Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Το μισοβυθισμένο χωριό στην Κερκίνη

Το μισοβυθισμένο χωριό στην Κερκίνη ήταν το σκηνικό της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου





 




Ένα χωριό στην Κερκίνη έστησε ο Θ.Αγγελόπουλος για την ταινία «Το Λιβάδι που Δακρύζει»

 

Ο οικισμός περιμένει να πλημμυρίσει και να καλυφθεί από τα νερά του Στρυμόνα στις αρχές Ιανουαρίου του 2001

 

Ένα ολόκληρο μακεδονίτικο χωριό των αρχών του αιώνα στον πυθμένα της λίμνης Κερκίνη έστησε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος για τις ανάγκες των γυρισμάτων της πρώτης από τις τρεις ταινίες με τίτλο Το Λιβάδι που Δακρύζει. το 2000.

Με 92 σπίτια, με την εκκλησία, δημαρχείο, διώροφο καφενείο τα οποία βυθίστηκαν στα νερά του ποταμού Στρυμόνα, εκείνη ο σκηνοθέτης βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σχεδόν καθημερινά στο χώρο, για να καθοδηγεί τους εργάτες του συνεργείου.

Η κατασκευή του χωριού κάλυψε μια μεγάλη έκταση έξω από το Μεγαλοχώρι Σερρών, στις όχθες της λίμνης Κερκίνης. Τα σπίτια ήταν χωρίς θεμέλια και μετακινούνται σχετικά εύκολα. Την άνοιξη και αφού η στάθμη του νερού θα υποχωρήσει και ο οικισμός βγαίνει ξανά στην επιφάνεια. 

Το χωριό θυμίζει ένα μικρό επαρχιακό οικισμό των αρχών της δεκαετίας του 30. Η ομίχλη, το πολύ κρύο, το ψιλόβροχο και η περιορισμένη ορατότητα, καιρικά φαινόμενα συνηθισμένα για την περιοχή εκείνη την εποχή, ήταν ιδανικά για τα πλάνα της ταινίας.



Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τονίνο Γκουέρα και Πέτρος Μάρκαρης
Πρωταγωνιστές: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Βασίλης Κολοβός, Εύα Κοταμανίδου, Τούλα Σταθοπούλου, Θάλεια Αργυρίου, Μιχάλης Γιαννάτος, Γρηγόρης Ευαγγελάτος. 
Η ταινία αφορά την Ελένη, η οποία είναι μία πρόσφυγας της Οδησσού του έτους 1919. Η Ελένη, αφού θα το σκάσει με το θετό αδελφό της Αλέξη από ένα (ακαθόριστο)χωριό που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και αναζητεί την τύχη της στην προπολεμική Θεσσαλονίκη των αρκετών προσφύγων. Ο Αλέξης αναχωρεί για την Αμερική, τη στιγμή που η Ελένη υποφέρει από τα βάσανα της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου