Η κατάληψη του Σιδηροκάστρου και των Σερρών από τον κυβερνητικό στρατό, 11 Μαρτίου 1935

 
Εφημερίδα Ακρόπολις, Φύλλο 12 Μαρτίου 1935

Στις 11 Μαρτίου 1935, η πόλη των Σερρών αποτέλεσε το επίκεντρο των σημαντικών εξελίξεων του Κινήματος του 1935. Ο κυβερνητικός στρατός, έχοντας καταστείλει την επαναστατική κίνηση, εισήλθε στην πόλη και έφερε τη νίκη στους κυβερνητικούς. Η στρατηγική κίνηση αυτή αποτέλεσε την αρχή της πλήρους επικράτησης των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή, με πρωταγωνιστή τον στρατηγό Γεώργιο Κονδύλη. Στο Σιδηρόκαστρο όταν έφτασε ο κυβερνητικός στρατός δεν υπήρχαν στασιαστές.


Εφημερίδα Ακρόπολις, Φύλλο 12 Μαρτίου 1935


Εφημερίδα Ακρόπολις, Φύλλο 12 Μαρτίου 1935

Οι πρώτες κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να εισέρχονται στην πόλη, χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίσταση. Ο στρατηγός Αναγνωστόπουλος, μαζί με τους ανώτερους αξιωματικούς, είχε ήδη φύγει για τη Δράμα. Οι Λαϊκοί πολιτευτές των Σερρών, Μπουκουβάλας και Καραμανλής, καταλαβαίνοντας την αποτυχία των επαναστατών, ανέλαβαν δράση. Με τη βοήθεια των πολιτών, αφόπλισαν τα στρατεύματα των στασιαστών και κατέλαβαν τις αρχές της πόλης.

Εν τω μεταξύ, ο Γεώργιος Κονδύλης  κατέφτασε στην πόλη στις 8 και 40', με τη συνοδεία του δημάρχου Σερρών, Γεώργιου Μόσχου, που είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη κατά την έκρηξη του κινήματος. Η παρουσία του Κονδύλη στην πόλη υπήρξε συμβολική και θριαμβευτική. Αφού απολαύσανε καφέ με τον στρατηγό Παναγιωτάκο σε ένα από τα δωμάτια του νεόδμητου ξενοδοχείου «Μητρόπολις», ο Κονδύλης ανέβηκε στο μεσαίο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και μίλησε σε μια σχετικά μικρή σύναξη Σερραίων. 


Εφημερίδα Ακρόπολις, Φύλλο 12 Μαρτίου 1935

Ο Κονδύλη είπε στην ομιλία του:

«Σας ευχαριστώ θερμά για τις εκδηλώσεις και την ενθουσιώδη υποδοχή. Κατανοώ πλήρως την αγανάκτηση που νιώσατε, πιστεύω όμως ότι από την ίδια αγανάκτηση κατέχομαι και εγώ, καθώς νιώθω ότι προδόθηκε το κίνημα του προδότη της Χαλέπας. Αλλά ποια ήταν η βάση αυτού του κινήματος; Διοικούσαμε την Ελλάδα για δύο χρόνια, φαινόμασταν επιεικείς, σχεδόν αγγελικοί, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της Γερουσίας, και όμως αυτό δεν εμπόδισε την εκτέλεση των καταστρεπτικών σκοπών του Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι η επανάσταση κηρύχθηκε για να προστατεύσει τη χώρα, γιατί η κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Αλλά, θέλατε να τον αφήσουμε να μας ανατρέψει με τα χέρια σταυρωμένα; Από το Ταινάρου μέχρι το Στρυμόνα, η ίδια αγανάκτηση κατέχει τον λαό, που έστειλε τα παιδιά του να αποδώσουν την ελευθερία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ζήτω η Μακεδονία και η Θράκη.»


Εφημερίδα Ακρόπολις, Φύλλο 12 Μαρτίου 1935

Η παρουσία του και η ομιλία του αποτελούσαν την επισφράγιση της νίκης του κυβερνητικού στρατού στην πόλη. 

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ακρόπολις ανέφερε:

"Η περιγραφή της φρενίτιδας του κόσμου είναι αδύνατη. Οι κυβερνητικοί πολίτες αγκαλιάζονται, τα αυτοκίνητα περιτρέχουν την πλημμυρισμένη από κόσμο πόλη και από άκρη σε άκρη οι Σέρρες γεμίζουν από ενθουσιώδεις ζητωκραυγές και επευφημίες υπέρ του εθνικού στρατού, της Κυβέρνησης και του κ. Κονδύλη."

Επίσης, η Δράμα καταλήφθηκε από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Οι στασιαστές πρόλαβαν και δραπέτευσαν και από εκεί. Τις αρχές της Δράμας ανέλαβε ο ταγματάρχης κ. Γαρδίκης, ο οποίος είχε φυλακιστεί από τους επαναστάτες και απελευθερώθηκε μετά τη δραπέτευσή τους.»

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, η διαρροή των στασιαστών από τα γύρω σημεία των Σερρών ήταν ολοκληρωτική, επιτρέποντας στους κυβερνητικούς στρατούς να προχωρήσουν στην πόλη χωρίς καμία αντίσταση. Η Ταξιαρχία Ιππικού Λάρισας, που ήταν η πρώτη στρατιωτική μονάδα που εισήλθε στην πόλη το πρωί της 11ης Μαρτίου, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον πληθυσμό των Σερρών, ο οποίος τους υποδέχτηκε με θερμό καλωσόρισμα.

Λίγο πριν από την είσοδο στην πόλη, το αυτοκίνητο των δημοσιογράφων που κατέγραφαν τα γεγονότα συνάντησε τον προσωρινό διοικητή της πόλης, κ. Μπουκουβάλα, τον οποίο και παρέλαβαν, εισερχόμενοι πρώτοι στην πόλη πριν από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Ανάμεσά τους ήταν ο συνάδελφος Κονιδάρης και ο κ. Λεονταρίδης από την εφημερίδα «Φως» της Θεσσαλονίκης.

Αυτή η μέρα αποτελεί καθοριστικό σημείο στην εξέλιξη του Κινήματος του 1935, όταν η πόλη των Σερρών απελευθερώθηκε από τις επαναστατικές δυνάμεις και επέστρεψε υπό τον έλεγχο του κυβερνητικού στρατού.



Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Έλληνες στρατιώτες αιχμάλωτοι των Γερμανών στο Οχυρό Ιστίμπεη ,7 Απριλίου 1941

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Εορτολόγιο

Σαν σήμερα



Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Συνταγές

ΓηΤονια

Χαμένες Πατρίδες

Ρετρό

Σιδή Ρόκ Άστρο

Ο χαζός του χωριού