Όταν στον συνοικισμό Σιδηροκάστρου οι βρύσες έτρεχαν σκουλήκια, 14 Ιουνίου 1934

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης στις 14 Ιουνίου του 1934, παρουσιάζετε η κατάσταση που επικρατούσε στον συνοικισμό Σιδηροκάστρου. Μια τριτοκοσμική ξεκάθαρα κατάσταση με τον κόσμο πέραν της πίνας να έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα με το νερό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Εδώ, κάτω από τον συνοικισμό του Σιδηροκάστρου, περίπου 250 φτωχές οικογένειες υποφέρουν από την έλλειψη νερού. Υπάρχει μόνο μια βρύση, η οποία δεν λειτουργεί τακτικά. Όταν λειτουργεί, κατεβάζει θολό νερό και σκουλήκια. 

Η εφημερίδα στην συνέχεια παρουσιάζει μια καθαρά προπαγανδιστική άποψη που εξυπηρετούσε κομματικές σκοπιμότητες. Αναφέρει πως "Ο αστός δήμαρχος Πούγγουρας δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τη φτωχολογιά. Εμείς οι φτωχοί καταλάβαμε ότι αν είχαμε έναν κόκκινο δήμαρχο, όπως ο Παρτοκλίδης και ο Μενύχτας, θα ενδιαφέρονταν για τα ζητήματα των εργαζομένων." 

Είναι ξεκάθαρη η προπαγάνδα της εφημερίδας των κομουνιστών, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο το πρόβλημα ήταν όπως παρουσιάζεται, το σίγουρο είναι πως πρόβλημα υπήρχε στον συνοικισμό, όπως και στα χρόνια μας.
Ο συνοικισμός Σιδηροκάστρου δίχως νερό
Ἐδῶ κάτω απὸ συνοικισμό τοῦ Σιδηρόκαστρου 250 περί που φτωχὲς εἶκογένειες πεθαίν γουν γιὰ νερό.
Υπάρχει μονάχα μιὰ βρύση, ποὺ κι' αὐτὴ δὲν τρέχει ταχτι κά. Κι᾿ ὅταν τρέχει κατεβάζει θολὸ νερὸ καὶ σκουλήκια.
Ὁ ἀστὸς δήμαρχος Πούγγου ρᾶς ἐὲ δείχνει κανένα ἐνδιαφέ- ρο γιὰ τὴ φτωχολογιά. Ἐμεῖς οι φτωχοὶ καταλάβαμε έτι μου νάχα ένας κόκκινος δήμαρχος, ὅπως ὁ Παρτοκλίδης καὶ ὁ Μενύχτας, θὰ ἐνδιαφέρονταν γιὰ τὰ ζητήματα τῶν ἐργαζο
μένων. Σιδηρόκαστρο, 14 του Ιούνη. ᾿Ανταπ) τὴς 11

Φύλλο: 19/6/1934
Σελίδα: 3

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος