Σπηλαιολογικό καταφύγιο κόσμημα Σουηδικής αρχιτεκτονικής

Ο Σύλλογος Σπηλαιολογίας Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος» συνεργάστηκε με 16 Αρχιτέκτονες, από διάφορες χώρες του κόσμου που συμμετέχουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΄Άμεσης Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης (LiAi) του Πανεπιστημίου της πόλης Ούμεο Σουηδίας.. Μαζί με τους καθηγητές τους ενδιαφέρθηκαν για το σπηλαιολογικό έργο της περιοχής μας και θέλησαν να συνδράμουν μέσω της δουλειάς τους στη διευκόλυνση των ερευνών μας και στην ανάδειξη της περιοχής γενικότερα. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Σκοπός της επίσκεψής τους στην περιοχή Σιδηροκάστρου ήταν να κατασκευάσουν ξύλινο καταφύγιο στο Καπνόφυτο, που θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι οι σπηλαιολόγοι της Ελλάδας. Έτσι θα διευκολυνθεί η εξερεύνηση των 20 περίπου σπηλαίων της περιοχής μας που τα αναφέραμε στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας με τα στίγματά τους.
Πολύ σύντομα σε έξι μέρες κατασκεύασαν το καταφύγιο σε περιοχή απείρου φυσικού κάλλους,. πάνω από τη λίμνη Καπνόφυτου, όπου προβάλει σαν ένα κόσμημα στην είσοδο ενός όμορφου φαραγγιού..

Η κατασκευή όλου του έργου ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 16-11-2015 και τελείωσε το Σάββατο 21-11-2015 ώρα 11 το βράδυ. .
Η εκδήλωση της παρουσίασης του καταφυγίου έγινε την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου Καπνόφυτου. Η αρχιτέκτονας Ιουλία Ελευθεριάδου ως εκπρόσωπος της δεκαεξαμελούς ομάδας παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια, βήμα προς βήμα το στήσιμο του. Μετά μίλησε στους συμφοιτητές της για τα σπήλαια Σιδηροκάστρου στην αγγλική γλώσσα. Στη συνέχεια δεύτερος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλαιολογίας παραρτήματος Ε.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης κ. Λαζαρίδης Γεώργιος., που παρουσίασε με εικόνες τη δημιουργία του πρωτογενούς 1ου σπηλαίου Ζεστών Νερών και με Βίντεο τη διάβαση ενός από τα σπήλαια Καπνόφυτου διαδρομής περίπου 200μ.
Ο Σύλλογος Σιντικής «ο Μαύρος Βράχος» ευχαριστεί τον Αντιπεριφεριάρχη κ Ιωάννη Μωισιάδη, τον Δήμαρχο κ. Δομουχτσίδη Φώτη για την παρουσία του στην εκδήλωση και την αγάπη που έδειξε στους φιλοξενούμενους, αγκαλιάζοντας έναν έναν χωριστά , μιλώντας τους στα Αγγλικά Οι ευχαριστίες επεκτείνονται και στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση φιλοξενίας των αρχιτεκτόνων στα ζεστά δωμάτια της Μαθητικής Εστίας, καθώς και στο Ξενοδοχείο Αγνάντιο για τη διάθεση δύο δίκλινων δωματίων για παραμονή μιας ημέρας σπηλαιολόγων..

Στο έργο αυτό που ολοκληρώθηκε με επιτυχία συνέβαλαν αρκετά άτομα του τόπου μας Δυσκολία συναντήσαμε στην έκδοση δασικής άδειας που σε σύντομο χρόνο έπρεπε να εκδοθεί. Ευχαριστούμε τον Πολεοδόμο Σιδηροκάστρου κ. Κοσμίδη Σάββα για τα πολλά τοπογραφικά διαγράμματα που εξέδωσε, επίσης και τον κ. Καρβούνη Γιώργο και Χαραλαμπίδη Χρήστο για την περιβαλλοντική και τεχνική μελέτη. Ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ. Τζίντσο Γεώργιο, που ήταν κοντά μας και έδινε λύσεις σ όλα τα προβλήματα που προέκυπταν
Κοντά μας πάντα συμπαραστάτη, στις πολλές δυσκολίες που συναντούσαμε είχαμε και την Πρόεδρο της UNESCO Σερρών κ .Εμμανουηλίδου Καίτη.
Συμπαραστάτες του έργου μας ήταν επίσης και ο Αντιδήμαρχος κ. Αβραμίδης Τάσος που βοήθησε στη μεταφορά των ξύλων την ημέρα και ώρα που ήθελαν οι κατασκευαστές καθώς και ο συνταξιούχος μαραγκός κ. Καλαϊτζής Βασίλης που διέθεσε πολλά εργαλεία του μαγαζιού του.
Xορηγοί για τη διατροφή των 16 κατασκευαστών Αρχιτεκτόνων για 6 ημέρες ήταν:

Ο κ. Κάντζας Δημήτριος που κάλυψε όλα τα πρωινά γεύματα από τη Δευτέρα 16-11-2015 έως Παρασκευή 20-11-2015.
Κύριο γεύμα και βραδινό διέθεσαν . Δευτέρα 16-11-2015 στη ταβέρνα Παπαδόπουλου Λάκη στο Άγκιστρο, μετά από το δωρεάν μπάνιο που είχαν στο Άγκιστρο. Κύριο Γεύμα Τρίτη 17-11-2015 στη Ταβέρνα Σαββίδη Λευτέρη στον σταθμό Βυρώνειας. Τετάρτη 18-11-2015 και Πέμπτη 19-11-2015 γεύματα 2 από τον κ. Αριανόπουλο Ηλία στην Ταβέρνα Ξάγναντο Κ. Αμπέλας. Τέλος η επιχείρηση κρεάτων του κ. Μουμτζίδη Χαράλαμπου προσέφερε για την Παρασκευή 20-11-2015 30 μερίδες κρέατα και την Κυριακή 15-11-2015 μερίδες κρεάτων 18.
Για την καθημερινή μεταφορά τους διατέθηκαν 3 αυτοκίνητα Ι.Χ της οικογένειας του Προέδρου Ελευθεριάδη Ελευθερίου και 1 αυτοκίνητο του φορέα Κερκίνης. Χωρίς την συμβολή όλων αυτών που αναφέραμε ήταν αδύνατο να τελειώσει το έργο τόσο γρήγορα Σε όλους αξίζουν τα πολλά συγχαρητήρια. Ας μας συγχωρήσουν και όλοι οι άλλοι που ίσως ξεχάσαμε να τους αναφέρουμε.
Ελευθεριάδης Ελευθέριος.
Σουηδοί καθηγητές ξεναγήθηκαν στο Μαύρο Βράχο
Δέκα Σουηδοί καθηγητές του Συλλόγου της πόλης Έρεπρο (Orebro) ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Σπηλαιολογίας «ο Μαύρος Βράχος» Ελευθεριάδη Ελευθέριο.
Εντυπωσιαστήκαν γνωρίζοντας την χαρισματική ομορφιά της κοιλάδας Κρουσοβίτη
Στις 17 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ. τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα μας μετέφεραν στην είσοδο του 1ου Σπηλαίου Ζεστών Νερών. Το πρόγραμμα προέβλεπε να διασχίσουμε την διαδρομή αυτού του σπηλαίου . Η τύχη όμως δεν μας βοήθησε, εξαιτίας των πολλών βροχών είχε άνοδο η στάθμη του νερού του ποταμού Κρουσοβίτη και επιπλέον ήταν και θολό. Οι ομορφιές όμως των δύο καταρρακτών να ρίχνουν τα νερά τους από ψηλά 15 μ., στην έξοδο του νερού από το σπήλαιο και στην είσοδο από την άλλη πλευρά, κάρφωσε το βλέμμα των επισκεπτών στο μαγευτικό τοπίο.
Πηγή
http://mavrosvrachos.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος