Εντολή της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος προς τον Παπάζογλου για να προβεί σε μυήσεις, 5 Ιουλίου 1904


Η Μεγ. Στοά της Ελλάδος στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής της, ίδρυσε στα υπόδουλα Ελληνικά εδάφη Τεκτονικές Στοές για να στηρίξουν τα οργανωμένα σε αυτές μέλη της τον αγώνα. Έτσι, ιδρύθηκαν την εποχή εκείνη 4 τεκτονικά εργαστήρια κατά σειρά αρχαιότητος. Πρώτο το εργαστήριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», δεύτερο ο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» στην Θεσσαλονίκη, η «ΕΛΠΙΣ» στην Δράμα και η «ΗΡΑΚΛΕΙΑ» στο Μοναστήρι.

Στις 5 Ιουλίου 1904, η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος απέστειλε ένα έγγραφο στη Στοά "Macedonia Rissorta" που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και ανήκε στη Μεγάλη Στοά της Ιταλίας. Αυτή η στοά είχε ιδρυθεί το 1901.

Το έγγραφο ενημερώνει ότι δόθηκε πληρεξούσιο στον ζηλωτή Τέκτονα και ένθερμο πατριώτη Ιωάννη Παπάζογλου με αριθμό 610. Ο Παπάζογλου έλαβε την εντολή να προβεί σε μυήσεις Τεκτόνων Ελλήνων στη Μακεδονία, με σκοπό να ιδρυθεί μια στοά στις Σέρρες. 

Η στοά θα πάρει την ονομασία «Αριστοτέλης» υπ’ αριθ. 36 Ανατ. Σερρών και τα εγκαίνια θα γίνουν την ίδια χρονιά (1904). 

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ιδρυθεί και η Στοά της Δράμας. Το ργο ανατέθηκε στη  Στοά «Φίλιππος» υπ’ αριθ. 38 Ανατ. Θεσσαλονίκης (εγκ.1907). Οι ιθύνοντες της Στοάς αυτής αδ. αδ. Δημήτριος Μαργαρίτης και Φιλώτας Παπαγεωργίου έστειλαν το μέλος της Στοάς  αδ. Χρήστο Καραγκιόζη, στη Δράμα, μαζί με τον αδ. Σταμούλη Κώτσιο της Στοάς «Αριστοτέλης» Η στοά της Δράμας υπάρχει και σήμερα.

Η Στοά των Σερρών έδρασε κυρίως μεταξύ του 1904 και 1908 κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα. Το ’13 προ του προελαύνοντος Ελληνικού στρατού, οι Βούλγαροι έκαψαν την πόλη και συνέλαβαν πολλούς προκρίτους ως ομήρους και τους απήγαγαν.Το κτίριο, τα αρχεία και τα έπιπλα της Στ.·. καταστράφηκαν, συνελήφθησαν ο Σεβ.·. Αναστ. Χρυσάφης, ο Α’ Επόπτης Κων/νος Σταμούλης, ο Β’ Επόπτης Νέστωρ Φωκάς και ο ιατρός Λεωνίδας Παπαπαύλου Διδ.·. Τέκτων και ενώ τους οδηγούσαν στην εξορία, τους κατακρεούργησαν. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ.Ο Σπ. Ματσούκας ο Τυρταίος του Μακεδονικού αγώνα στην κατάμεστη εκκλησία των Σερρών, ενώ το πλήθος είχε αναλυθεί σε λυγμούς, απήγγειλε το ποίημα «Ξυπνάτε από τα μνήματα δεν είστε πια ραγιάδες, ξυπνάτε κι’ ήλθε πασχαλιά». Και δίπλα σ’ αυτούς εργάσθηκαν για τον αγώνα οι πρόξενοι μας Ι. Στουρνάρας, Αντ. Σαχτούρης και οι Ι. Δέλλιος , Δημ. Σάρρος, Αν. Γαλδάμης δάσκαλοι οδηγοί της νεολαίας.

Η στοά είχε και άτομα που δεν ήταν από τον Νομό Σερρών. Όπως και το αντίθετο, αρκετοί Σερραίοι ανήκαν σε άλλες στοές. Όπως πχ ο Αλεξανδρίδης Κάρολος (Αντεπιστέλλον µέλος 1961-1977) Γεννήθηκε το 1885 στις Σέρρες και απεβίωσε το 1977. Σπούδασε Ιατρική στην Λειψία και Μόναχο. Τακτικός καθηγητής Α’ Παθολογικής κλινικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Συνέγραψε πολλά συγγράµµατα και έλαβε ανώτερα παράσηµα ελληνικά και ξένα. Εισήλθε στην Στ.·. Φίλιππος στις 10 Οκτωβρίου 1919. και ο Δίγκας Δημήτριος ΣΤ:. Φίλιππος (Σέρρες 1878 – 1974)  Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη. Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα εισήλθε στην πατριωτική απελευθερωτική οργάνωση ΄΄Ο.Κ΄΄ Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως του τέκτονα Αθαν. Σουλιώτη. Μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων (1908) εξελέγη από το Ελληνικό στοιχείο της Ανατ. Μακεδονίας, βουλευτής στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο, (1908-1912). Στα χρόνια αυτά είχε έντονη και στενή ΄΄εθνική ΄΄ συνεργασία με τον Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄. Μετά τους ένδοξους Βαλκανικούς πολέμους συνεργάστηκε με τον Ελευθ. Βενιζέλο. Το 1915 εξελέγη βουλευτής Σερρών. Συμμετείχε στη Κυβέρνηση της Εθνικής Αμύνης, ως υπουργός Δικαιοσύνης (1916-1917). Στη συνέχεια έγινε υπουργός Παιδείας και Εκκλησιαστικών, έως το 1920. Ήταν εισηγητής της Δημοτικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία. Επίσης σημαντικό έργο του ήταν η σύστασης και συγκρότησης Δικαστηρίων ανηλίκων. Συμμετείχε στην επιτροπή διαμόρφωσης του Αστικού κώδικα. Το 1929 εξελέγη Γερουσιαστής Θεσσαλονίκης και πάλι υπουργός Δικαιοσύνης με συμμετοχή στο Β΄Νομοθετικό σώμα. Το 1930-32 έγινε υπουργός Συγκοινωνιών. Εκλέχθηκε κι άλλες φορές βουλευτής. Μετά τον μεγάλο πόλεμο επί κυβερνήσεως Τσαλδάρη- Σοφούλη έγινε και πάλι υπουργός Αεροπορίας.

Η Στοά είναι ενεργή και σήμερα.
[Τεκτονικά]: Σ. Στ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Σερρών, Πρόσκλησις και Πρόγραμμα εορτασμού επί τη συμπληρώσει πεντηκονταετηρίδος τεκτ. βίου του…Γαλδέμη Τάσου, έντυπο δίφυλλο [στο ένα φύλλο η πρόσκλησις και στο άλλο το πρόγραμμα], 1959 [μαζί] Ευχαριστήριος επιστολή της Στοάς προς τα Φιλοσοφικά Εργαστήρια της “Κοιλάδος Νέστου” Καβάλας δια την συμμετοχή αντιπροσωπείας τους εις την γενομένη εορταστική τελετή, 1959


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος