Οι Θρακικές ρίζες μας υπό εξαφάνιση

Για τους περισσότερους Ελληνες η ιστορία της ξεκινάει από τότε που ο μουσουργός Ορφέας έπαιζε τη λύρα του αντικρίζοντας την ομορφιά της φύσης των ορφικών βουνών, αφού εκεί περιπλανιόταν η θεϊκή μορφή του, και των αφρισμένων ποταμών τής πανέμορφης Ευρυδίκης!

Η Θράκη σύμφωνα με την wikipedia  είναι μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα η ονομασία Θράκη υποδηλώνει διεθνώς την περιοχή που εκτείνεται από τον Αίμο στα βόρεια, το Θρακικό πέλαγος στα νότια, τον Εύξεινο Πόντο και την Προποντίδα στα ανατολικά και τις οροσειρές της Κούλας (Κεντρική Ροδόπη) και της Ρίλας (Δυτική Ροδόπη)' στα δυτικά. Περιλαμβάνει την νότια Βουλγαρία (Βόρεια Θράκη), τη βορειοανατολική Ελλάδα (Δυτική Θράκη) και την ευρωπαϊκή Τουρκία (Ανατολική Θράκη). Η περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα, αποτελεί το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η περιοχή της Θράκης βρέχεται από την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Προποντίδα. Στην Τουρκία, η ευρύτερη περιοχή καλείται επίσης Ρούμελη.



Η αρχαία Θράκη περιελάμβανε πολλά φύλα, κάποια ήταν Ελληνικά και κάποια όχι.

Για να αποφύγουμε την σύγχυση με διάφορες μελέτες θα επικεντρωθούμε στην γεωγραφική κυρίως φύση της Θράκης και όχι τόσο στην πληθυσμιακή. (Δεν θα εξετάσουμε την όποια αλλοίωση των πληθυσμών) 

Πάνω από την περιοχή μας πέρασαν πολλά φύλα και έθνη, όπως το ελληνικό φύλο των αρχαίων Μακεδόνων ή το μή Ελληνικό έθνος των Ρωμαίων.

Ο πολιτισμός των αρχαίων Θρακών ανάγετε πολύ πριν τον Μινωικό πολιτισμό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Τα ευρήματα στα Βαλκάνια πολλά, π.χ τα χρυσά ευρήματα στο μουσείο της Σόφιας τα οποία είναι από τα αρχαιότερα χρυσά αντικείμενα που έχουν βρεθεί (αν όχι τα αρχαιότερα) και τα ευρήματα του Προμαχώνα της ίδιας περιόδου. Αυτά τα ευρήματα μαρτυρούν τεχνογνωσία και προχωρημένες επιστήμες. 

Αυτός ο πολιτισμός που ήταν από τους μεγαλύτερους που υπήρξε ποτέ εξαφανίστηκε απότομα λίγο μετά την περίοδο κατά την οποία μετατράπηκε η Μαύρη Θάλασσα από λίμνη σε θάλασσα.(6500 - 6000 περίπου).

Ένας πολιτισμός στον οποίο αρχαίοι Έλληνες μεγαλούργησαν, ένας πολιτισμός που τροφοδότησε πολλές από τις μετέπειτα Ελληνικές παραδόσεις που κρατάν μέχρι σήμερα. Ένας πολιτισμός ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ο πρόδρομος του πολιτισμού της Μεσοποταμίας της αρχαίας Αιγύπτου κτλπ. Καθώς πολλά από τα στοιχεία του επανεμφανίστηκαν στην πρώιμη γνωστή αρχαία ιστορία των περιοχών αυτών 

Σήμερα, έχουμε ξεχάσει και ακόμη χειρότερα αγνοούμε τις ρίζες μας. 

Η μόνιμη ενασχόληση μας είναι το Σκοπιανικό και αφήσαμε κατά μέρους τις παλιότερες ρίζες μας. Προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες αφήσαμε να εννοηθεί ότι δεν έχουμε Θρακικές Ελληνικές ρίζες. Έχουμε μπερδέψει τα σύγχρονα όρια της Θράκης με αυτά τα αρχαία και θεωρούμε ότι μόνο οι Θρακιώτες της σημερινής Θράκης έχουν Θρακιώτικες ρίζες.

Το αστείο (για να μην ειπωθεί αλλιώς) είναι ότι υπάρχει διχόνοια μεταξύ των Μακεδόνων και τον Θρακιωτών. Αλλά ακόμη πιο αστείο είναι ότι αρκετός κόσμος διαφωνεί με την Ελληνικότητα των ποντίων θεωρώντας ότι ο πόντος πριν την αποίκηση της Αθήνας δεν ήταν Ελληνικός αλλά θρακιώτικος (κάτι μή ελληνικό για αυτούς) 

Η Αθήνα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα δεν ενδιαφέρετε για την ευημερία της περιοχής μας. Μελετώντας τον Ηρόδοτο μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ίδια αντιμετώπιση  με αυτήν του σήμερα, δηλαδή ώς μία ακόμη αποικιακή περιοχή από την οποία θα αρμέξουμε φόρους για την ευημερία της Αθήνας. 


Φυσικά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και δεν είναι ο κανόνας αλλά ως κράτος εαν ενδιαφερόσουν για κάτι θα έδινες όλο σου το είναι και δεν θα αδιαφορούσες παντελώς. 

Θα πολεμούσες για την αναγνώριση της Ελληνικότητας της αρχαίας Θράκης όπως κάνεις με Μινωικό πολιτισμό ο οποίος είχε εξίσου μη ελληνικά φύλα στην σύνθεσή του.
Πολύ πριν τον Μινωικό "λαβύρινθο". Προμαχώνας 5500 π.Χ.


Δυστυχώς:
Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να αναγνωρίζετε διεθνώς ή αρχαία Θράκη ώς κομμάτι της ιστορίας των Βουλγάρων. Ποιών; Των Βουλγάρων που ήρθαν στην περιοχή μετά τα μέσα της 1ης χιλιετίας μ.Χ.
Έχουμε φτάσει στο σημείο πολλοί συμπατριώτες μας να πιστεύουν ότι η αρχαία Θράκη ήταν κάτι μή Ελληνικό, μέσα από την άγνοια και την προπαγάνδα (γιατί κανένας δεν γνωρίζει τα ευρήματα της περιοχής μας).
Ανασκαφές 1978-89
Από την απέναντι πλευρά η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται...αλλά γιατί:
Γιατί έχει εστιάσει στην προσπάθεια να καπήλευση την ιστορία και το Ελληνικό στοιχείο του Βυζαντίου. Με σύμμαχους τους Ιταλούς οι οποίοι αρνούνται την ύπαρξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας θεωρώντας την ένα καθαρά Ιταλικό μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (π.χ βλέπε Great Eastern Roman Empire).

Δεν ξέρω εάν σήμερα μπορεί να αλλάξει κάτι, ίσως είναι πολύ αργά για να αντιδράσουμε σαν χώρα.
Αλλά λυπάμαι πολύ που οι μελλοντικές γενιές δεν θα γνωρίζουν τις πραγματικές ρίζες της περιοχής μας.   

Ένας ντόπιος (Μακεδόνας του σήμερα)

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος