Επίσημη τελετή έπαρση της σημαίας στο συνοριακό φυλάκιο Κούλας, 11 Αυγούστου 1952

Στις 11 Αυγούστου 1952, όπως αναφέρει η εφημερίδα Μακεδονια, πραγματοποιήθηκε σε επίσημη τελετή, παρουσία των στρατιωτικών αρχών, η έπαρση της σημαίας στο συνοριακό φυλάκιο Κούλας. Η σημαία δωρήθηκε από τη «Φανέλλα του Στρατιώτου» της πόλης, η οποία ήταν μια τοπική οργάνωση ή ομάδα υποστήριξης. Στην τελετή παρέστη το συμβούλιο της «Φανέλλας», το οποίο αποτελούνταν από τις κυρίες Παπά, Τέγουτσικ, Φλωρίδου, Γρηγοριάδου, Πολυχρονοπούλου, Καπανίκη, Ιακώβου, Ταστσίδου και τις Ελληνίδες οδηγούς του Προμαχώνα.
Ἐν ἐπισήμῳ τελετῇ καὶ ἐνώπιον τῶν ἐκεῖ στρατιωτικῶν ἀρχῶν, ἐγένετο εἰς τὸ συνοριακὸν φυλάκιον Κούλας ἡ ἔπαρσις σημαίας, τὴν ὁποίαν ἐδώρησεν εἰς αὐτὸ ἡ «Φανέλλα τοῦ Στρατιώτου» τῆς πόλεώς μας. Εἰς τὴν τελετὴν παρέστη το συμ- βούλιον τῆς «Φανέλλας» ἀποτελούμενον ἐκ τῶν κυριών Παπά, Τέγουτσικ, Φλωρίδου, Γρηγοριάδου, Πολυχρονοπούλου, Καπανίκη, ᾿Ιακώβου, Ταστσίδου καὶ αἱ Ελληνίδες ὁδηγοί Προμαχώνος.

Η «Φανέλλα του Στρατιώτου» ήταν ένας θεσμός με βαθιές ρίζες στην ελληνική ιστορία, που άνθισε κατά τις εθνικές περιπέτειες της χώρας. Παρόλο που συνδέεται κυρίως με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη, η ιστορία του ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, το 1912, με πρωτοβουλία της Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάττενμπεργκ.
Η «Φανέλλα του Στρατιώτου» γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη για υποστήριξη των στρατιωτών, ειδικά σε καιρούς πολέμου, και αποτέλεσε έναν από τους πιο ρομαντικούς θεσμούς της εποχής. Ξεκίνησε με μια έκκληση της Πριγκίπισσας Αλίκης για συγκέντρωση υλικών για τους στρατιώτες, και πολύ σύντομα έγινε ένας δημοφιλής και πολύτιμος θεσμός που υποστηριζόταν από τον αθηναϊκό Τύπο και την ελληνική κοινωνία.

Μετά την απελευθέρωση, ο θεσμός ανασυγκροτήθηκε και συνέχισε να προσφέρει υπηρεσίες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Παρά την επιτυχημένη του πορεία, ο θεσμός σταδιακά περιορίστηκε και τελικά καταργήθηκε το 1970, κλείνοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Ο καπετάν Μητρούσης (με τους άνδρες του) εισήλθε στην πόλη των Σερρών, 13 Ιουλίου 1907

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος