Κυριακή Κραμβή

 Πρόσωπα | Επιλογή ανά θέμα | Τελευταίες αναρτήσεις
Η Κυριακή Κραμβή 1900-1998) μια σπουδαία μορφή της Ελληνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί παράδειγμα θάρρους και αφοσίωσης στην πατρίδα. 

Η Κυριακή Κραμβή εργάστηκε ως μαία στο Σιδηρόκαστρο, για αρκετά χρόνια μέχρις ότου μας βρήκε η Γερμανική επίθεση και κατοχή.

Γεννημένη στην Ακανθού της Κύπρου, με αδερφή την Αναστασία Κραμβή, που είχε συμβάλλει στην εκπαίδευση φτωχών κοριτσιών στην Ακανθού, η Κυριακή βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από τον πόλεμο, όπου και απέκτησε πτυχίο μαιευτικής.

Πήρε πτυχίο μαιευτικής και εξασκούσε το επάγγελμα της στο Σιδηρόκαστρο Μακεδονία

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η Κυριακή Κραμβή αναδείχθηκε σε σημαντική μορφή της Αντίστασης, αναλαμβάνοντας το επικίνδυνο έργο της περίθαλψης και φυγάδευσης Βρετανών αιχμαλώτων. Η δράση της δεν πέρασε απαρατήρητη από τις γερμανικές αρχές, που τη συνέλαβαν έπειτα από προδοσία δύο Ελλήνων συνεργατών των κατακτητών. Παρά τα βασανιστήρια που υπέστη από τη Γκεστάπο, η Κυριακή δεν προχώρησε σε καμία προδοσία, προστατεύοντας τους συνεργάτες της και την Αντίσταση.

Η δύναμη και το θάρρος της ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της δίκης της, όπου αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια τις κατηγορίες, ακόμη και όταν οι γερμανικές αρχές παρουσίασαν πλαστές ταυτότητες ως αποδεικτικά στοιχεία. Η Κυριακή, με το πείσμα και τη δύναμή της, κατάφερε να αποτρέψει τις κατηγορίες κατά των συναγωνιστών της, ενώ με την κατάθεσή της έσωσε ολόκληρο το τμήμα της Ειδικής Ασφάλειας.

Η Κυριακή καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης, αλλά η δύναμη του χαρακτήρα της δεν κάμφθηκε. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Μητροπολίτη Τρίκης και Σταγών, κ.κ. Διονύσιου Χαραλάμπους, η Κίτσα Κραμβή ήταν ένας δυνατός άνθρωπος που έβαζε σκοπούς και τους πραγματοποιούσε, παραμερίζοντας κάθε τρυφερότητα για να βοηθήσει την πατρίδα της. Ακόμη και μετά την αποφυλάκισή της, συνέχισε να στέκεται όρθια και έτοιμη για κάθε εθνικό αγώνα.
Η ζωή της Κυριακής Κραμβή αποτελεί παράδειγμα ηρωισμού και αφοσίωσης στην πατρίδα. Η κοινότητα της Ακανθούς, αλλά και όλη η Ελλάδα, μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τη δράση και την ανιδιοτελή προσφορά της στον αγώνα για την ελευθερία. Η Κυριακή Κραμβή μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος πρέπει να βάζει υψηλούς στόχους και να τους πραγματοποιεί, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Η Κυριακή Κραμβή
ΗΤΑΝ κάποια εποχή που η άμιλλα για πρόοδο σε ψηλότερα πνευματικά επίπεδα εξελισσόταν με ένταση στην κοινωνία της Ακανθούς και μέσα στους πρωτοπόρους λειτουργούς αυτής της προσπά θειας, θέση έχει και η Ανασταοία Κραμβή, που χάρη στην ενεργητικότητά της, μερικές φτωχές κορασίδες της Ακαν σους μεταμεσον να επωμιώνων θήσουν μαθήματα και ν' από φοιτήσουν από το Νηπιαγωγείο Καλλιθέας, (1920 – 1930) είδαν προκοπή και μ' ευγνωμοσύνη σήμερα αναφέρονται στο όνο μά της.
Είναι χάρη σ' αυτό το ενδια φέρον που η αδελφή της Κυρι ακή βρέθηκε στη Θεσσαλονί κη, λίγα χρόνια πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πήρε πτυχίο μαιευτικής και εξασκούσε το επάγγελμα της στο Σιδηρόκαστρο Μακεδονίας.
Η Γερμανική κατοχή που αναστάτωσε τις Ελληνικές συνειδήσεις, έδωκε και στην Κυριακή έντονο ψυχικό κλονισμό που της δακτυλοδείκτησε το δρόμο της εθνικής αντίστασης και μόνη αναλαμβάνει ένα επι κίνδυνο άθλος την περίθαλμψη και φυγάδευση Βρετανών αι χμαλώτων,
Δε θ' απαριθμήσω εδώ λε πτομέρειες της δράσης της. Τα πρακτικά του Γερμανικού στρατοδικείου είναι εύγλωττα. Αυτές τις λεπτομέρειες της δρά σης της Κίτσας (έται την από καλεί ο Μητροπολίτης Τρίκης και Σταγών) τις διαβάζει κανείς σ' ένα ειδικό βιβλιαράκι: ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (καλο καίρι 1941 Θεσσαλονίκη 1986) που πρέπει και χάρη τιμής να κυκλοφορήσει και στην Κύ
προ
Η φύση του τολμήματος της Κυριακής σε λίγο εξε
λίχτηκε σε οργανισμό με συνεργάτες και με πυρήνα την ίδια. Τον οργανισμό αυ το, η Γερμανική αντικατα σκοπεία τον πήρε από καν τά και δυο μέλη της Ελλη νες προδότες κατόρθω σαν να μπουν στην ομάδα και η ατυχής νέα συλλαμβάν νεται και οδηγείται στην Γκεστάπο, τη στιγμή που ετοίμαζε τη φυγάδευση με
πλοιάριο 9 Βρετανών, οι
οποίοι τελικά διέφυγαν.
Βασανίζεται σκληρά, απάν θρωπα μέρες και νύκτες να ονομάσει συνεργάτες της, τη φοβερίζουν, την κοροϊδεύουν - «Εγγλέζο - Εγγλέζα, τώρα μπουμ μπουμ», τη βασανίζουν εξαντλητικά αλλά οι απαντή σεις της είναι τελεία άγνοια... «Είμαι αθώα και ανίδεη για όσα με κατηγορείτε» και δεν προδί νει κανένα. Κάποια ώρα μέσα από τη θολούρα της λιποθυμικής εξάντλησής της, διακρίνει το πρόσωπο του προδότη ο οποίος της πετάσσει με σαρκα σμός «Δεσποινίς Κραμβή, βλέ πεις υπάρχουν και προδότες», «Ναι», του απαντά θαρραλέα, «Το βλέπω και λυκύμαι γιατί δυστυχώς είναι 'Ελληνες». Κι ας αντιμετωπίζει θανατική ποι νή. Ένας Γερμανός αξιωματι κας που ήταν αποών της λένe «Ξέρουμε όλα όσα έχετε κάνει είναι άσκοπο να αρνείσθε. «΄ Αντεξα όμως», λέγει η Κίτσα, «με προσευχή και πίστη στο Θεόν,
Συγκατηγορούμενοι ήταν άνδρες Χωροφυλακής- για τους οποίους κατάθεσε: «Κα νείς δεν ήξερε τι έκανα εγώ». Οι Γερμανοί όμως είχαν και πί στευαν στις πληροφορίες των προδοτών.
Επιμονή
M ΕΓΑΛΗ επιμονή όμως του δικαστηρίου ήταν οι πλαστές ταυτότητες τις οποίες απέδιδαν στην Ειδική Ασφάλεια της Χωροφυλακής και όταν ο πρόεδρος του Στρα τοδικείου αγριεμένος δείχνου τας 5-6 πλαστές ταυτότητες της φώναξε «Τι έχεις να πεις γι' αυτές;»
Δεν έχασε το θάρρος της και σ' έντονο ύφος κι αυτή απάν τησε: «Αυτές δεν αποδεικνύουν τίποτε. Αν μου επιτρέπετε ν' απουσιάσω δυο ώρες θα σας φέ ρω όχι πέντε, αλλύ χίλιες πέντε. Το μόνο εύκολο πράγμα να και τασκευάσει κανείς πλαστή του τότητα στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν πλαστογράφοι που για λίγες δραχμές μπορούν να προμηθεύσουν ακόμα και σε σας μια τέτοια ταυτότητα. Να το πιστέψετε κύριε πρόεδρε, δεν είναι ὀργάνα της Ελληνικής Χωροφυλακής αυτοί που τις κατασκευάζουν.
Ο πρόεδρος κλονίστηκε και απέσυρε την κατά της Χωρο φυλακής κατηγορία, που βά παινε σαγκατηγορούμενους άντρες.
Μετά το τέλος της δίκης ο προϊστάμενος του Τμήματος Ειδικής Ασφάλειας, συγχαί ροντας την Κυριακή για το θάρρος και την κατάθεσή της, της είπε:
«Συγχαρητήρια· έσωσες όλο το τμήμα με την κατάθεση σου». Και η απόφασης
«Κραμβή, 13 χρόνια φυλάκι
Η αδελφή της Αναστασία, που υπαθένας αντιλαμβάνεται, με πόση συγκίνηση και με τι χτυποκάρδι παρακολουθούσε τη δίκη, περιμένοντας με τρόμο την απόφαση, την αγκαλιάζει και τη φιλά.
«Κυριακίτσα μου, όλοι οι δικοί σου αυτό περιμέναμε να πράξεις. Στην οικογέν νεια μιας στην Κύπρο δεν είχαμε ποτέ προδότες, αλλά μόνο αγωνιστές».
Στον προδότη «συνεργάτη» της Χατζητάσσο που πήγε να της προτείνει τη βρομερή πιρό τύση για προδοσία, όρμησε μεσ' στα κάγκελα της φυλακής να τον ξεσκίσει φωνάζοντας
«Ως και τα ρούχα που φορές - είναι βουτηγμένα στο Ελληνικά "' αίμα, προδότη. Από τη φυλετική θα βγω ή νεκρή ή με τη σημαία της Λευτεριάς».
Η φυλάσση κράτησε τρία χρόνια μόνα. Η αξιοπρεπής εκτέλεση του καθήκοντος από την αδελφή της Αναστασία προς ένα Γερμανό, εχθρό έστω, εκτιμήθηκε από τους Γερμα νους (ανάφερα τη σχετική πε ρίπτωση) και στάθηκε η απία αποφυλάκισης ύστερα από τρία - χρόνια.
Ένας σκοπός
A
ΠΟ το βιβλίο «Μάρτυ ρες και Μαρτυρολόγια» που έγραψε ο Μητρο πολίτης Τρίκης και Σταγών κ.κ. Διονύσιος Χαραλάμπους, αν τιγράφω λίγες γραμμές, επι γραμματικές για την Κίτσα Κραμβή όπως την αποκαλείς - Γράφει:
«Η Κίτσα ήταν ένας δυνα τὸς ἀνθρωπος, κάθε τρυ φερότητα κάθε απαλότη τα του φύλου της την είχε πετάξει. Δεν μου χρειάζε ται. Πρέπει να βοηθήσω την πατρίδα μου. Τρία χρόνια φυλακή! Χαρά στο πράμα. Αυτό ήθελα.
Αυτό που ήθελα τόκανα.. Ας - κάνουν τώρα κι αυτοί αυτό που - θέλουν. Νόμισα πως έτσι έπρε πε να κάνω κι έτσι έκανα. Αυτό είναι όλο. Έβαλα ένα σκοπό και τον πραγματοποίησα. Ο άνθρωπος πρέπει να βάζει - σκοπούς και να τους κάνει ζωή. Πραγματικότητα. Και η Κίτσα είχε βάλει πολλούς σκοπούς ο στη ζωή και πολλούς σκοπούς - είχε πραγματοποιήσει»,
Η Κίτσα σήμερα λέγει: «Η Η ζωή μου κύλησε στα μεταπολε μικά χρόνια μέσα στη βιοπάλη, αλλά πάντα στάθηκα όρθια κι - έτοιμη για κάθε εθνικό αγώνα.
-Τα χρόνια πια έχουν περά σει. Γερνάω... Αλλά πάντα θα - μάμαι ολοζώντανα εκείνες τις ημέρες του αγώνα. Είναι οι με γάλες φωτεινές ημέρες της ζων ής μου
Η Αναστασία - Κυριακίτσα, έχει στο υλοποιήσει, τα υψηλά Ο εθνικά σας φρονήματα, και η Η αναγκαστικά σκορπισμένη σή μερα, κοινότητα της Ακαν
Η - θούς περήφανη για σας, σας συγχαίρει και σας χαιρετά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο καπετάν Μητρούσης (με τους άνδρες του) εισήλθε στην πόλη των Σερρών, 13 Ιουλίου 1907

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος