Η «Δημοκρατική Νεολαία των Φιλελευθέρων» εισηγήθηκε προς το αρμόδιο υπουργείο τρεις προτάσεις, 25 Νοεμβρίου 1928
Στις 25 Νοεμβρίου 1928, η «Δημοκρατική Νεολαία των Φιλελευθέρων» εισηγήθηκε προς το αρμόδιο υπουργείο τρεις προτάσεις που αφορούσαν:
Τη σύσταση επιτροπής για την επανεκτίμηση της αξίας των μουσουλμανικών ακινήτων, καθώς η πραγματική τους αξία δεν είχε καταγραφεί επαρκώς στο πρόχειρα συνταγμένο κτηματολόγιο της Εθνικής Τράπεζας.
Την αποπληρωμή του τμήματος των ανταλλάξιμων περιουσιών όχι με τον τρόπο που προέβλεπε η υπό τροποποίηση σύμβαση Εξηντάρη, αλλά μέσω καταβολής του αντιτίμου σε δέκα ίσες ετήσιες δόσεις.
Τον καθορισμό δημοπρασιών για την εκποίηση κατοικιών αξίας άνω των 250.000 δραχμών και καταστημάτων που θα εκτιμώνταν πάνω από 100.000 δραχμές.
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έλαβε τότε, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν, υπ’ όψη του το αρμόδιο υπουργείο. Εκείνο, όμως, που γίνεται πασιφανές από τη σημερινή πραγματικότητα είναι ότι τελικά χάθηκε η “χρυσή” εκείνη ευκαιρία να γίνει η πόλη των Σερρών μια πόλη οικιστικά και πολεοδομικά μοναδική και ακριβοθώρητη. Μια πόλη ευρωπαϊκού επιπέδου, κάτι σαν αντίγραφο της Φραγκφούρτης, όπως διατυμπάνιζαν σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους οι τότε εφημερίδες, έναν μόλις χρόνο ύστερα από την πυρκαγιά που κυριολεκτικά την αφάνισε !
“υποδείξεις”
“…1) Τον καταρτισμόν μιας επιτροπής υπό την Προεδρείαν δικαστικού και τη συμμετοχή ίσου προς τους πρόσφυγας αριθμού αντιπροσώπων των γηγενών. Η επιτροπή αύτη να επαναλάβει την εκτίμησιν των Μουσουλ. οικοδομών η πραγματική αξία των οποίων δεν φέρεται αναγεγραμμένη εις το προχείρως και αβασανίστως καταρτισθέν.κτηματολόγιον της Εθνικής Τραπέζης.
2) Την αποπληρωμήν του τμήματος των ανταλλαξίμων ουχί κατά τον τρόπον καθ’ ον ορίζει η υπό τροποποίησιν σύμβασις Εξηντάρη, αλλά δια της καταβολής του αντιτίμου εις δέκα ίσας ετησίας δόσεις.
3) Τον καθορισμόν όπως δια δημοπρασίας εκποιώνται αι οικίαι αι αξίας ανωτέρας των 250 χιλ. δρχ. και τα μαγαζεία τα εκτιμηθησόμενα άνω των 100.000 δραχμών… “.