
Τα δύο τρίτα αυτής της παραγωγής στέλνονταν από τις Σέρρες στη Γερμανία, στη Βενετία στην Πολωνία και στην Ευρωπαϊκή Τουρκία δια ξηράς, με τα περίφημα καραβάνια, και δια θαλάσσης από τους κόλπους του Ορφανού, της Θεσσαλονίκης και του Δυρραχίου, το δε υπόλοιπο το επεξεργάζονταν μόνοι τους στα κλωστοϋφαντουργία των Σερρών.
Η γερμανική εφημερίδα Bremer Handelsblatt στις 9 Σεπτεμβρίου 1871 αναφέρετε στην καλλιέργεια βαμβακιού στην περιοχή μας, καθώς και στις 2 χρονιές με την μεγαλύτερη η μικρότερη παραγωγή.
Η επαρχία της Μακεδονίας "– από μόνη της δυο στρέμματα – ή γενικό Gubernium" της Θεσσαλονίκης, διασπάτε πλεον στα σαντζάκιο ή σαντζάκι της Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμα, και Μοναστηρίου και σε κάθε μια από αυτές η βαμβακοφυτεία είναι εντόπια.
Το σαντζάκι των Σερρών υπερισχύει όλων των άλλων σε σπουδαιότητα, διότι η κουλτούρα του βαμβακιού είναι εδώ αρχαιότατη, εκτενής και κορυφαία σε ποιότητα.
Οι περιοχές ή τα καιμακτσαλικια τα οποία ασχολούνται με αυτό (βαμβακοφυτεία) είναι αυτά των Σερρών, Ζίχνη, Δεμίρ Χισάρ, Μελενικίτσι, και Πετρίτσι.
Όλη η παραγωγή του σαντζάκιου μπορεί σε μια εύφορη χρονιά, όπως ήταν αυτή του 1869, να εκτιμηθεί στα 120.000* [*εδω αναφερει μεγαλες κουλουρες σε σχεση με το βαμβακι] ή σε 6.000.000 οκάδες σε μη εύφορες χρονιές όπως αυτή του 1870 σε 80.000* . Συνεπώς ένα τρίτο ή και κατά ήμισυ λιγότερο. Τα είδη τα οποία καλλιεργούνται στο προαναφερόμενο σαντζάκι είναι το ντόπιο, το αμερικάνικο και το αιγυπτιακό. Η όλη παραγωγή είναι 2/3 ντόπιο, 1/3 αμερικάνικο, ενώ το αιγυπτιακό παράγεται πλέον σε μικρή ποσότητα....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου