Αναφορά από το Ενετικό Προξενείο Θεσσαλονίκης για πολυάριθμους ληστές, 7 Ιουνίου 1794

Αναφορά από το Ενετικό Προξενείο Θεσσαλονίκης στις 7 Ιουνίου 1794 περιγράφει μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή των Σερρών. Σύμφωνα με την αναφορά, εκτός από τη σιτοδεία, η περιοχή πλήττεται και από πολυάριθμους ληστές που ληστεύουν τους πάντες και ερημώνουν την ύπαιθρο. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σοβαρή έλλειψη τροφίμων και η ανησυχία και η αναστάτωση του λαού είναι πρωτοφανείς.

Στα τέλη του 18ου αιώνα τα πράγματα είχαν χάσει κάθε έλεγχο στην περιοχή μας, η οποία είχε καταστεί επικίνδυνη λόγω της παρουσίας συμμοριών ληστών.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν με τον φόβο των επιθέσεων στα χωριά αλλά και σε ταξιδιώτες.

Έχουμε αναφθεί αναλυτικά, στο θέμα αυτό, στο παρελθόν, Να υπενθυμίσουμε πως οι ληστές συνήθως ήταν σε ομάδες οι οποίοι με τα άλογά τους έκαναν επίθεση στα χωριά τα οποία τα λήστευαν. Δυστυχώς τα κλοπιμαία δεν ήταν το μεγάλο πρόβλημα.  Οι ομάδες αυτές που θύμιζαν εκείνες της άγριας δύσης της Αμερικής έπαιρναν ότι ήθελαν αλλά καταστρέφανε τα πάντα στο διάβα τους.

Τέλος να υπενθυμίσουμε πως τα στενά του Ρούπελ ήταν γεμάτα ληστές και άκρως επικίνδυνα και ο κόσμος δύσκολα έπαιρνε την απόφαση να τα περάσει. Χαρακτηριστικό ήταν η "τράπεζα" στο χάνι που υπήρχε στο σημείο στο οποίο βρίσκετε το οχυρό Ρούπελ σήμερα. Οι ταξιδιώτες άφηναν τα ακριβά αγαθά τους εκεί για φύλαξη και τα ξανάπαιρναν στην επιστροφή, φυσικά με το ανάλογο κόστος. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος