Το 13ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο Σιδηρόκαστρο

Φωτογραφία που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός συντονιστής του Φεστιβάλ, Νίκος Φωτιάδης (φωτ.: facebook / Nikos Fotiadis)


Το 13ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Ιουνίου στο Σιδηρόκαστρο ήταν μια εκδήλωση γεμάτη ζωντάνια και πολιτιστική κληρονομιά. Στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Σιντικής, οι θεατές γέμισαν τις κερκίδες, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή τους στην παράδοση και τον πολιτισμό του Πόντου.
(Φωτ.: facebook / Nikos Fotiadis)

Δεκάδες παιδιά και έφηβοι, μέλη συλλόγων του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ανέλαβαν να παρουσιάσουν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Με ενθουσιασμό και ακρίβεια, τα παιδιά έδειξαν τις δεξιότητές τους στους χορούς που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, μεταφέροντας το μήνυμα ότι ο ποντιακός πολιτισμός έχει ένα λαμπρό μέλλον.
(Φωτ.: facebook / Nikos Fotiadis)

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε όχι μόνο μια γιορτή της παράδοσης, αλλά και ένα μήνυμα ενότητας και συνέχειας για τη νέα γενιά Ποντίων. Οι συμμετέχοντες, με τις χορευτικές τους ικανότητες και το πάθος τους για την παράδοση, έδειξαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου παραμένει ζωντανή και σημαντική για τους νέους.
(Φωτ.: facebook / Tatsios Giorgos)

Δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος : 
 Ο Δήμος Σιντικής φιλοξενεί ΜΕΓΑΛΕΣ εκδηλώσεις γιατί ΘΕΛΕΙ και ΜΠΟΡΕΙ!
Θερμές ευχαριστίες για την συνδιοργάνωση στον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας και στον Σύλλογο Παφραίων Σιντικής!
(Φωτ.: facebook / Tatsios Giorgos)

Σύρμω Χαλίλη : Ο εθελοντισμός κι ο πολιτισμός μας ενώνουν!! Βλάχοι, Παφραίοι, Πόντιοι Λευκώνα, Δήμος Σιντικής.
(Φωτ.: facebook / Σύρμω Χαλίλη)

Το Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Σιντικής, είχε μια ιδιαίτερα συγκινητική και πλούσια απόδοση της ποντιακής παράδοσης. Τα παιδιά, με εντυπωσιακό συγχρονισμό και περηφάνια, παρουσίασαν χορούς που αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το εύρος της ποντιακής παράδοσης, κάνοντας μια ζωντανή αναπαράσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μια σειρά από παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις των προγόνων.
(Φωτ.: facebook / Σύρμω Χαλίλη)

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στους Παφραίους και ιδιαίτερα τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Σάββας Λαζαρίδης, αναγνωρισμένος για την ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό. Η συμβολή του στην διατήρηση και προβολή της ποντιακής παράδοσης ήταν καταλυτική και η τιμητική αναγνώριση ήταν δίκαια και συγκινητική.
(Φωτ.: facebook / Nikos Fotiadis)

Ο γενικός συντονιστής του φεστιβάλ, Νίκος Φωτιάδης, φρόντισε για την άρτια οργάνωση και την επιτυχία του φεστιβάλ. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις στους δρόμους της πόλης ήταν εξίσου εντυπωσιακές, με τις λύρες και τα νταούλια να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γιορτής και ενθουσιασμού. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, χορεύοντας και απολαμβάνοντας την παραδοσιακή μουσική, ενώ οι στιγμές αυτές καταγράφηκαν με κινητά τηλέφωνα, αποτυπώνοντας τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της ημέρας.
(Φωτ.: facebook / Tatsios Giorgos)



 
 
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος