Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ο Ευθύμιος Χαβαλές του Αστερίου (Στεργίου), από την Ηράκλεια (1917 - 2013)

Ο Ευθύμιος Χαβαλές του Αστερίου (Στεργίου), κατάγονταν από την Ηράκλεια Σερρών. Γεννήθηκε το 1917, όταν η οικογένεια του, ακολουθώντας τη μοίρα των Ηρακλειτών, μεταφέρθηκε σε ιδιότυπη ομηρεία (αιχμαλωσία) στο Ποζάρεβατς της Σερβίας (τότε βουλγαροκρατούμενης περιοχή). 

Φωτο: Οι Σερραίοι Κεφάλας και Ευθύμιος Χαβαλές ως "ντουρντουβάκια" στο Δούναβη και ο Ευθ. Χαβαλές σε προχωρημένη ηλικία.

Το 1942 κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής, επιστρατεύτηκε στα τάγματα εργασίας (Ντουντουβάκια). Δούλευε, μαζί με άλλους επιστρατευμένους Έλληνες στη σιδηροδρομική γραμμή Σιδηροκάστρου – Κούλας. Η κατασκευή του τμήματος αυτού της σιδηροδρομικής γραμμής, αποτελούσε μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Σόφιας για σιδηροδρομική σύνδεση της Σόφιας με τις πόλεις της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, στα πλαίσια της προσάρτησης και ενσωμάτωσης της περιοχής στην Βουλγαρία.

Κάποιος Βούλγαρος στρατιώτης, που έκανε επιστασία, χτύπησε επιστρατευμένο Έλληνα, ο οποίος και λόγω της εξάντλησης και της ασιτίας, «έχασε τα μυαλά του». Αποφάσισαν τότε όλοι οι επιστρατευμένοι, αντιδρώντας στην παραπάνω βίαιη ενέργεια, να απέχουν ομαδικά από το γεύμα και να σταματήσουν την εργασία. Αυτό θεωρήθηκε από τις Βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις ως «έναρξη εξέγερσης» και κλήθηκαν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις να κυκλώσουν τα «ντουρντουβάκια» και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους να τους εκτελέσουν.

Τελικά το επεισόδιο έληξε με την μεταφορά 30 περίπου Ελλήνων, που θεωρήθηκαν πρωτεργάτες της εξέγερσης (μέσα σ’ αυτούς ήταν και ο Ευθύμιος Χαβαλές), στα τάγματα εργασίας στο Δούναβη, με σκοπό την ενίσχυση των αναχωμάτων του, που πρόσφατα είχαν σπάσει λόγω των πλημμυρών του ποταμού. Μετά από εξαντλητική εργασία πέντε μηνών περίπου, απολύθηκε και επέστρεψε στις Σέρρες.
Παρ’ όλη την πολύμηνη ταλαιπωρία δεν κάμφθηκε και αγωνίσθηκε εναντίον της βουλγαρικής κατοχής το 1944, εντασσόμενος στο εφεδρικό ΕΛΑΣ Σερρών (Το εφεδρικό ΕΛΑΣ ήταν βοηθητικό τμήμα του μόνιμου ΕΛΑΣ και έργο του ήταν: «Η κυκλοφορία εντύπων – δελτίων ειδήσεων, η γραφή συνθημάτων στους τοίχους, η εκφώνηση ειδήσεων και συνθημάτων με τηλεβόα και το κυριότερο σαμποτάζ στον εχθρό). 

Την τελευταία του πνοή άφησε στις Σέρρες στις 20/4/2013. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου