Ξεκινάει τις εμφανίσεις στο κέντρο "Ρομάντζα" ο βιολιστής Νίκος Σαριδάκης, 29 Αυγούστου 1938

Ο βιολιστής Νίκος Σαριδάκης ("Μαύρος")

Στις 29 Αυγούστου 1938, ο βιολιστής Νίκος Σαριδάκης με το ψευδώνυμο "Μαύρος" ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο εξοχικό κέντρο "Ρομάντζα", όπου παρουσίαζε ένα ποικίλο πρόγραμμα που περιλάμβανε κλασσικά τραγούδια της Κρήτης, σόλο τραγούδια, κλασική μουσική και τα πιο πρόσφατα τραγούδια της εποχής. Η ορχήστρα, με κάποιες μικρές αλλαγές στη σύνθεσή της, συνέχισε να παίζει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποκορύφωμα μια τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Μαύρος, που το πραγματικό του όνομα είναι Νίκος Σαριδάκης, γεννήθηκε το 1910 στο Σκουτελώνα Κισσάμου του νομού Χανίων. Το ψευδώνυμο «Μαύρος» του έμεινε από τα παιδικά του χρόνια, επειδή ήταν πολύ μελαχροινός. Αρχισε να ασχολείται με το βιολί από τα 10 του χρόνια και σε ηλικία 15 χρονών πρωτόπαιξε σε γλέντι στο χωριό του.
Στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του σταδιοδρομία συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς οργανοπαίχτες της περιοχής του, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Κουτσουρέλης, ο Μ.Πολυχρονάκης , ο Μανώλης Θεοδωράκης, ο Λευτέρης Ντουρουντάκης, ο Στέλιος Λαϊνάκης και ο αδικοχαμένος (σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα) Αντώνης Γερεουδάκης (Μαρουβάς).
Ο Μαύρος, που ήταν αγράμματος (δεν πήγε σχολείο), αν και αυτοδίδακτος στο βιολί, διακρίθηκε και μεγαλούργησε ως δημιουργός και μεγάλος σολίστας στο όργανο αυτό, αλλά και ως άνθρωπος με ήθος σπάνιο.
Η δεξιοτεχνία του, το προσωπικό του ύφος και το γεμάτο ευαισθησία παίξιμό του σπανίζουν σήμερα. Η πιο γόνιμη περίοδος της σταδιοδρομίας του, κυρίως στη δυτική Κρήτη, ήταν η περίοδος 1935-1965.
Την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση την πραγματοποιεί το 1938, ηχογραφώντας μαζί με το Γιώργη Κουτσουρέλη ένα δίσκο 78 στροφών, που περιείχε το περίφημο «Κολυμπαριανό συρτό», τραγουδισμένο από τη σπουδαία φωνή του Κισσαμίτη τραγουδιστή Θεοχάρη Τζινευράκη, που έγινε μεγάλη επιτυχία την εποχή εκείνη και σήμερα θεωρείται κλασικό τραγούδι.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα μετά τον Πόλεμο και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, συμμετέχει σε αρκετές ηχογραφήσεις με τους προαναφερθέντες συνεργάτες του.
Ο Μαύρος συνέχισε σε μεγάλη ηλικία να παίζει το αγαπημένο του βιολί, όχι όμως επαγγελματικά, αλλά για τους φίλους και συγχωριανούς του στο Σκουτελώνα, όπου διέμενε. Για τη μεγάλη προσφορά του στη μουσική μας παράδοση ο φιλόμουσος κρητικός λαός τον ευχαριστεί.
Ο Νίκος Σαριδάκης έφυγε από τη ζωή στις 23 Αυγούστου 1994. Η κόρη του Αριάδνη έγραψε στο μνήμα του:

"Φίλε πού 'ρθες στον τάφο μου, μην κλάψεις για τον πόνο,
τραγούδησε ψιθυριστά ένα σκοπό μου μόνο"

: Δισκογραφία
: 1982 ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ
: 1988 ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
: 1990 ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ
: 1990 ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ 1920-55

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο καπετάν Μητρούσης (με τους άνδρες του) εισήλθε στην πόλη των Σερρών, 13 Ιουλίου 1907

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος