιείται για να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών πριν ξεκινήσει μια δραστηριότητα.

Αυγοδρομίες: Παιχνίδι όπου τα παιδιά κρατούν αυγά σε κουτάλια και τρέχουν σε μια διαδρομή χωρίς να τους πέσουν.

Αυτόνομα Αυτοκινητάκια (Matchbox): Παιχνίδι με μικρά αυτοκινητάκια, όπου τα παιδιά δημιουργούν αυτοσχέδιες πίστες και διαγωνίζονται σε αγώνες ταχύτητας.

Αφήνω τα Χνάρια: Ένα παιχνίδι όπου ένα παιδί κρατάει ένα αντικείμενο και το πετάει σε άλλο παιδί, προσπαθώντας να το πιάσει.

Αφήνω το Κουτάκι: Ένα παιχνίδι όπου ένας παίκτης κρύβεται και οι υπόλοιποι προσπαθούν να τον βρουν, αφήνοντας ένα κουτάκι δίπλα του καθώς τον κυνηγούν.

Βόλοι (Γκαζές): Παιχνίδι με γυάλινες μπίλιες όπου τα παιδιά προσπαθούν να χτυπήσουν τις μπίλιες των άλλων παικτών ή να τις φέρουν σε συγκεκριμένα σημεία.

Γαϊτανάκι: Παιχνίδι όπου τα παιδιά κρατούν κορδέλες δεμένες σε ένα κεντρικό στύλο και χορεύουν σχηματίζοντας διάφορα σχέδια.

Γαλοπούλα: Παιχνίδι όπου ένας παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο της "μανάς γαλοπούλας" και προσπαθεί να πιάσει τα άλλα παιδιά.

Γερμανικό: Ένα είδος κυνηγητού όπου τα παιδιά πρέπει να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο χωρίς να τα πιάσει το παιδί που τα "φυλάει".

Γιατρός-Ασθενής: Ένα παιχνίδι ρόλων όπου ένα παιδί παίζει το ρόλο του γιατρού και τα άλλα παιδιά παίζουν το ρόλο των ασθενών.

Γιο-Γιο: Παιχνίδι με το γιο-γιο, όπου τα παιδιά εκτελούν διάφορα κόλπα και κινήσεις με το σπάγκο και το γιο-γιο.

Γύρω-Γύρω-Τρέχει: Ένα παιχνίδι κρυφτού όπου ένα παιδί αναλαμβάνει το ρόλο του "σκούπα" και προσπαθεί να πιάσει τα άλλα παιδιά.

Διελκυστίνδα: Παιχνίδι δύναμης όπου δύο ομάδες τραβούν ένα σχοινί προσπαθώντας να φέρουν την άλλη ομάδα προς το μέρος τους.

Δίκαρτο: Ένα παιχνίδι με χαρτιά που παίζεται με δύο πακέτα καρτών.

Επιτραπέζια Παιχνίδια (Monopoly, Cluedo): Παιχνίδια στρατηγικής και τύχης που παίζονται γύρω από ένα τραπέζι.

Καθιστό Βόλεϊ: Ένα παιχνίδι βόλεϊ όπου τα παιδιά κάθονται στο έδαφος και παίζουν με μικρή μπάλα.

Καθρεφτάκια: Παιχνίδι με μικρά καθρεφτάκια, όπου τα παιδιά προσπαθούν να αντανακλούν το φως του ήλιου σε συγκεκριμένα σημεία.

Καπάκια: Παιχνίδι με καπάκια από μπουκάλια που τα παιδιά πετούν προσπαθώντας να πετύχουν έναν στόχο ή να αναποδογυρίσουν τα καπάκια των αντιπάλων.

Καρέκλα Μουσικής: Μια παραλλαγή του κλασικού κύκλου με καρέκλες, όπου οι παίκτες χορεύουν γύρω από τις καρέκλες όταν η μουσική παίζει και προσπαθούν να βρουν κάθισμα όταν η μουσική σταματήσει.

Καρούλια: Παιχνίδι με παλιά ρουλεμάν ή καρούλια από σπάγκο, που τα παιδιά κυλούν με το χέρι ή με ένα ραβδί.

Κατασκευές: Δημιουργική δραστηριότητα όπου τα παιδιά φτιάχνουν κάτι από διάφορα υλικά, όπως χαρτί, πηλό, ή ξύλο.

Κατασκευή και Πτήση Χαρταετού: Παιχνίδι όπου τα παιδιά κατασκευάζουν χαρταετούς και τους πετούν στον αέρα, προσπαθώντας να τους κρατήσουν ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κατασκευή Λαβυρίνθων: Δημιουργία λαβυρίνθων με διάφορα αντικείμενα όπως βιβλία ή μπλοκ.

Κατασκευή Μονοπατιών: Ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά δημιουργούν μονοπάτια ή πίστες για αυτοκινητάκια ή μικρά τρένα.

Κατασκευή Πεταλούδας: Δημιουργία πεταλούδας από χαρτί ή άλλα υλικά και παιχνίδι με το πώς πετάει.

Κατασκευή Χαρτιών: Παιχνίδι όπου τα παιδιά κατασκευάζουν διάφορα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα ή ζώα, από χαρτί.

Κλασσικά Επιτραπέζια: Παιχνίδια όπως ο Ντάμα, το Σκάκι, το Τάβλι, το Σκορπιός, και πολλά άλλα.

Κλέφτες και Αστυνόμοι: Παιχνίδι κυνηγητού με ρόλους, όπου οι "αστυνόμοι" προσπαθούν να πιάσουν τους "κλέφτες".

Kομιτάτο : Μια παραλλαγή που συνδύαζε το κυνηγητό με το κρυφτό σε ομάδες, Το παιχνίδι είχε τις ρίζες του στο πραγματικό κυνήγι των κομιτατζήδων. 

Κορόιδο : Τα παιδιά σε κύκλο μεταβιβάζουν την μπάλα ο ένας στον άλλο. Στο κέντρο ένα ή δύο παιδιά προσπαθούν να «κλέψουν» τη μπάλα. Όποιος τα καταφέρει, αλλάζει θέση με αυτόν που την έχασε.

Κουζινάκι: Παιχνίδι ρόλων όπου τα παιδιά παίζουν το ρόλο του σεφ σε ένα φανταστικό εστιατόριο.

Κουτί-Μπινελίκι: Παιχνίδι όπου τα παιδιά ρίχνουν μπίλιες ή άλλα αντικείμενα σε ένα κουτί και προσπαθούν να τα βγάλουν χωρίς να ακουμπήσουν τα άλλα.

Κουτσό με Νερό: Παιχνίδι κουτσού που παίζεται σε βρεγμένο έδαφος ή με τα παιδιά να πηδούν μέσα από μικρές λιμνούλες.

Κουτσό με Νόμισμα: Μια παραλλαγή του κλασικού κουτσού όπου τα παιδιά πετούν ένα νόμισμα και προσπαθούν να το φέρουν πίσω πηδώντας στα τετράγωνα.

Κρυφτό: Ένα κλασικό παιχνίδι όπου ένας παίκτης κλείνει τα μάτια του και προσπαθεί να βρει τους άλλους παίκτες που κρύβονται.

Κρυφτούλικα: Ένα είδος κρυφτού όπου τα παιδιά πρέπει να βρουν κρυμμένα αντικείμενα αντί για άλλα παιδιά.

Κυνηγητό: Ένα κλασικό παιχνίδι όπου ένας παίκτης κυνηγά τους άλλους και προσπαθεί να τους πιάσει.

Κυπαρίσσι: Παιχνίδι με καρτέλες, όπου οι παίκτες προσπαθούν να φτιάξουν σχήματα με τις καρτέλες.

Λαχταριστή Μανταρίνα: Ένα παιχνίδι που παίζεται με ένα μπουκάλι και μανταρίνια, όπου ο στόχος είναι να πέσουν τα μανταρίνια μέσα στο μπουκάλι.

Λέξεις-Λέξεις: Ένα παιχνίδι λέξεων όπου οι παίκτες προσπαθούν να σχηματίσουν λέξεις από δεδομένους χαρακτήρες.

Μακριά Γαϊδούρα: Παιχνίδι όπου τα παιδιά πηδούν πάνω από άλλα παιδιά που σκύβουν, προσπαθώντας να μην πέσουν.

Μαντιλάκι: Παιχνίδι όπου τα παιδιά προσπαθούν να πιάσουν ένα μαντίλι που κρατάει ένας παίκτης πριν φτάσει στο "καταφύγιο".

Μακριά Γαϊδούρα: Παιχνίδι όπου τα παιδιά πηδούν πάνω από τα ακουμπισμένα χέρια και πλάτες άλλων παιδιών, προσπαθώντας να μη χάσουν την ισορροπία τους.

Μακριά Γαϊδούρα (Συμπληρωματικό): Παιχνίδι όπου τα παιδιά πηδούν πάνω από άλλα παιδιά που σκύβουν, προσπαθώντας να μην πέσουν.

Μεγάλοι Πύργοι: Παιχνίδι κατασκευής με μπλοκ που στοχεύει στη δημιουργία υψηλών πύργων ή κτιρίων.

Μπάλα Μεσαιωνική: Ένα παιχνίδι που παίζεται με μπαλάκια σε έναν κύκλο, προσπαθώντας να περάσουν μέσα από τις "πύλες" των αντιπάλων.

Μπαλόνια: Παιχνίδι όπου τα παιδιά παίζουν με μπαλόνια, προσπαθώντας να τα πιάσουν, να τα κρατήσουν στον αέρα ή να τα πετάξουν έναν στον άλλο.

Μπουγέλο: Παιχνίδι με νερό όπου τα παιδιά πετούν νερό με πλαστικά μπουκάλια ή σφουγγάρια.

Μπουκάλα: Παιχνίδι όπου μια μπουκάλα περιστρέφεται και το παιδί που δείχνει πρέπει να εκτελέσει μια εντολή ή πρόκληση.

Μπουρλότο: Παιχνίδι με χαρτιά, όπου τα παιδιά προσπαθούν να "κάψουν" τους αντιπάλους τους με συνδυασμούς καρτών.

Μηχανή (Καρουζέλ): Παιχνίδι όπου τα παιδιά κάθονται σε ένα σταθερό σημείο και περιστρέφονται, μιμούμενα την κίνηση των καρουζέλ.

Μονοπάτι: Παιχνίδι με κιμωλία, όπου τα παιδιά σχεδιάζουν μονοπάτια και προσπαθούν να τα ακολουθήσουν πηδώντας σε συγκεκριμένα σημεία.

Νερομαχίες: Παιχνίδι με νεροπίστολα και μπαλόνια νερού που γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παγωμένα Αγαλματάκια: Παιχνίδι όπου τα παιδιά πρέπει να παγώσουν στη θέση τους όταν δοθεί ένα σήμα και να μείνουν ακίνητα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Παιχνίδια Με Αυγά: Παιχνίδια όπου τα παιδιά συμμετέχουν σε αγώνες αυγών, όπως το σκάβωμα αυγών ή το τρέξιμο με αυγά σε κουτάκια.

Παιχνίδια Παραλίας: Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλά παιχνίδια που παίζονται στην παραλία, όπως βόλει παραλίας, φρισμπι, ποδόσφαιρο στην άμμο, και άλλα.

Παιχνίδια Ρόλων: Παιχνίδια που περιλαμβάνουν την ανάληψη ρόλων, όπως παιδί-μαμά, γιατρός-ασθενής, και δάσκαλος-μαθητής.

Παντομίμα: Ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες προσπαθούν να μαντέψουν τις λέξεις ή τις φράσεις που παίζει ο ένας παίκτης χρησιμοποιώντας μόνο την κίνησή του και την έκφρασή του.

Πάνω και Κάτω Μπάλα: Ένα παιχνίδι με μπάλα όπου τα παιδιά προσπαθούν να την κρατήσουν στον αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο χτυπώντας την εναλλάξ.

Πάνω κάτω: Παιχνίδι όπου τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και σηκώνονται και κάθονται ρυθμικά με ένα τραγούδι ή μέτρημα.

Παρδαλός: Παιχνίδι με μπάλα όπου οι παίκτες προσπαθούν να περάσουν τη μπάλα μεταξύ τους χωρίς να την αφήσουν να αγγίξει το έδαφος.

Πετάνκ (Bocce): Παιχνίδι με μπάλες που οι παίκτες προσπαθούν να πετάξουν όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια μικρή μπάλα-στόχο.

Πετάλα: Παιχνίδι όπου τα παιδιά προσπαθούν να πετάξουν πέταλα ώστε να πετύχουν έναν στόχο ή να τα τοποθετήσουν σε συγκεκριμένες θέσεις.

Πεντόβολα (Κορίτσια): Παιχνίδι με πέντε μικρές πέτρες ή βόλους όπου τα παιδιά τα πετούν στον αέρα και προσπαθούν να τα πιάσουν με συγκεκριμένους κανόνες.

Περνώντας από το Δίχτυ: Ένα παιχνίδι με σχοινιά ή δίχτυα δεμένα σε διάφορα ύψη και θέσεις, όπου τα παιδιά προσπαθούν να περάσουν χωρίς να ακουμπήσουν το δίχτυ.

Πινακωτή: Παιχνίδι όπου τα παιδιά μιμούνται τις κινήσεις ενός που "τα φυλάει", ενώ αυτός προσπαθεί να τα πιάσει.

Πλαστελίνη: Δημιουργική δραστηριότητα όπου τα παιδιά δημιουργούν διάφορα σχήματα και φιγούρες από πλαστελίνη.

Πλαστικά Στρατεύματα: Δημιουργία και παιχνίδι με μικρές πλαστικές φιγούρες στρατευμάτων.

Πόλεμος με Νεροπίστολα: Εκτός από τις νερομαχίες με μπαλόνια, τα παιδιά χρησιμοποιούσαν νεροπίστολα σε διάφορα σενάρια πολέμου.

Πουλάκια: Παιχνίδι με κλωστές και χάντρες όπου τα παιδιά δημιουργούν και φορούν αυτοσχέδια κοσμήματα.

Πούλια και Βαρελάκια: Παιχνίδι με ξύλινα βαρελάκια που τα παιδιά πετούσαν προσπαθώντας να πετύχουν στόχους.

Ρακέτες Παραλίας: Παιχνίδι με ξύλινες ρακέτες και μπαλάκι, συχνά παίζεται στην παραλία αλλά και σε ανοιχτούς χώρους.

Σαΐτες: Παιχνίδι όπου τα παιδιά κατασκευάζουν και πετούν χάρτινες σαΐτες και διαγωνίζονται ποια θα πετάξει περισσότερο μακριά ή ποια θα πετύχει κάποιον στόχο.

Σαντινιέρα: Παιχνίδι με άμμο όπου τα παιδιά κατασκευάζουν κάστρα ή διάφορα σχήματα, χρησιμοποιώντας κουτάκια, κουτιά και άλλα αντικείμενα.

Σκακιέρα: Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που απαιτεί σκέψη και προβλεπτική ικανότητα.

Σκαλιστά Μονοπάτια: Ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά σχεδιάζουν μονοπάτια στο έδαφος με ξύλινες ή πλαστικές επικαθήσεις.

Στρατιωτάκια: Ένα παιχνίδι ρόλων όπου τα παιδιά χειρίζονται μικρές φιγούρες στρατιωτών και διαδραματίζουν μάχες ή περιπέτειες.

Τάρανδος: Ένα παιχνίδι που ένας παίκτης περιπλανιέται στο σκοτάδι και οι άλλοι παίκτες προσπαθούν να τον πιάσουν πριν φωτίσει το φλας.

Ταψί: Ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά ρίχνουν μικρά αντικείμενα σε ένα ταψί, προσπαθώντας να τα πετύχουν.

Τουβλάκια: Δημιουργία διαφόρων κατασκευών με τουβλάκια ή παζλ.

Τρένο: Δημιουργία μικρού τρένου με κάθετες γραμμές και διάφορα αντικείμενα που αναπαριστούν στάσεις.

Τσιλίκι -Τσομάκα : Τα παιδιά χρησιμοποιούν ένα χοντρό τσάκνο, και ένα χοντρότερο. Κατόπιν το χτυπούν στον αέρα μικρό ξύλο.

Τυφλό Κούκλι: Παιχνίδι όπου ένα παιδί κλείνει τα μάτια του και προσπαθεί να πιάσει τα άλλα παιδιά που τρέχουν γύρω του.

Τυφλός Χοντρός: Ένα παιχνίδι κρυφτού με τον "τυφλό" να προσπαθεί να βρει τους άλλους παίκτες χρησιμοποιώντας μόνο την ακοή του.

Φαρμακείο: Παιχνίδι ρόλων όπου τα παιδιά παίζουν ρόλους γιατρών και ασθενών και θεραπεύουν τις "ασθένειες" των άλλων.

Φιγούρες και Παιχνίδια με Διάσημα Σήματα: Παιχνίδια με διάφορες φιγούρες ή σήματα από διάσημα παιχνίδια, ταινίες ή κόμικς.

Φούσκωμα Σαπουνάδας: Ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά δημιουργούν μεγάλες φούσκες από σαπούνι.

Φυστίκι: Παιχνίδι όπου τα παιδιά πετούν μικρά αντικείμενα και προσπαθούν να πετύχουν ένα στόχο.

Χάντρες: Ένα παιχνίδι με χάντρες όπου τα παιδιά προσπαθούν να σχηματίσουν συγκεκριμένα σχέδια ή μοτίβα.

Χαστούκι: Ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες προσπαθούν να χαστουκίσουν το χέρι του αντιπάλου τους χωρίς να τους αφήσει να τους πιάσει.

Χίλιες Και Μία Νύχτες: Ένα παιχνίδι ρόλων όπου οι παίκτες ενσαρκώνουν χαρακτήρες από τα παραμύθια.

Χρωματισμός: Δημιουργική δραστηριότητα όπου τα παιδιά χρωματίζουν εικόνες ή σχέδια.

Χτίσιμο Καταφυγίων: Ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν κλινάρισμα και κλωστή για να κατασκευάσουν μικρά καταφύγια ή σπηλιές.

Χτίσιμο Πύργων: Δημιουργία υψηλών πύργων με διάφορα υλικά, όπως μπλοκ ή κουτιά

Ψαροντούφεκο: Παιχνίδι με πλαστικά όπλα ψεκασμού νερού που προσομοιώνουν την αλιεία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος