Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Εθνικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την ημέρα αυτή για την ανάδειξη της Δ΄ Συντακτικής εθνοσυνέλευσης, 16 Δεκεμβρίου 1923

Στις εθνικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την ημέρα αυτή (16 Δεκεμβρίου 1923)για την ανάδειξη της Δ΄ Συντακτικής εθνοσυνέλευσης κέρδισε το κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου συγκεντρώνοντας 250 έδρες με δεύτερο το κόμμα του Αλ. Παπαναστασίου – Γ. Ρούσσου με 120 έδρες. 

Στις Σέρρες εκλέχτηκαν οι φιλελεύθεροι: Βασίλειος Εμμανουηλίδης, Ορέστης Ζαφειρίου, Νικόλαος Κων. Κωνσταντόπουλος, Αναστάσιος Λαζαρίδης, Νικόλαος Δημ. Μανούσης, Δημοσθένης Μέλφος, Δημήτριος Πάζης, Ιωάννης Σχοινάς, Ιάκωβος Τριαναταφύλλου και Δημοσθένης Φλωριάς.

Οι εκλογές αυτές ήταν οι τελευταίες που έγιναν με σφαιρίδιο. Συγκεκριμένα το εκλογικό σύστημα ήταν: Στην Αθήνα, Πειραιά και Νέες Χώρες με ψηφοδέλτιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα με σφαιρίδιο.  Η ιστορία της ψήφου στην Ελλάδα

( Νέες χώρες ονομάζονται οι περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς πολέμους: Η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου). Οι έδρες που απέσπασε το κάθε κόμμα ήταν: Κόμμα Φιλελευθέρων 250, Δημοκρατική Ενωση - Δημοκρατικοί Φιλελεύθεροι 120, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί 7, Αντιβενιζελικοί 6, Εβραίοι Θεσσαλονίκης 4, Αγροτικοί 3, Μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης 3, Ανεξάρτητοι 3, Σοσιαλιστές 1. Η φιλομοναρχική αντιπολίτευση είχε συστήσει αποχή, η οποία ανήλθε στο 30%. 

Το ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ (σημερινό ΒΗΜΑ) έγραφε στις 17 Δεκεμβρίου ότι: «Ο αρχηγός της Επαναστάσεως υπολογίζει ότι εψήφισαν τα 4/5. Το κήρυγμα της αποχής εφανάτισε τους νομιμόφρονας πολίτας και τους ώθησε προς τας κάλπας.»

Στις 18 του μηνός οι εφημερίδες γράφουν ότι: «Ο σύνδεσμος των αξιωματικών του στρατού και του στόλου εψήφισε και ηξίωσε την έκπτωσιν της βασιλευούσης δυναστείας.»

Και πράγματι στις 19 Δεκεμβρίου ο βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Ελισάβετ αναχωρούσαν από την Ελλάδα – όπως θα δούμε στην καταγραφή, στις 19/12 – και οριζόταν αντιβασιλιάς ο ναύαρχος Π. Κουντουριώτης.

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1923


Η Επαναστατική κυβέρνηση των Πλαστήρα - Γονατά θα προκηρύξει εκλογές στις 16 Δεκεμβρίου 1923 για την ανάδειξη της Δ΄ Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης η οποία και θα αποφασίσει για το πολίτευμα της Ελλάδας. Οι εκλογές αυτές πραγματοποιήθηκαν με ψηφοδέλτιο και με σφαιρίδιο. Η Συντακτική Συνέλευση συνέρχεται στις 2 Ιανουαρίου 1924 και στις 4 Ιανουαρίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Στις 6 Φεβρουαρίου ο Βενιζέλος παραιτείται και τη θέση του παίρνει ο Γεώργιος Καφαντάρης. Στις 24 Μαρτίου 1924 ανακηρύσσεται νέα κυβέρνηση υπό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Οι εκλογές αυτές υπήρξαν μονόπλευρες επειδή ο κύριος σχηματισμός των αντιβενιζελικών η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις (Λαϊκό κόμμα και σύμμαχοι) επέλεξε την αποχή δεκαπέντε ημέρες πριν η διενέργειά τους.

Εκλογικό σύστημα: Αθήνα, Πειραιάς και Νέες Χώρες με ψηφοδέλτιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα με σφαιρίδιο. Στην εκλογική περιφέρεια της παλιάς Ελλάδας καθορίστηκε η Επαρχία (στενή), ενώ στις Νέες Χώρες ο Νομός (ευρεία).

Εκλογικές περιφέρειες :2
ΚόμματαΑρχηγοίΨήφοιΈδρες
Αριθμός+− %Αριθμός+−
1Κόμμα ΦιλελευθέρωνΕλευθέριος Βενιζέλος95,1%;;;250
2Δημοκρατική Ένωση και Δημοκρατικοί ΦιλελεύθεροιΑλέξανδρος Παπαναστασίου;;;;;;120
3Αντιβενιζελικοί-;;;;;;6
4Αγροτικοί-;;;;;;3
5Μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης-;;;;;;3
6Εβραίοι Θεσσαλονίκης-;;;;;;4
7Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί-;;;;;;7
8Σοσιαλιστές-;;;;;;1
9Ανεξάρτητοι-;;;;;;3
ψηφίσαντες694,448397
Ποσοστό αποχής30%

Το κοινοβούλιο της Ελλάδας μετά από το 1923.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου