Τα εγκαίνια της σιδηροδρομικής γραμμής ως την Κούλα, 10 Ιουνίου 1965

Μαθήτριες του δημοτικού σχολείου προσφέρουν λουλούδια στον γενικό διευθυντή των ΣΕΚ (Σιδηροδρόμων Ελληνικού Κράτους), τον κύριο Κωστέα. Στην ίδια στιγμή, στα πρόσωπα των συγκεντρωμένων Βουλγάρων διακρίνεται ικανοποίηση για το γεγονός της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Τα εγκαίνια της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία στην περιοχή του Σιδηροκάστρου, όπως μας παρουσιάζει η εφημερίδα 

Στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Η τελετή δεν είχε επίσημο χαρακτήρα και παρευρέθηκαν μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες.
"Έλληνες και Βούλγαροι ανώτεροι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, ο διευθυντής του γραφείου πολιτικών υποθέσεων του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος κ. Τσούρκας, και ο απεσταλμένος του γραφείου πολιτικών υποθέσεων του Άνω Πετριτσίου, φωτογραφίζονται έξω από το τουριστικό μέγαρο της βουλγαρικής κωμόπολης, όπου παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας."

Η νέα γραμμή Λουτρών Σιδηροκάστρου-Συνόρων έχει μήκος 13 χιλιομέτρων και κατασκευάστηκε βάσει συμφωνιών που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 30.000.000 δραχμές, με 4.000.000 δραχμές να απομένουν για την κατασκευή ενός σύγχρονου σταθμού στο μεθοριακό χωριό Προμαχών.

Οι Βούλγαροι είχαν κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή, την οποία κατέστρεψαν οι ίδιοι το 1944.

Την Κυριακή το πρωί, αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με ειδική αμαξοστοιχία μια αντιπροσωπεία ανώτερων υπαλλήλων των ΣΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Κωστέα, Χασαπογιάννη, Φλόκα και άλλων σημαντικών στελεχών.

Η αμαξοστοιχία έκανε μια σύντομη στάση στο Σιδηρόκαστρο, όπου πραγματοποιήθηκε αγιασμός, και κατόπιν κατευθύνθηκε προς τον Προμαχώνα. Εκεί, στις 12:40 μ.μ., έγινε η τελετή εγκαινίων στην γέφυρα του παραποτάμου του Στρυμόνα. Οι γενικοί διευθυντές των σιδηροδρόμων Ελλάδας και Βουλγαρίας έκοψαν τις διαχωριστικές ταινίες και απηύθυναν χαιρετισμούς.

Δεξίωση: Στο βαγόνι-ρεστοράν της αμαξοστοιχίας της ελληνικής αντιπροσωπείας παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν των Βουλγάρων εκπροσώπων. Στη συνέχεια, η ελληνική αμαξοστοιχία πέρασε τα σύνορα και έφτασε στην Κούλατα, όπου οι Έλληνες έτυχαν θερμότατης υποδοχής.

Εφημερίδα Μακεδονία, Φύλλο: 1/6/1965, 


Σελίδα 1


Σελίδα 6

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος