Aίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία Τσάνταλη που ξεκίνησε από τα Σέρρας

Η ιστορική Οινοποιία Τσάνταλη υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, και παρά τις προσπάθειες διάσωσης από άλλες εταιρείες, η κατάσταση δεν μπόρεσε να βελτιωθεί.


Μία από τις προσπάθειες διάσωσης της Οινοποιίας Τσάνταλη είχε γίνει από την εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία ανήκει στον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη και τον αδελφό του Θωμά. Η εταιρεία αυτή έχει υπό την κατοχή της και την Οινοποιία Μπουτάρης, όμως η προσφορά της για την Τσάνταλη δεν έγινε δεκτή από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με τις οποίες η Τσάνταλη είχε συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης οφειλών τον Απρίλιο του 2020.

Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε στις 25 Ιουλίου 2024 στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με αριθμό κατάθεσης 16828/14269/2024. Στην αίτηση, η εταιρεία αιτείται την κήρυξη της σε πτώχευση, τον ορισμό ημερομηνίας παύσης πληρωμών και την ανάθεση Εισηγητή και Συνδίκου πτώχευσης, σύμφωνα με τον Νόμο 4738/2020.

Η ιστορική αυτή εταιρεία, με έδρα στον Δήμο Καλλικράτειας/Χαλκιδικής, αντιμετωπίζει πλέον το τέλος μιας μακράς και σημαντικής πορείας στην ελληνική οινοποιία. Παρά τις προσπάθειες διάσωσης και τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης, τα οικονομικά προβλήματα που την βαρύνουν αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα.

Η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσει την επόμενη μέρα για την Οινοποιία Τσάνταλη και το μέλλον της ιστορικής αυτής εταιρείας στην ελληνική αγορά. Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης θα είναι καθοριστική για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και την τελική πορεία της εταιρείας.
Η οικογένεια Τσάνταλη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων από το 1890, Φορτώνοντας τα υπάρχοντά τους σε έναν ξύλινο αραμπά και παίρνοντας στο δρόμο της προσφυγιάς μαζί τους ένα βόδι, ο Γιώργος Τσάνταλης, η γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους μετακινήθηκαν αρχικά στην Καβάλα και αργότερα στις Σέρρες.  όπου και άρχισε την ενασχόλησή του με την αμπελοκαλλιέργεια. 

Το κράτος χορήγησε στους πρόσφυγες αγροτικών περιοχών στρέμματα για καλλιέργεια και το πάθος του Ευάγγελου Τσάνταλη για την απόσταξη και τα μυστικά της μετουσιώθηκε σε αστείρευτη γονιμότητα. Το 1938 δημιούργησε στις Σέρρες μαζί με τον αδελφό του μια μονάδα παρασκευής ούζου και κόκκινου κρασιού.

Με το πέρασμα των χρόνων, η φήμη των προϊόντων ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προσελκύονται έμποροι από διάφορες περιοχές στις Σέρρες για να τα προμηθευτούν. 
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια Τσάνταλη μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου η επιχείρηση επεκτάθηκε και εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. 

Ο Ευάγγελος ήταν αυτός που έβαλε τα θεμέλια και ενέπνευσε το όραμα και τη φιλοσοφία της επωνυμίας «Τσάνταλης», στήνοντας από την αρχή όλες τις υποδομές με έναν εξωστρεφή προσανατολισμό, μια κίνηση πρωτοφανής για τη δεκαετία του ’40. Αναδείχτηκε σε μια από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες της ελληνικής οινοποιίας και αποσταγματοποιίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οινοποιίας εντός και εκτός συνόρων.

Ο Ευάγγελος Τσάνταλης, οινοποιός 2ης γενιάς και μια από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορία της ελληνικής οινοποιίας, κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο brand name, συνώνυμο της καινοτομίας. 

Η αναβίωση μερικών από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας -όπως το Άγιο Όρος, η Χαλκιδική, η Ραψάνη και η Μαρώνεια στη Θράκη- αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του οράματος της οικογένειας Τσάνταλη. Χάρη στο πάθος και τη συστηματική επένδυση εκ μέρους της οικογένειας, σήμερα μοναδικές αμπελοοινικές παραδόσεις του τόπου μας συνεχίζουν, η βιοποικιλότητα και γηγενείς ποικιλίες διαφυλάσσονται και νέοι άνθρωποι ασχολούνται με το αμπέλι. Σήμερα η 3η και η 4η γενιά της οικογένειας Τσάνταλη αντιμετοπίζει οικονομικά προβλήματα (ως εταιρεία) όπως δείχνει η άιτηση πτώχευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Έλληνες στρατιώτες αιχμάλωτοι των Γερμανών στο Οχυρό Ιστίμπεη ,7 Απριλίου 1941

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Εορτολόγιο

Σαν σήμερα



Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Συνταγές

ΓηΤονια

Χαμένες Πατρίδες

Ρετρό

Σιδή Ρόκ Άστρο

Ο χαζός του χωριού