Ναπολέων Σωτήλης


Ο Ναπολέων Σωτήλης (1860-1953), ήταν Έλληνας αντιστράτηγος.

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1860. Εξήλθε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1881 με τον βαθμό του ανθυπασπιστού του μηχανικού. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλία.

Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε κυρίως σε επιτελικές θέσεις και στην πρώιμη φάση του Α' Βαλκανικού Πολέμου κατείχε τη θέση του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με ευθύνη για τα μετόπισθεν. Στις 28 Οκτωβρίου 1912, ανέλαβε τη διοίκηση της νεοσύστατης 7ης Μεραρχίας Πεζικού που φρουρούσε τη γραμμή οριοθέτησης με τον Βουλγαρικό Στρατό κοντά στη Θεσσαλονίκη και στους λόφους του Παγγαίου. Αν και σύμμαχοι στον πόλεμο, Ελλάδα και Βουλγαρία ήταν αντίπαλοι για την κατοχή της Μακεδονίας και οι δυνάμεις του Σωτήλη ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τους Βούλγαρους κατά μήκος της οριοθέτησης. Με το ξέσπασμα του Β' Βαλκανικού Πολέμου μεταξύ των πρώην συμμάχων τον Ιούνιο του 1913, οδήγησε το τμήμα του σε νίκες εναντίον των Βουλγάρων στο Σούλοβο, το Νευροκόπι, την Κρεμενσκα, την Τζουμαγιά και το Πρεντελ Χαν.

Μετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους ως συνταγματάρχης διοικητής της 7ης Μεραρχίας, με την οποία και έλαβε μέρος στις κυριότερες μάχες των πολέμων αυτών, και ειδικότερα στις σκληρές μάχες που δόθηκαν ανατολικά του Στρυμόνα τον Ιούλιο του 1913, στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

 Στις 19 Ιουλίου έγινε διοικητής του προσωρινού αποσπάσματος Νευροκοπίου π, που αποτελείται από την 7η και την 8η μεραρχία.

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους συνέχισε τη διοίκηση της 7ης Μεραρχίας στην Καβάλα και το 1915, με την επιστράτευση του ελληνικού στρατού, ανέλαβε τη διοίκηση του Ε Σώματος Στρατού και του Β' Σώματος Στρατού το 1916. Ως μοναρχικός, απολύθηκε από τον στρατό το 1917-1920 κατά τη διάρκεια του Εθνικού Σχίσματος. Αποκαταστάθηκε με την εκλογική ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 1920 που έφερε τη μοναρχική αντιπολίτευση στην εξουσία και ανέλαβε τη θέση του Ανωτέρου Στρατιωτικού Διοικητή Μακεδονίας.

Αποσύρθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1922. και τελικά αποστρατεύθηκε κατόπιν αιτήσεώς του τον Δεκέμβριο του 1932. Πέθανε σε μεγάλη ηλικία το 1953.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος