100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ




ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣΜΟΝΩΝ
Οι Μονές
Τιμίου Προδρόμου Σερρών και Παναγίας ΕικοσιφοίνισσαςΠαγγαίου,
διατηρούσαν βιβλιογραφικά εργαστήρια στα οποία εργάστηκαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς βιβλιογράφουςαπό την Παλαιολόγειαεποχή έως τον 15ο αιώνα. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όλα τα βιβλία, Κώδικες, χειρόγραφα και έντυπα που δημιούργησαν ή συγκέντρωσαν οι μοναχοί κατά τη διάρκεια επτά αιώνων, φυλάσσονταν στην βιβλιοθήκη της Μονής ως το 1917.










Β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ
 :
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ
26/02/1991
Ψ Η Φ I Σ Μ AΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Προς την Κυβέρνηση της Βουλγαρίας
διά της Πρεσβείας της Βουλγαρίας
Το Δημοτικό Συμβούλιο των Σερρών, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Κέντρου Σλαβο
-
Βυζαντινών Σπουδών "IVAN DUJCEV" του πανεπιστημίου της Σόφιας για την πραγματοποίηση διεθνούς επιστημονικής συνάντησης τον Αύγουστο του 1990 με θέμα: «Οι αρχές και οι μέθοδοι της καταλογογράφησηςτων ελληνικών χειρογράφων», κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι τα θεωρούμενα “χαμένα” χειρόγραφά της Μονής της Εικοσιφοινίσσηςκαι της Μονής του Τίμιου Προδρόμου Σερρών, βρίσκονται στο αρχεία του Κέντρου αυτού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πιστεύει ότι,
άσχετα από τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την συνθήκη του Νεϊγύ και την σύμβαση της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών, η Βουλγαρική Κυβέρνηση προβαίνοντας σε μία χειρονομία φιλίας και καλής γειτονίας, θα επιστρέψει τα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για τον τόπο μας χειρόγραφα και λοιπά κειμήλια στις Πατριαρχικές Μονές ΕικοσιφοινίσσηςΠαγγαίου και Τίμιου Προδρόμου Σερρών και ειδικότερα τους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών, όπου αυτά ανήκουν, και απ’ όπου, σε ανώμαλες ιστορικές περιόδους ελήφθησαν.









ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Η Προσπάθεια της Ελληνικής διπλωματίας για ανταλλαγή των κλεμμένων χειρογράφωντων Μονών με τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ αποτυγχάνει.





ΠΡΩΤΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΝΟΤΑ
Βυζαντινό αριστούργημα επιστρέφει στη Μακεδονία
ΕΘΝΟΣ 4/11/2016
«Ένα ανεκτίμητο βυζαντινό κειμήλιο, μια σπάνια χειρόγραφη Καινή Διαθήκη 674 σελίδων, γραμμένη τον 9ο αιώνα, επαναπατρίζεται μέσω Αμερικής και παίρνει ξανά τη θέση της, έπειτα από έναν αιώνα, στη Μονή Παναγίας  Εικοσιφοινίσσηςστη Δράμα, από όπου την είχαν αρπάξει Βούλγαροι το 1917, μαζί με πολλούς ακόμη ιστορικούς και εκκλησιαστικούς θησαυρούς.
Ο «Κώδικας 1424» ( Codex 1424), όπως ονομάζεται το κειμήλιο, αποτελεί το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης στον κόσμο, γραμμένο στα ελληνικά στη ρέουσα γραφή. Είχε πουληθεί στις ΗΠΑ όπου κατέληξε το 1920 από έναν Ευρωπαίο βιβλιοπώλη, και βρέθηκε στην κατοχή της Λουθηρανής Θεολογικής Σχολής του  Σικάγου, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Η διοίκηση της Σχολής απάντησε θετικά μετά από πολλές προσπάθειες στο αίτημα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θα παραδώσει το κειμήλιο στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, σε εκδήλωση
στις 15 Νοεμβρίου».
Η σπάνια Καινή Διαθήκη επαναπατρίσθηκε έπειτα από έναν αιώνα στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος